Abolirani četnici srušili spomenik u Hrvatskoj Kostajnici

Foto: dragovoljac

Abolirani četnici srušili spomenik hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj Kostajnici. Spomenik se nalazi uz javnu prometnicu i šetnicu uz rijeku Unu.

Rušenje spomenika nije izazvalo javnu osudu, nisu se javili političari, dežurni dušobrižnici, pravobraniteljice, kulturnjaci, narikače, Soroševi plaćenici itd. Nije se javio ni Milošević, ni Pupovac jer njima je normalno da se spomenici hrvatskim braniteljima ruše.

HRT je bez priloga i komentara, nema zgražanja, nisu pozvani dežurni komentatori, nije bilo Otvoreno jer je za HRT normalno da se ruše spomenici hrvatskim braniteljima!?

 

 

Podsjetnik za hrvatsku vlast:

Obrana Hrvatske Kostajnice 17. srpnja – 14. rujna 1991. godine

  • 17. srpnja 1991. godine s brda Čukur, brdo iznad Hrvatske Kostajnice, četnici po prvi put napadaju snage MUP-a u Hrvatskoj Kostajnici.
  • 25. srpnja 1991. g. prekinuta željeznička veza H. Kostajnice s ostatkom Hrvatske. Željeznička pruga je bila oštećena i minirana. To su bile pripreme za napad na H. Kostajnicu
  • 26. srpnja 1991. g. pobunjeni Srbi, četnici i JNA napali policijsku postaju u Glini, te zarobili i masakrirali hrvatske civile u Kuljanima, napale hrvatske policajce u Zamočama i počinili masakr nad njima, te napali Kozibrod, Zamlaću i Strugu.
  • 27. srpnja1991. g. velikosrpske snage iz Dvora na Uni napale su obližnja hrvatska sela u Pounju, Strugu i Zamlaču. U Strugi četnici masakrirali petoricu zarobljenih, ranjenih pripadnika MUP-a. Hrvati bježe iz Pounja. Poslije zločina četnika u Pounje ulaze jedinice JNA.
  • 30. srpnja 1991. g. dva bojna zrakoplova okupatorske JNA raketirala su i bombardirala H. Kostajnicu. Pogođena i uništena nova zgrada škole, zgrada doma zdravlja i nekoliko stambenih zgrada. Poginuo jedan policajac, a dvojica ranjena.
  • 31. srpnja 1991. g. snage MUP-a RH, u za sada još nedovoljno rasvijetljenim okolnostima, povlače se prvi puta iz Hrvatske Kostajnice, a s njima i skoro svi stanovnici grada.
  • 22. kolovoza  1991. g. pobunjeni Srbi napali H. Kostajnicu i njene branitelje minobacačkom i topničkom paljbom iz pravca Bosanske Kostajnice, s područja BiH.
  • 25. kolovoza 1991. g. hrvatski je predsjednik dr Franjo Tuđman posjetio Banovinu. Sa suradnicima obišao je sisačko-banijsku bojišnicu: prvu crtu bojišnice Pecki kod Petrinje, grad Petrinju i Sisak te Hrvatsku Kostajnicu. Iscrpno izvješće o stanju na prvoj crti bojišnice Predsjedniku su podnijeli organizatori otpora na Banovini, Đuro Brodarac i Ivan Bobetko.
  • 12.- 13. rujna 1991. g. pobunjeni Srbi, JNA i četnici ulaze u Hrvatsku Kostajnicu.
  • 14. rujna 1991. g. četnici su u potpunosti okupirali Hrvatsku Kostajnicu. Oko 300 branitelja Hrvatske Kostajnice predalo se jedinicama TO Bosanske Kostajnice. Odvedeni su u logor Manjača kod Banja Luke. Jedan dio branitelja se probio kroz neprijateljski obruč.
  • Sredinom listopada 1991. godine, 2 pripadnika specijalne jedinice milicije pobunjenih Srba pobili su 5 zarobljenih pričuvnih policajaca i 2 civila iz Hrvatske Kostajnice.

 

Sramotan je odnos hrvatske vlasti i medija prema hrvatskim braniteljima. Hrvatski narod pomaže, a oni iz zahvalnosti ruše spomenike hrvatskim braniteljima!

Foto: Marko Jukić

Dr. Marko Jukić

Skip to content