Srpski zločini u općini Gradačac (1992. – 1995.)

Gradačac (foto: HercegBosna.org)

Nakon rata (1992. – 1995.) broj Hrvata se u općini Gradačac smanjio za 67,61% (1.916 Hrvata je manje u općini Gradačac, usporedbom popisa stanovništva iz 1991. i 2013. godine).

Tijekom Domovinskog rada u općini Gradačac izvršen je ratni zločin nad 24 pripadnika hrvatske nacionalnosti (Davora Marijan i suradnici).

U općini Gradačac ubijene su 24 osobe u mjestima: Gradačac (4), Pelagićevo (5), Turići (2), Tramošnica (6) i Donje Ledenice (7).

Prema Istraživačko dokumentacijskom centru (Sarajevo) u Gradačcu tijekom rata (1991. – 1995.) su ukupno ubijene 84 osobe hrvatske nacionalnosti (10 civila i 74 vojnika).

 Kronologija zločina

  • Pripadnici srpskih snaga su 1. svibnja 1992. bezrazložno uhitili i u pučkoj školi u selu Pelagićevu zatočili više od 50 civila Hrvata, muškaraca, žena i djece.
  • Srpske snage izvele su siloviti topničko-pješački napad (17. lipnja 1992.) na područje sela Hrgova Donjih nastanjenom Hrvatima. U napadu su ubijena trojica, a ranjena sedmorica Hrvata.
  • Srpske snage su po drugi put bezuspješno napali područje sela Hrgova Donjih, 30. lipnja 1992. U znak odmazde pripadnici srpskih snaga mučki iz zasjede ubijaju dvojicu pripadnika HVO-a iz Hrgova Donjih. Tijekom lipnja još je ubijeno 5 osoba.
  • Združene srpske snage su 11. srpnja 1992. godine okupirale selo Slatine i protjerali Hrvate. Imovina prognanih Hrvata je opljačkana i uništena.
  • Nakon zauzeća sela Donje Lednice (srpanj/kolovoz 1992.) srpske snage ubile i izmasakrirale sedmoricu civila hrvatske nacionalnosti, mještane tog sela.
  • Dana 7. rujna 1992. pripadnici združenih srpskih snaga potupno opkolili grad Gradačac. Sam grad je pogodilo oko 400 granata (haubičkih, tenkovskih i minobacačkih), veći broj kasetnih bombi koje su na grad izbacivali srpski borbeni zrakoplovi, a srpska pješadija žestoko je napadala gradska naselja Mionicu, Nuskiće, Silobac… Koristili su čak i oklopni vlak kojeg su dovezli iz Knina (Republika Hrvatska). Napadna djelovanja srpskih snaga bila su okrenuta uglavnom na civilne ciljeve (bolnica, pekara, vjerska, društvena i kulturna zdanja, stambeni objekti…). Od kolovoza do studenoga ubijeno je još 5 osoba, a dvije osobe se vode kao nestale.

Izvori:

  • Ante Milinović glavni urednik: Srpski zlačini nad Hrvatima i Muslimanima u Bosanskoj Posavini i Sjeverozapadnoj Bosni. Nakladnici knjige su: Savez zajednica udruga Hrvata izbjeglica i povratnika Sjeverozapadne Bosne i Bosanske Posavine – Zagreb, Orašje; Centar za istraživanje i dokumentaciju Mostar; Centar za dokumentaciju o Domovinskom ratu, Zagreb, Sarajevo, Mostar, Orašje i Hrvatski informativni centar Zagreb.
  • Davor Marijan, Ante Nazor, Zlatan Mijo Jelić, Petar Kolakušić. Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995. knjiga I i II. Udruga hrvatska zvona i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb-Mostar, siječanj 2020.

Dr. Marko Jukić

Skip to content