„S margine političkoga spektra“ – Zagrebački politički fašnik

Svjedoci smo da zagrebački politički fašnik traje cijelu godinu. Fašnik sam po sebi ne bi bio problem da se ne radi o veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa. Umjesto ozbiljne i stručne rasprave o katastrofalnom stanju hrvatskoga pravosuđa komunistička mladež izvodi igrokaze, nadmudruju se drug Superego i druga Superman. Njihovo nadmudrivanje je beskorisno, bespotrebno i štetno. Dok oni izvode igrokaz ugrožena je nacionalna sigurnost, provodi se srpska hegemonistička politika, provodi se Memorandum SANU 2.

Memorandum SANU 1. iz 1986. godine nije ostvario Veliku Srbiju pa Srbija novom politikom (Memorandum SANU 2.) želi ostvariti postavljeni cilj (Veliku Srbiju).

Glavne postavke Memoranduma SANU iz 1986. godine:

– granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati jer, prema Memorandumu, Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog “umjetnih” administrativnih granica koje ne predstavljaju “pravu” sliku

– ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi

– jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)

– potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda.

 

Srpska akademija nauka i umetnosti – SANU tvorac je oba Memoranduma (1. i 2.). Radi se o strateškom programu srpske inteligencije, programu stvaranja Velike Srbije. Prvi Memorandum SANU objavljen je 1986. godine, a drugi nije objavljen već služi za internu uporabu srbijanskoj vladi i drugim srpskim institucijama. Drugi Memorandum SANU je nastajao tijekom godina (2008. – 2012. godine). Ciljevi drugog Memoranduma su isti kao i prvoga, stvaranje Velike Srbije drugim pristupom.

„Memorandum 1.“ je prouzrokovao genocid, urbicid, ratne zločine i razaranja, međutim „Memorandum 2.“, prema njegovim autorima, treba da završi u miru sve one velikosrpske projekte koji nisu ostvareni u ratu.“

„Drugi Memorandum SANU u svom sadržaju nimalo ne odstupa od već poznatih velikosrpskih programa (“Načertanije”, Srbi svi i svuda, Homogena Srbija..) samo je moderniziran za svoje vrijeme. Ponajviše je usmjeren na saniranju štete što ga je velikosrpskom projektu i ugledu Srbije nanijela neuspješna agresija na Hrvatsku i BiH, neuspješno dekonstituiranje Kosova. Za izvršenje ovog memoranduma naglašena je misija Srpske pravoslavne crkve.“

Drugi Memorandumu Srpske akademije nauka i umjetnosti se, kao i prethodni, temelji na velikosrpskoj politici “krvi i tla” prema kojoj je Srbija tamo gdje žive Srbi. Ovaj perfidni plan Miloševićevih reaktiviranih akademika naspravljen je sa ciljem da Srbija u miru vrati sve što je izgubila u ratovima.

Drugi memorandum SANU je osmišljen u devet točaka. Izbacio je nasilje i “bitke koje mogu biti i oružane”. Devet točaka drugog memoranduma su (www.EUROPAMAGAZINE.INFO. April 2011.):

  • Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj s državama u okruženju,
  • Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu,
  • Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima,
  • Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja,
  • Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratku Mladiću pred domaćim pravosuđem,
  • Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije,
  • Pomagati otcjepljenje Republike Srpske,
  • Inzistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciju srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu,
  • Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

Kada se pogleda ponašanje današnje srbijanske vlade i njena politika u takozvanom regionu jasno je Srbija provodi Memorandum SANU. Srpska pravoslavna crkva, različite udruge i organizacije u Srbiji i svijetu, diplomatska predstavništva, kao i državna tijela Srbije imaju ključnu ulogu u provođenju Memoranduma SANU. Glavni izvršitelj novog Memoranduma SANU je Srpska pravoslavna crkva (SPC) što potvrđuje ponašanje SPC-a u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Danas imamo organiziranu kampanju SPC-a, Srbije i Republike Srpske kojom se hrvatski narod proglašava genocidnim. Šire se laži o 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu, izmišljaju se monstruozni načini ubijanja Srba od strane ustaša. Organiziraju se „međunarodne“ konferencije, izložbe, video konferencije i filmovi o genocidnosti hrvatskoga naroda, a hrvatska vlada šuti, hrvatske institucije šute. U Vojvodini se izmišlja bunjavački jezik umjesto hrvatskog jezika, progone se Hrvati u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a hrvatska vlada se bavi igrokazima.

Hrvatska radio televizija je, ničim izazvana, na Josipovo (19. ožujka 2021.) ugostila patrijarha Porfirija (pjevača četničkih pjesama) na 333. obljetnicu odluke hrvatskoga Sabora o proglašenju sv. Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda. Slijedeći naputke Memoranduma SANU o stvaranju Velike Srbije Patrijarh Porfirije između ostaloga je, u ”šali” priopćio ”ambiciju” da bude ne samo srpski patrijarh, već i patrijarh Srba, Hrvata i Slovenaca! Patrijarh Porfirije nastavlja dosadašnju politiku SPC-a (stvaranje Velike Srbije) blaćenja hrvatskog naroda i blaženika Stepinca. Izjavio je „Imam njegova pisma (Stepinca), tu se mogu naći duboko problematične stvari“!? Pisma nija pokazao jer takvih pisama nema. Postoje laži i krivotvorine koje su već razotkrivene 1946. godine na suđenju Stepincu. Žalosno je da Hrvatska radio televizija koju plaćaju građani Hrvatske sudjeluje u veleizdaji nacionalnih interesa, da sudjeluje u blaćenju hrvatskog naroda i blaženika Stepinca. U normalnoj državi bi rukovodstvo HRT-a bilo smjenjeno, Vlada i Ministarstvo kulture i medija bi izvršili svoju dužnost. Nažalost hrvatska Vlada i druge hrvatske institucije vode veleizdajničku politiku.  

 

Predsjednik i premije Republike Hrvatske bave se igrokazima umjesto zaštite nacionalnih interesa: gospodarskih, vojnih, teritorijalnih, medijskih i drugih. Danas u vrijeme nove agresije na RH oni se bave nepotrebnim prepucavanjima, vrijeđanjima, strančarenjima koja su na razine ulice. Riječnik i uvrede predsjednika RH prvenstveno govore o njemu, a ne o onima kojima su upućene. Obezvrjeđivanje institucija RH je jedan od načina uništavanja države. Destruktivno ponašanje u nizu prilika nameće pitanje je li drug predsjednik bolestan. Predsjednik je kazao:“Narod kaže da se riba čisti od repa, ali da smrdi od glave. Ovu ćemo očistiti krećući od glave”, krenimo od glave.

Hrvatski političari, “lijevi”, “desni” i oni s “centra” ne misle ozbiljno o reformi pravosuđa. Oni koriste postojeću situaciju (slučaj Mamić) za samopromociju, kritiziranje i kritikovanje bez ijednog suvislog prijedloga kako reformirati pravosuđe. Lupeta se bez zadrške i pokazuje vlastita nesposobnost. Drug ministar pravosuđa također nema ideju kako provesti reformu pravosuđa pa bi bilo uputno da podnese ostavku.

EU i cjepiva

Da je EU birokracija jadna pokazuje i slučaj s cjepivima. EU je iskoristila samo 100 milijuna doza cjepiva, a izvezla 77 milijuna doza pa se postavlja pitanje kako je to moguće. Hoće li netko podnijeti ostavku, biti smijenjen zbog postojećeg stanja? Hrvatska je od AstraZenece dobila samo 17% od dogovorene količine cjepiva! Inače je Hrvatska na samom dnu EU po procijepljenosti što je dokaz “pravedne” raspodjele cjepiva u EU kao i velikog ugleda kojeg premijer ima u EU. Ponašanje AstraZenece pokazuje da se potpisani ugovori mogu kršiti i da je EU birokracija nemoćna.

Pandemija covid 19.

I u pet hrvatskih gradova su održani mirni prosvjedi protiv liberalnih mjera u Hrvatskoj koji se poduzimaju za sprječavanje širenja virusa covid 19. Svašta se čulo na tim prosvjedima: “Mi nismo zamorci”; “Ne damo vam djecu”; “Posljedice mjera su puno veće od posljedica ove kvazi bolesti”; “Izdaja, izdaja, komunisti, okupatori”; “Vratite nam gripu”; “Dosta je ove tiranije”; “Ja se ne bojim bolesti, nego doktora”; “Pa nismo pasi da nosimo brnjice”; “Neovisna znanost je naša znanost” itd.

Slažem se da postoji zavjera na međunarodnoj razini, da nas lažu, da ne dozvoljavaju drugo mišljenje ali ne radi se o prehladi već o ozbiljnoj bolesti (klinička slika i ishod su individualni, ovise o mnogobrojnim čimbenicima) pa je nužno poštivati epidemiološke mjere. Oni koji misle da se radi o kvazi bolesti i koji ne vjeruju doktorima neka ostanu kod kuće, kada obole, neka ne idu doktorima koji lažu i kojima ne vjeruju!

Građanska inicijativa Prava i slobode ovako je najavila prosvjed:

“Našom Inicijativom želimo osvijestiti ulogu naroda u odlučivanju, potaknuti građane na djelovanje i stvoriti medij koji će educirati građane o njihovim Ustavom zajamčenim pravima i slobodama.”

Komentar: Ulica nije najbolje mjesto za rješavanje pitanja pandemije covid 19. Ustav i zajamčena prava nikome na daju pravo da širi zarazu, da ugrožava druge ljude!

Organizatori su naveli 5 temeljnih prava i sloboda: sloboda izražavanja, sloboda kretanja, pravo izbora, sloboda okupljanja, pravo na zdravlje.

Ovdje ću se osvrnuti samo na PRAVO NA ZDRAVLJE. Ako držimo do prava na zdravlje tada ćemo poštivati epidemiološke mjere. Država (države) imaju pravo i obvezu zaštititi stanovništvo od zaraznih bolesti, imaju pravo u svrhu liječenja ograničiti kretanje i slobode građana!

 Jasno treba kazati dvije činjenice:

  • ne radi se o kvazi bolesti i
  • nitko nema pravo širiti zarazu i ugrožavati druge!

 

Hrvatski cirkus se nastavlja “diplomatskim” izričajem predsjednika: “Brutti, sporchi e cattivi”: Plenković je ružan, Pupovac je prljav, a Jandroković zao…

 CROBAROMETAR nas uveseljava: “Najpopularniji političar je Milanović”!

 Domoljubni Hrvateki šute, a politički cirkus s veleizdajom ide dalju…

 Dr. Marko Jukić

Skip to content