Bitka za Kupres (3. – 10. travnja 1992.)

Slika 1. Napad na Kupres 1992. godine (Wikipedia)

Početkom travnja 1992. započinje otvorena agresija JNA i pobunjenih Srba na Bosnu i Hercegovinu. Srpske snage (JNA i paravojne postrojbe pobunjenih Srba) imale  su za cilj okupirati i etnički očistiti  dijelove Bosne i Hercegovine koji graniče s Hrvatskom te okupirati južnu Hrvatsku. Strateški važan položaj bio je teritorij od Kupresa do Livna.

Srbi su tijekom ožujka 1992. izvršili pripreme za napad i okupaciju Kupresa. Iselili su srpsko stanovništvo (22. i 23. ožujka 1992.) i prikupili snage za napad na području Kupreškog polja koje je bilo pod njihovim nadzorom.  Hrvatske su snage nadzirale Kupreška vrata i cestu Kupreška vrata – Bugojno.

Snage agresora predvodila je JNA s teritorijalcima i četnicima, oko 6.000 ljudi. Agresor je u mjesecu ožujku izvršio velike pripreme (ukopavanje na pložajima te kontrola svih objekata i postavljanje snajperskih, strojničkih gnijezda) i postavio kontrolne točke na pravcima kretanja. Na kontrolnim točkama bili su četnici.  Agresor je angažirao 3-4 topničke i minobacačke divizije, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo. Kupres je branilo oko 2.500 branitelja (Kupreška bojna HVO-a, Teritorijalna obrana Tomislavgrada, i postrojbe HOS-a) s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača.

Trećeg travnja 1992. izbio je oružani sukob na području Donjeg i Gornjeg Malovana gdje su branitelji razbili neprijatelja. Na području Kupresa branitelji su  bili u podređenom položaju jer su imali premalo teškog naoružanja (topova i tenkova) i nisu se mogli suprostaviti neprijatelju koji je imao veliku premoć u oklopu i topničkim oruđima. Zbog velike nadmoći u naoružanju agresor je okupirao Kupres i usmjerio svoje djelovanje prema Šuici. Zaustavljen je u daljnjem napredovanju u području Šuice.

Kupreška visoravan, jako važna strateška točka, bila je pod nadzorom agresora.

Na okupiranom području izvršeno je etničko čišćenje, pljačka i paljenje sela te rušenje vjerskih objekata s ciljem zatiranja spomena na kupreške Hrvate i Muslimane.

Poginulo je 160 branitelja. Neprijateljski gubitci bili su 85 poginulih i 154 zarobljena. Kupres su branile postrojbe HVO-a i i HOS-a iz Hercegovine.

Dr. Marko Jukić

Skip to content