TwitterFacebookPinterestGoogle+

Srpske Međunarodne konferencije o Jasenovcu

Slika 1. Donja Gradina (foto: Micro Mreza)

Do sada je održano osam međunarodnih srpskih konferencije o Jasenovcu. Puni naziv konferencija glasi: Međunarodna konferencija o sistemu koncentracionih logora i stratišta hrvatske države za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu.

 • Prva međunarodna konferencija o Jasenovcu, – 31. listopada 1997. godine, New York, SAD. (First International Conference Exhibition on the Jasenovac Concentration Camps (the “Conference”) in October 1 997.) Organizatori prof. dr. Bernard Klein iz New Yorka i dr. Milan Bulajić iz Beograda. Prve međunarodne konferencije i izložbe o jasenovačkim koncentracionim logorima, 29.-31. oktobra 1997. godine, u Njujorku, (gl. ur. Zdravko Antonić), Banja Luka, 2007.;
 • Godin 1998. u New Yorku su Srbi i Židovi (plaćenici) otvorili Jasenovac Research Institut. Institut je politički vođen iz Srbije preko dr. Milana Bulajića koji je bio dugogodišnji rukovoditelj Muzeja genocida u Beogradu i predsjednik Srpskog Fonda za istraživanje genocida. Institut je vodio Srboljub Živanović, a naslijedio ga je Darko Trifunović.
 • Druga međunarodna konferencija Jasenovac -sistem hrvatskih ustaških logora genocida (1941.-1945.), 8.-10. maj 2000. godine. Banja Luka -Donja Gradina, (gl. ur. Žana Ateljević), Banja Luka, 2002.; Jasenovac. Zbornik XI međunarodna konferencija o holokaustu, Holokaust iz perspektive 21-og veka.
 • Treća internacionalna konferencija o Jasenovcu u Jeruzalemu Hebrew University od 29. do 30. prosinca 2002. godine. Organizatori Bernard Klein i Milan Bulajić. (Treća međunarodna konferencija o Jasenovcu Jasenovac -anatomija zapostavljenih koncentracionih logora, Jerusalem, Izrael 29-30. decembar 2002. (gl. ur. Zdravko Antonić), Banja Luka, 2007.).
 • Godine 2002. objavljena je knjiga o Prvoj internacionalnoj konferenciji: Papers of the 1997 Conference, how could it be in the interest of education about Jasenovac to ban the second book published in America that contained first-hand testimony about Jasenovac? (The first book, Ilija Ivanovic’s Witness to Jasenovac’s Hell, was published by Dallas Publishing in 2002.)
 • Victim’s List godine. The Jasenovac Research Institute’s Victims List was launched in January 2005 and redesigned in March 2006. Jasenovac Research Instituta je objavio popis oko 647.000 žrtava logora Jasenovac iako je službena brojka Muzeja u Jasenovcu tada bila blizu 75.000 (kasnije će se broj povećati na 83.145 žrtava!?). Naknadno (nakon kritika) navedeno je da je to broj žrtava u Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata. Zašto nije objavljen podatak samo za Jasenovac ili zašto nije pored navedenoga podatka navedeno koliko je žrtava u Jasenovcu od navedenog broja? Radi se o srpskoj podvali koju običan posjetitelj ne će shvatiti već će misliti da se navedeni broj odnosi na Jasenovac tim više što srpska propaganda u Americi i diljem svijeta navodi da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba.
 • Povodom 60 godišnjice oslobađanja Jasenovca 22. travanj 1945. Simpozij u Beogradu – 24. travnja 2005. 
 • Komemoracija u Donjoj Gradini travnja 2005. te 24. travnja 2005. u Jasenovcu.
 • Četvrta međunarodna konferencija o Jasenovcu, 30. – 31. svibnja 2007. godine, Donja Gradina, Banjaluka, Republika Srpska. Objavljen je zbornik izlaganja Četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu. (proceedings of speeches of 4th International Conference on Jasenovac, Banja Luka-Donja Gradina, May 30-31, 2007.) Koordinator banjalučke konferencije bio je Milan Bulajić. Konferencijom je predsjedao američki povjesničar Bernard Klein, koji je izjavio kako Hrvatska, ako želi pristupiti europskoj obitelji naroda, “mora prihvatiti činjenicu da su pripadnici hrvatskog naroda ubili veliki broj ljudi (u Jasenovcu)”. Jasenovac. Zbornik radova Četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu, Banja Luka -Donja Gradina, 30.-31. maj 2007., (gl. ur. Zdravko Antonić), Banja Luka, 2007.; Jasenovac. Zbornik radova, Banja Luka, 24. i 25. maj 2011. godine /
 • Peta Međunarodna konferencija o sistemu koncentracionih logora i stratišta hrvatske države za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu, (gl. ur. Smilja Avramov), Kozarska Dubica -Banja Luka, 2011. ili Jasenovac: The Proceedings, Banja Luka, 24th & 25th May 2011. /Fifth International Conferenceon the Systems of Concentration Camps & Execution Sites of the Croatian State for the Extermination of Serbs, Jews & Gypsies in WWII(editor in chief Smilja Avramov), Kozarska Dubica -Banja Luka, 2011.; Jasenovac.

Objavljen je Zbornik radova te Deklaracija pete međunarodne konferencije o Jasenovcu, posvećene genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Izvod iz Deklaracije:

da je prilikom provođenja genocida samo u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncetracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma i neistomišljenika, mučeno, pljačkano, silovano i potom ubijano od strane Hrvata ustaša 700 000 Srba, 23 000 Jevreja i 80 000 Roma, jedino zbog toga što su pripadali drugom narodu, vjeri ili rasi;

– da je Nezavisna Država Hrvatska bila jedina zemlja tokom Drugog svjetskog rata u kojoj su postojali koncentracioni logori za istrebljenje djece u Staroj Gradišci, Jasenovcu, Uštici, Jablancu, Jastrebarskom, Rijeci kod Jastrebarskog, Gornjoj Rijeci kod Križevaca I Lobogradu i da je u njima, prema nepotpunim istraživanjima stradalo 42.791 srpsko dijete, 5.737 romske djece i 3.710 jevrejske djece;

– da je zločin genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj po svojim razmjerama najbliži holokaustu koji je u nacističkoj Njemačkoj izvršen nad Jevrejima;

– da je tokom provođenja ovog genocida, veliki broj Srba bio prinuđen da, zarad spasa golog života, promijeni svoj nacionalni i duhovno-istorijski identitet i da se odrekne svoje pravoslavne vjere i pod prisilom i smrtnom prijetnjom prihvati rimokatolicizam;

 

 • Srpski premijer Aleksandar Vučić je u prosincu 2014. posjetio Izrael te širio srpsku propagandu.
 • Šesta Međunarodna konferencija o Jasenovcu – 14. rujna 2015. godine. Spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj. Organizator Eparhija pakračko-slavonska i Odbor za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.
 • Ekumenski i carigradski patrijarh Bartolomej posjetio je Jasenovac 10. rujna 2016. Sudjelovao je na Simpoziju o holokaustu, simpoziju o mučenicimna SPC-a. .
 • U New Yorku je 2017. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta organizirana izložba o Jasenovcu. “Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav”. Organizator je bio Emir Kusturica. Partneri u projektu bili su izraelski Memorijalni centar mučenika holokausta i junaka Yad Vashem, Andrićev institut Emira Kusturice te srbijanske nevladine organizacije.
 • Izložba o Jasenovcu . “Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav” u zgradi OUN-a 23. – 31. siječnja 2018. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Srbi su dobili podršku direktora Svjetskog židovskog kongresa za Izrael Laurence Weinbaum.

Najava izložbe: Izložba o Jasenovcu sadrži sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način predstaviti srpsko-židovski projekt povodom 27. siječnja Međunarodnog dana Holokausta, koji se obilježava. Posebni gosti na otvaranju izložbe biće djeca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije – Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz New Yorka Eva Deutsch Costabel i David Alkalaj koji su preživjeli Rab, Pag i Jasenovac.

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav”, prva je izložba međunarodne GH7 ekspertne skupine povjesničara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svjetskog rata, a čiji je šef i direktor Izložbe prof. Gideon Greif, izraelski je povjesničar koji se specijalizirao za povijest holokausta, osobito povijest koncentracijskog logora Auschwitz, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

 • Međunarodna “znanstvena” konferencija “Stradanje Roma u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”. Jasenovac, svibnja 2018.
 • Sedma međunarodne konferencije o Jasenovcu, 22. svibnja 2018. godine u Banjaluci. Predstavljena je knjiga akademika Srboljuba Živanovića-Jasenovac 2 i Hrvatski genocid protiv Srba, Jevreja i Roma.
 • Međunarodna konferencija o Jasenovcu u Jerusalimu od 19. do 22. studenoga 2019., u organizaciji Srpsko-hebrejskog centra, na ONO univerzitetu u Jerusalimu. Održane su tri konferencije: Međunarodna konferencija o Jasenovcu, otvaranje Srpsko-jevrejskog centra za izučavanje srpskog jezika, kulture i istorije i povodom 790 godina od prvog hodočašća Svetog Save, postavljanje memorijalne ploče u čast oca autokefalnosti SPC. Najava: Međunarodnom naučnom konferencijom o Jasenovcu, koja se održava pod pokroviteljstvom ministarstava za spoljne poslove i prosvete i Arhiva Vojvodine, predsedavaće prof. dr Gideon Grajf, istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu. Na kraju konferencije predviđeno je donošenje Jerusalimske deklaracije o Jasenovcu.
 • Memorandumska konferencija o Jasenovcu („Jasenovac: prošlost i sadašnjost – povijest i sjećanje na institucionalno uništenje“) u Beogradu, Jasenovcu i Zagrebu 24. – 26. ožujka 2020. godine.
 • U Sankt-Peterburgu je 28. listopada 2020. godine održana međunarodna bogoslovsko-istorijska konferencija „Pravoslavno-katolički dijalog posle Jasenovca“ u organizaciji Katedre za istoriju Petrogradskog državnog univerziteta i pravoslavne informativne agencije „Ruska narodna linija“ iz Petrograda. Povod konferencije je prevod na ruski jezik knjige „Nadbiskup genocida“ Marka Aurelija Rivelija.
 • Osma naučna konferencija pod nazivom: „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” siječanj 2021. godine na prostoru Starog sajmišta u Beogradu. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici: Vlade Srbije, Narodne skupštine, Ambasade Ruske Federacije, Muzeja žrtava genocida, Institut društvenih znanosti Zagreb, Narodna biblioteka Srbije, Institut za savremenu istoriju, naučni i društveni radnici iz Srbije i sveta..

U sklopu konferencije predstavljena je knjiga “Jasenovac milo selo moje”, autora Jasenovčana Milke Antić devojačko Kotur i Novice Antića i premijerno prikazivanje “dokumentarnog” filma “Jasenovac”, autor: prof. dr Veljko Đurić Mišin, direktor Muzeja žrtava genocida Beograd.

 • Srbi iz Norveške organizovali video-konferenciju o Jasenovcu. 5. 2. 2021. Savez srpskih udruženja iz Norveške, koji je organizovao prvu međunarodnu video-konferenciju o koncentracionom logoru iz Drugog svetskog rata. Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali norveški istoričar Knut Fluvik Turesen, izraelski istoričar Gideon Grajf i litvanska glumica i pozorišna rediteljkia Karina Ćešujko.
 • Najavljena je nova konferencija „Jasenovac: prošlost i sadašnjost – povijest i sjećanje na institucionalno uništenje“ u Beogradu, Jasenovcu i Zagrebu od 15. Do 17. lipnja 2021. godine.

Slika 2. Knjiga Gideona Greifa

Pored navedenih srpskih Međunarodnih konferencija i manifestacija održano je na stotine drugih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji i u svijetu. Na navedenim konferencijama i drugim manifestacija širi se Srpska propaganda o genocidnosti hrvatskog naroda, šire se laži o broju srpskih žrtava i monstruiozne laži o načinima kako su te žrtve stradale. Glavni tvorci srpskih laži su članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Srpska pravoslavna crkva (SPC) te mnogobrojna srpska društva. Za istaknuti je glavne tvorce i promicatelje srpskih laži: Antun Miletić, Milan Bulajić, Vasilije Krestić, Vladimir Dedijer, Srboljub Živanović, Smilja Avramov I drugi. Također, treba navesti da su navedeni širitelji mržnje prema Hrvatima i hrvatskoj državi jer odgajaju nove generacije Srba u duhu mržnje i osvete.

Srpski promotori laži negiraju službene brojke komunističko-četničke vlasti u doba Jugoslavije, a te brojke su slijdeće:

Prema popisu iz 1964. godine ukupan broj žrtava za područje cijele Jugoslavije je 597.323 žrtve. Za područje Hrvatske popisom je utvrđen broj 185.327 žrtava (ubijeni, poginuli, umrli i nestali). Kasnije je još dodano 9.000 žrtava. (Ukupno 194.749 žrtava). (Kovačić, str. 237., Mataušić str. 120.)1,2.

Prema popisu žrtava rata 1941.-1945. godine u ustaškom logoru Stara Gradiška ubijeno je ukupno 9.586 osoba. U logoru Jasenovac prema popisu Komisije stradale su ukupno 49.602 osobe. (Kovačić, str. 240.)1, odnosno 50.002 (Mataušić str. 120)2.

Dakle prema popisu komunističke Komisije u oba logora (Jasenovac i Stara Gradiška stradalo je 59.188 osoba. (Kovačić, str. 241)1, odnosno 59.589 žrtava (Mataušić str. 121.)2 Spomenute brojke su upitne jer se ne temelje na dokumentima već na anketama od kuće do kuće.

„Građa o popisu iz 1946. godine pohranjena je u pokrajinskim i republičkim arhivima. Analiza popisa za područje Narodne Republike Hrvatske, a koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zgrebu, iskazala je 109.002 žrtava, od kojih je u ustaškim logorima izgubilo život 25.773. Broj žrtava Logora Jasenovac iznosi prema tom popisu 15.792, a Logora Stara Gradiška 2.927. Tim brojem, međutim, nisu iskazani sudionici NOR-a, niti aktivisti organizacija NOP-a s područja Hrvatske itd…“ ??? „Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača objavljuje 1946. godine u Zagrebu knjigu Zločini u logoru Jasenovac. U njoj, uz konstantaciju da nije moguće točno odgovoriti na pitanje koliko je žrtava stradalo u Jasenovcu, ipak iznosi brojku „od 500-600.000 ljudi.“

Za navedeno nema nikakvih dokaza, radi se o laži koja služi u dnevnopolitičke svrhe, laži kojom se jedan narod proglašavao genocidnim!

Iskapanja/sondiranja u logoru Stara Gradiška

 • Uskočka šuma, od 15.  do 19. travnja 1946. godine, u četri jame, nađeno 967. leševa
 • Jama Međustružje, iskapanje od 16. svibnja 1946. g., nađeno 960 leševa
 • svibnja 1946. radovi iskapanja u neposrednoj blizini starogradiškog logora, na 13 mjesta vršeno iskapanje, na 3 mjesta nađen po jedan grob (leš), na jednom mjestu 2 leša, na dva mjesta po 7 leševa i na jednom mjestu 14 leševa, na ostalim mjestima nisu nađeni ostatci, Na mjesto gdje je bilo 14 leševa, 12 su bili dječji. Nađena 33 leša
 • svibnja 1946. nađena je grobnica s 600 leševa.

Ukupno: 2560 žrtava

Dakle, Zemaljska komisija je na području Stare Gradiške pri istraživanju u razdoblju između 15-20 travnja 1964. i 10-21 svibnja 1946 .godine našla ukupno ostatke 2570 ( 2560) leševa  (Kovačić, str. 231-233.)1

Nova iskapanja 1960. i 1964. g.

 • 1960-ih ponovo su vršena iskopavanja na mestu nekadašnjeg logora. Tokom ovih istraživanja pronađen je ukupno 481 kostur. Od 9-17. travnja 1964 godine, istraživanja je vodio A. Šercelj. Tada je na 100 mjesta za koje se smatralo da su masovne grobnice napravljeno 130 bušotina iz kojih su uzeti uzroci iz tla.[81] Organizator istraživanja je bio Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata BiH koji je formirao ekipu od tri člana: V. Brodar i T. Pogačnik iz Ljubljane s Instituta za biologiju, Katedra za antropologiju Biološkog fakulteta i dr. S. Živanović s Instituta za anatomiju medicinskog fakulteta iz Novog Sada. Jurčević: Nastanak jasenovačkog mita, str. 60, Zagreb 2005 god.
 • Istraživanja su bila neočekivana i glede broja pronađenih kostura i uzroka smrti pa su nakon toga izvršena još bušenja s „73 sonde nasumice, različitih otvora ali bez pozitivnih rezultata“. Tako u izvješću stoji „Ova sonda je kopana kod table s natpisom Masovna grobnica za 3000-6000 žrtava a u njoj su ukupno pronađena 23 kostura“.

 

Dakle, iskapanja ne potvrđuju navode o masovnim ubojstvima (od 80.000 do 700.000)  kako se uporno ističe.

Hrvoje Kalinić i Nikola Banić su 2015. godine jasno pokazali da je popis žrtva nevjerodostojan, da se mnogi upisi višestruko ponavljaju. Dr. Stjepan Razum je ustanovio da se radi o „velikoj prevari“jer se mnogi upisi višestruko ponavljaju. ; tako da se 443 unosa koji na službenom sadržavaju osobe prezimena ‘Bogdan’ zapravo odnose na svega 167 osoba.

…“poimenični je popis do 1. lipnja 2015. godine navodno sadržavao 14 tisuća ‘kloniranih imena’ koja su sada navodno zamijenjena s novih 14 tisuća imena osoba iz popisa iz 1964. godine (op.: poimenični popis žrtava fašizma u čitavoj Jugoslaviji, koji je zbog ‘nedovoljnog’ broja tih žrtava bio pod embargom sve do 1990.-ih godina“

Srbi ne mogu prihvatiti postojanje hrvatske države pa zbog toga šire laži o Hrvatima i Katoličkoj crkvi.

Izvori:

 1. Kovačić Davor, Iskapanja na prostoru koncentracijskog logora Stara Gradiška i procjena broja žrtava, Radovi-Zavod za hrvatsku povijest Vol. 34-35-36, Zagreb 2004.
 1. Mataušić Nataša, Jasenovac 1941.-1945. Logor smrti i radni logor, Jasenovac-Zagreb 2003.
 2. “Dr. Stjepan Razum: Otkrio sam veliku prijevaru u Jasenovcu, DORH mora pokrenuti istragu”, “maxportal”, 11. lipnja 2015. 
 3. Nikola Banić i dr. Mladen Kojić O JASENOVAČKIM ŽRTVAMA Poimenični popis JUSP-a Jasenovac masovna je prijevara 
 4. Geiger Vladimir, „Ljudski gubici Hrvatske u Drugom svjetskom ratu koje su prouzročili okupatori i njihovi pomagači” Brojidbeni pokazatelji (procjene, izračuni, popisi“ Časopis za suvremenu povijest, Vol.43 No.3 Prosinac 2011., str. 707

Dr. Marko Jukić

 

 

Komentari