Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu u Karlovcu

Sveti Josip – zaštitnik je Crkve i domovine Hrvatske.

Sveti Josip također je zaštitnik obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika, doseljenika, obrtnika, inženjera i općenito radnika, zaštitnik Sjeverne i Južne Amerike, te niza država. Svetkovina sv. Josipa u katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka, a sv. Josip Radnik 1. svibnja.

Hrvatski Sabor proglasio je sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske domovine 10. lipnja 1687. godine. Hrvatski biskupi potvrdili su tu odluku na svom zasjedanju u Splitu 1972. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008., sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se na Dubovcu, u Karlovcu. Sv. Josip proglašen je i zaštitnikom grada Karlovca.

Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu, u Karlovcu gradio je mons. Marijan Radanović poznat pod nadimkom “dobri duh Karlovca”. Njegovim je zalaganjem Biskupska konferencija 15. travnja 1987. godine tu crkvu proglasila Nacionalnim svetištem svetog Josipa Crkve u Hrvata.

U studenom 2021. otkriven je najveći crkveni mozaik u Hrvatskoj. Mozaik ima 120 četvornih metar, a čini ga 168 ploha ispunjenih s najmanje 2.500 malih stakalaca industrijskog i murano stakla. Čitav mozaik sastoji se od oko pola milijuna raznobojnih staklenih komadića. Ideju za postavljanje mozaika dali su monsinjor Marijan Radanović i slikar Danijel Butala, a konkretne korake u njenoj realizaciji napravio je mons. Antun Sente, rektor svetišta.

Akademski slikar Josip Botteri Dini radio je sa svojim pomoćnicima 9 mjeseci na mozaiku. Josip Botteri Dini je autor mozaika, pomagali su mu njegova braća Jure i Dezideri Botteri, njegova kćer akademska slikarica Ana Marija Botteri te njegova unuka Estera, koja je također akademska slikarica. Uz njih su bili djelatnici Konzervatorskog odjela iz Splita, petoro djelatnika.

Dana 8. prosinca 2021. pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski predvodio je Misno slavlje i blagoslovio mozaik u Nacionalnom svetištu sv. Josipa.

Mozaik prikazuje Isusovo rođenje, Mariju i Josip te anđele i mudrace koji su mu se došli pokloniti. Na mozaiku se nalazi Tri Kralja, pastiri, a na nebu su anđeli i zvijezda repatica.

 

Mozaik je ispunjen detaljima, kršćanskih simbola iz vremena kad su doseljeni Hrvati primili kršćanstvo sve do pojave nacionalnog identiteta – šahovnice. Na Glagoljici je ispisano ime svetog Josipa. Umjetnik je koristio četiri boje – plavu koja simbolizira nebo i more, žutu – koja simbolizira zemlju i crvenu – simbol mučeništva. Četvrta je, tzv. Botterijeva – ljubičasta boja. Vanjske rubove mozaika omeđuju vitraji, koji s lijeve strane prikazuju svetu obitelj a s desne svetog Josipa kako je prikazan u zadarskom Misalu iz 8. stoljeća. Autor vitraja je također Josip Botteri Dini.

Umjetničko djelo hrvatskog slikara prof. Josipa Botterija Dinija treba vidjeti.

 Dr. Marko Jukić

Skip to content