Umjesto da vodstvo HAZU-a brani nacionalne interese ono izdaje bespotrebna priopćenja

Akademik Davorin Rudolf, nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova pisao je (2. ožujka 2022.) ruskomu ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i Alexanderu M. Sergeevu predsjedniku Ruske Akademije znanosti povodom ruske agresije na Ukrajinu:

„Poštovani gospodine Ministre,

Poštovani gospodine Predsjedniče, drage kolege akademici,

Usprkos svim mojim nastojanjima za mirnim rješenjem sporova u federaciji Jugoslavije, kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, doživio sam 1991. agresiju na svoju zemlju, rat, kršenje humanitarnoga prava, goleme ljudske žrtve, razaranja, duge kolone izbjeglica. Nakon 30 godina ponovno svjedočim agresiji, ovoga puta Vaše zemlje na Ukrajinu. Gledam na televizijskim ekranima ljudske žrtve, tenkovske kolone, srušene monumentalne zgrade, raketirane magistrale, izbezumljene majke i žene s djecom u zbjegovima. Skrhan sam i slomljen, ne mogu objasniti niti razumjeti da je silna oružana sila zemlje kojoj je svijet povjerio stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i jamčenje, skrb i čuvanje međunarodnoga mira i sigurnosti, masovno krenula oružjem osvajati susjednu zemlju i narod s kojima ste u povijesti često bili zajednički izloženi prodiranju i prepletanju najrazličitijih utjecaja, i sa zapada i sa istoka. Na narod kojemu je čak i jezik, po svojoj drevnoj tradiciji i jezičnome fondu zajedničkog podrijetla s ruskim i bjeloruskim. Padaju svakodnevno žrtve i čitav civilizacijski svijet je ojađen, gnjevan i buntovan zbog najvećega zločina koji jedna država može počiniti iz nerazumljivih razloga.

Molim Vas, upotrijebite svoj autoritet, iskoristite svoj prestižan status, založite se maksimalno da rat u Ukrajini smjesta prestane. Svi se međudržavni sporovi mogu riješiti mirnim putem i sredstvima.

Spriječite nove Staljingrade i Vukovare! Svijet gleda u vas, nemojte se osramotiti!

Akademik Davorin Rudolf

 

https://www.hkv.hr/vijesti/39200-pismo-akademika-rudolfa-ministru-vanjskih-poslova-ruske-federacije-lavrovu.html

 

Povodom pisma akademika Davorina Rudolfa (2. ožujka 2022.) ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao i predsjedniku Ruske akademije znanosti oglasilo se vodstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Vodstvo HAZU-a je ničim izazvano 4. ožujka 2022. godine izdalo slijedeće priopćenje:

„Prijedlozi rješavanja krize u Ukrajini koje je u medijima iznio akademik Davorin Rudolf njegovi su osobni stavovi.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se već 25. veljače 2022., dan iza početka napada Rusije na Ukrajinu, očitovala pismom predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se uz osudu ruske agresije izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, pozivajući se i na iskustvo srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine.

https://www.info.hazu.hr/2022/03/hrvatska-akademija-znanosti-i-umjetnosti-o-medijskom-istupu-akademika-davorina-rudolfa/

Akademik Davorin Rudolf pisao je u svoje ime i nigdje nije spomenuo HAZU pa se postavlja pitanje što je vodstvo HAZU-a (ili JAZU-a) htjelo svojim priopćenjem od 4. ožujka 2022. godine. O stavovima akademika Rudolfa vidjeti na poveznicama:

https://narod.hr/hrvatska/intervju-a-akademikom-davorinom-rudolfom-postoji-samo-jedan-izlaz-za-ukrajinu-to-bi-okoncalo-rat

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/rudolf–o-neutralnosti-ukrajine-moze-se-raspravljati–ni-austrija-nije-u-nato-u/126237

 

Žalosno je ponašanje vodstva HAZU-a, žalosno je da HAZU izdaje bespotrebna priopćenja (ničim izazvano) dok Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) svojata hrvatsku književnost, iskrivljuje povijest, provodi srpsku imperijalističku politiku. Na dugogodišnja svojatanja hrvatskih krajeva i hrvatske kulturne baštine od strane SANU nama odgovarajućeg odgovora HAZU pa se postavlja pitanje je li i dalje imamo JAZU (Jugoslavensku akademiju znanosti i umjetnosti!?

Dr. Marko Jukić

Skip to content