„ZA KRIŽEN“ 2022. godine

Na Veliki četvrtak šest procesija iz šest župa (Jelsa, Pitve, Vrsnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska) kreće istovremen u 22 sata iz 6 mjesta otoka Hvara. U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji križonoše su bili: Toni Gamulić (Jelsa), Juraj Petrovac (Pitve), Lukas Schober (Vrisnik), Rado Carić (Svirče), Antonio Škarpa (Vrbanj) i Damjan Beritić (Vrboska). Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i ne susreću se.

 

 

Ova procesija krenula je na Veliki četvrtak iz Jelse nakon kratkog nagovora župnika.

„Kamo ideš Učitelju?”

Poznata nam je zgoda o svetom Petru koji se zbog žestokoga progonstva kršćana htio spasiti bijegom iz Rima. Pred gradskim vratima ukaže mu se Isus. Sav smeten Petar upita Isusa: “Quo vadis, kamo ideš, Učitelju?” Isus mu odgovori: “U Rim da budem opet raspet mjesto tebe.” Petar je razumio opomenu Isusovu, vratio se u Rim ne bojeći se da bude razapet za Krista.

 

Kamo ideš? Ovakvo pitanje trebao bi svatko postaviti sam sebi. Svakodnevno se moramo pitati: Kamo idemo i gdje će završiti naš put?

Križonošu i njegovu pratnju pratio je puk uz molitvu.

Na Velik petak, na kraju procesije, križonoša potrča i preda križ mjesnom župniku.

Procesija „Za križen“ hodočašće je vjere i odanosti Bogu, preispitivanje sebe i našeg odnosa prema drugima i prema Bogu. Ne zaboravimo se zapitati: Kamo idemo?

 

Skip to content