Zločin Armije BiH u Miletićima, 24. travnja 1993.

Zločin u Miletićima izvršili su mudžahedini potpomognuti lokalnim muslimanskim vojnicima 24. travnja 1993. godine. Selo Miletići bilo je u okruženju snaga Armije BiH i nije predstavljalo nikakvu prijetnju Armiji BiH, niti Muslimanima. Nalazilo je oko 3 kilometra od Mehurića gdje je bilo sjedište odreda El-Mudžahid. U Miletićima je stradalo pet osoba hrvatske nacionalnosti, od kojih četvero civila: Frano Pavlović (33 g.), Tihomir Pavlović (19 g.), Vlado Pavlović (19 g.), Anto Petrović (56 g.) i Stipe Pavlović 60 g. Dvojica od njih petorice bili su pripadnici vjerske sekte “Jehovini svjedoci” koji ni pod koju cijenu ne bi uzeli oružje u ruke.

Tijekom napada civili su pobjegli u kuću Stipe Pavlovića koji je ubio jednog napadača. Mudžahedini su ubili Stipu Pavlovića, a nakon toga izveli 4 Hrvata pa ih ubili. Ostale Hrvate (njih 57) su vezali žicom i odveli prema Mehuriću, uporištu mudžahedina. Po dolasku u Mehurić, žene i djeca zatočeni su u kući Save Savića, a muškarci u jednu od staja gdje su ih držali dva dana. Nakon toga zatočene civile su pustili. Oni su se vratili u selo i našli 5 ubijenih te svoje opljačkane i spaljene kuće.

Zločin u Miletićima počinili su mudžahedini (njih 15-ak) i pripadnici 7. muslimanske brigade Armije BiH koja je bila u sastavu 3. korpusa sa sjedištem u Zenici. Mudžahedini su došli u BiH posredstvom iranske revolucionarne garde, a pod krinkom humanitarnih djelatnika. Zločin je bio planiran i zapovjednici su sve znali i naredili. Susjedi Muslimani nisu dopustili ukop Hrvata po želji rodbine, već su ukopani na groblje pod nadzorom Armije BiH.

O zločinu je bilo riječi i na Haaškom sudu. Selo Mehurić bilo je prva baza mudžahedina u BiH. Jedan od počinitelja zločina bio je Hamid Malenković, stanovnik sela Mehurići. Mudžahedini su bili pod izravnom komandom Alije Izetbegovića, a njihov zapovjednik bio je Abu Maali, koji je na listama UN-a bio označen kao terorist.

Za zločin nad hrvatskim civilima u Miletićima, kaznene odgovornosti pred Haaškim tribunalom (predmet “Hadžihasanović – Kubura”) oslobođeni su zapovjednik 3. korpusa tzv. Armije BiH Enver Hadžihasanović i njemu podređeni Amir Kubura. Raspravno vijeće ustanovilo je kako su zločin protiv civilnog stanovništva nesumnjivo počinili “mudžahedini i domaći islamski fundamentalist”, ali da to nema veze s 3. korpusom tzv. Armije BiH jer “se ne može zaključiti da su to bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine” pa za zločin nitko nije odgovarao. Tako je radio sud nepravde u Haagu.

 

Skip to content