Je li Muskovom kupnjom Twittera odzvonilo ‘provjerivačima istine’ poput Faktografa? Evo što kaže Bakić

Objavio

Gordana Sarkotić

  1. travnja 2022. u 20:33

Elon Musk će zasigurno radikalno osloboditi govor na Twitteru, i definitivno će tržišni pritisak onda natjerati i Facebook da revidira odnos sa svojim ‘provjerivačima istine’ (da, Vidov prosuđuje koja je znanstvena istina istina, a koja nije i spriječava građane da vide ono što on smatra da nije istina ili je možda istina ali se ne slaže s njegovim narativom)”, ističe Nenad Bakić, hrvatski poduzetnik, filantrop i analitičar u osvrtu na vijest o Muskovoj kupnji Twittera, koju smatra “najvećom stvari za slobodu govora barem u ovom stoljeću”.

> Demokrati u panici – Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

 

> Nenad Bakić podnosi kaznenu prijavu protiv Faktografa: ‘Riječ je o cenzuri i kršenju ljudskih prava’

> Faktograf tvrdi da je hakiran, Bakić: Kolike su šanse da su se sami srušili da bi glumili žrtvu?

Zlouporaba ovlasti fact-chekinga na Facebooku

Bakić je, podsjetimo, početkom 2022. podnio kaznenu prijavu protiv Faktografa zbog, kako je naveo, “cenzure i kršenja ljudskih prava”.

Prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog kaznenog djela povrede slobode mišljenja i izražavanja misli, protiv izvršne direktorice portala Faktograf.hr, glavnog urednika istog portala i nakladnika Faktograf – udruge za informiranu javnost, “koji zlouporabljavajući ovlast fact-chekinga u stvarnosti uskraćuju i ograničavaju slobodu govora”, naveo je Bakić.

Smanjivanje dosega njegove stranice, na kojoj su u vrijeme pandemije izlazili visokokvalitetni epidemiološki modeli, Bakić smatra ograničavanjem temeljnih ljudskih prava, slobode mišljenja i govora.

Na udaru Faktografove cenzure i drugih Facebookovih ‘provjerivača istine’, osim poduzetnika Bakića, našli su se i znanstvenici poput prof. dr. sc. Matka Marušića, prof. dr. sc. Gordana Lauca, prof. dr. sc. Valerija Vrčeka, … ali i Narod.hr, ugledni britanski medicinski časopis The British Medical Journal…

“Uz totalnu blokadu medija, kakva-takva sloboda govora na FB je dakle bila ključna da Hrvatska odabere racionalan i dobar put (u odnosu na ostatak EU) iako je naravno moglo biti i bolje da nam nije značajno ograničena sloboda govora“, upozorava Bakić nakon vijesti o preuzimanju Twittera od samoprozvanog “apsolutista slobode govora”, milijardera Elona Muska.

> Poskok.info uputio apel zastupnicima u BiH i Hrvatskoj zbog Faktografa i njegovog BiH pandana

> Cenzura na FB: Faktograf.hr zaustavlja širenje vijesti o prosvjedu u Kanadi na Narod.hr

> Bartulica: ‘Krenule su tužbe protiv Faktografa koji zloupotrebljava svoju moć’

Komentar Nenada Bakića u nastavku prenosimo u cijelosti:

Muskova kupnja Twittera je najveća stvar za slobodu govora barem u ovom stoljeću. A sloboda govora je najvažnija stvar za demokraciju. A Twitter je globalno uvjerljivo najvažnija komunikacijska platforma (uključivo i sve medije).

Kod nas je Twitter vrlo malo popularan i svodi se na razmjenu doskočica u malim zatvorenim krugovima. Facebook je kod nas puno važniji.

Primjerice, sva pandemijska priča se globalno dominantno odvijala na / plasirala na Twitteru. Nekima će zvučati površno, ali ako u ovoj pandemiji znanstvenik nema puno lajkova i pratitelja na Twitteru – nevažan je, zaista (sad pogledajte profile Rudana, Štagljara, Đikića, Čičina i ostalih – većina ih ništa više i ne objavljuje na engleskom jer su nebitni, svoje ‘mudrolije’ pridaju samo na balkanskim tržištu, npr. Rudan je tipično dobivao oko 0 lajkova 🤪).

Nakon odlaska osnivača (foundera) upravljanje Twitterom je preuzeo upravni odbor s vrlo jasnom i čvrstom političkom agendom uz radikalno blokiranje neistomišljenika.

Twitter je tu žešći od Facebooka, lako ukidaju račune. Facebook se oslanja na mrežu tzv. fact-checkera kako bi maknuo odgovornost od sebe, koji pak ne mogu isključiti ljude zbog stavova ali im mogu umanjiti doseg (Facebook na prijavu pak privremeno blokira zbog govora mržnje itd.).

Tu onda imamo situaciju kao s kontroverznim rubnim ‘portalom’ Faktograf koji ima ugovor s Facebookom za Hrvatsku, pa se u skladu sa svojim ideološkim i drugim opredijeljenjima jasno svrstava u ključnim stvarima smanjujući doseg ljudima s kojima se ne slaže.

Primjerice, DORH radi na mom optužnom prijedlogu jer su mene ograničili jer sam kritizirao idiotske zastrašiteljske tvrdnje slovenskog kovid propagandista Trampuža da će ‘necijepljena djeca napuniti odjele intenzivne’ u Hrvatskoj (s kojom nema ništa, a time zagovara cijepljenje sve djece u Hrvatskoj – što mislite zašto?), gdje raspravljam je li glavni ideolog oštromjeraša Rudan član The Royal Society (što je njegovim medijskim suradnicima bio glavni argument za njegov autoritet), jer sam doslovno citirao službeni danski znanstveni rad (uz link na njega) koji kaže da je više inficiranih bilo među cijepljenima nego necijepljenima.

Praktički suluda orijentacija tih postupak se vidi i u njihovom javnom sprdanju s mojim formalnim zahtjevima za ispravak dezinformacija i micanje oznaka s mojih objava (mislili su da su duhoviti a ispali bedasti jer će im to baš loše doći na sudu). Oni funkcioniraju i kao medij, pa onda njihov ‘glavni epidemiolog’ Vidov napiše neki pamflet o znanstvenim stvarima (iako je samo SSS) pa njega proglasi istinom, a ono na FB što se ne slaže s njegovim pamfletom označi kao neistinito. Možda jedinstven slučaj na svijetu!

Dolazimo do zanimljive stvari. Hrvatska je tijekom drugog i trećeg vala imala najliberalnije mjere u EU (osim Švedske) i odličan rezultat – upravo kako smo Gordan Lauc i ja zagovarali (kao i drugi razumisti aktivni na Facebooku) bili smo totalno mainstream.

S druge strane su poraženi znanstvenici ekstremisti oštromjeraši (Rudan, Štagljar, Ban, Đikić, Čičin-Šain, Trobonjača, Lenhard i ostali) – nije im uspjela mahnita propaganda da natjeraju Vladu na lockdown, cijepljenje djece, obavezno cijepljenje, trajno nošenje maski, proširenje peopusnica itd., a imali su potpunu dominaciju u medijima, iako su i na FB organizirali i/ili sudjelovali u huškačkim grupama i stranicama protiv nas.

Usprkos toj dominaciji, i ograničavanju Faktografa na FB, na Facebooku kao najvažnijoj hrvatskoj medijskoj platformi (naše popularnije objave vidi 100.000-200.000 ljudi), smo uspjeli odraditi jednu od ključnih dimenzija u borbi protiv oštromjeraša. Hrvatska je valjda jedina zemlja na svijetu u kojoj su oni totalno poraženi i povukli se (osim par kamikaza, ali vidite da je propaganda sada spala de facto na samo dvojicu-trojicu: Čičin, Trobonjača, Ceci).

Uz totalnu blokadu medija, kakva-takva sloboda govora na FB je dakle bila ključna da Hrvatska odabere racionalan i dobar put (u odnosu na ostatak EU) iako je naravno moglo biti i bolje da nam nije značajno ograničena sloboda govora.

Elon Musk će zasigurno radikalno osloboditi govor na Twitteru, i definitivno će tržišni pritisak onda natjerati i Facebook da revidira odnos sa svojim ‘provjerivačima istine’ (da, Vidov prosuđuje koja je znanstvena istina istina, a koja nije i sprječava građane da vide ono što on smatra da nije istina ili je možda istina ali se ne slaže s njegovim narativom). –  zaključuje Bakić.

Što je Faktograf?

Podsjetimo, nevladina organizacija GONG je osnivač i donedavni nakladnik portala Faktograf.hr, medija koji za sebe tvrdi da je specijaliziran za “fact checking”, odnosno provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Kao takav specijalizirani medij Faktograf ima ovlasti dodjeljivati negativne oznake člancima u medijima, čime u praksi smanjuje doseg čitatelja do kojeg sadržaj ocijenjen kao netočan može doći na društvenim mrežama.

Kako je Faktograf cenzurirao Narod.hr

Faktograf se u svom radu često fokusira na portal Narod.hr i upušta u ideološku ocjenu sadržaja.

Negativnu ocjenu dobili su članci na temu komunističkih zločina, pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeaceao stvarnom broju pobačaja u Sloveniji, napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019., zatim Trumpu i liječnicima koji tvrde da postoji lijek za koronavirus, financiranju koalicije s Možemo od strane Emila Tedeschija te na kraju, Faktograf je cenzurirao Narod.hr zbog prenošenja mišljenja prof. dr. sc. Matka Marušića o izvorima pandemije koronavirusa.

Iako je Faktograf većinu žalbi za povlačenjem negativne ocjene odbio, žalba je bila prihvaćena u slučaju članka “Guido Hornik: Prinove na državnim jaslama – od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11 973 partizana”. GONG-ov portal je članak ocijenio negativnim dvije godine nakon njegovog objavljivanja jer je protumačio da Narod.hr tvrdi da se ukupni broj partizanskih mirovina od 1997. do 2001. povećao za 11.973. Negativna ocjena je povučena nakon što je Narod.hr u žalbi istaknuo da, iako se broj korisnika tih mirovina smanjivao, u navedenom razdoblju je partizanske mirovine aktiviralo novih 11.973 ljudi.

Isti Faktograf, koji navodno objektivno provjerava činjenice iznesene u javnom prostoru ima i jedan medij kao partnera, a to je N1 televizija od 2017. godine. U arhivi portala Faktograf ne postoji niti jedna vijest N1 koja je ocijenjena negativno.

> Petar Vidov – glavni urednik Faktografa dijete je portala Index, pisao za Pupovčeve Novosti

> Prije 3 godine UiO upozorio Vladu na cenzuru FB: Hoće li sada, nakon poruka EK – reagirati?

> UIO Vladi: Zakonski zaštitite građane od cenzure na društvenim mrežama

Urednici Faktografa i njihovo financiranje

Glavni urednik portala Faktograf je Petar Vidov, njegova zamjenica je Sanja Despot, izvršna direktorica Ana Brakus, a novinarke su Ana Benačić, Gabrijela Galić, Matea Grgurinović, Melita Vrsaljko te urednica komunikacija Ivana Živković.

Riječ je mahom o novinarima koji su radili na nekom od portala poput Indexa, Lupiga, N1 televiziji, Novom listu ili Novostima.

> Marušić obnovio prijavu pravobraniteljici protiv Faktografa zbog cenzure: Najavio daljnje korake u slučaju ignoriranja

> Slučaj prof. Marušića i The Lanceta: Narod.hr od Faktografa zatražio ispriku i demanti neistina

O svom financiranju na Faktograf.hr navode: kroz projekte osvojene na natječajima NED-a, Googleovog The Digital News Initiative Innovation Funda (putem projekta Mozaik veza) i Agencije za elektroničke medije, Europske unije kroz program Europa za građane te kroz Facebookov Third Party Fact-Checker program.

https://narod.hr/hrvatska/je-li-muskovom-kupnjom-twittera-odzvonilo-provjerivacima-istine-poput-faktografa-evo-sto-kaze-bakic

 

Skip to content