Vlahović za Direktno: Šimpraga je Pupovčev izbor, Plenković njemu ne može reći ‘ne’; komentirao izjavu da ‘Oluja za Srbe i Hrvate nije isto’

‘NISAM NI ČUO ZA NJU DOK SE NIJE PREDSTAVILA KAO DJEVOJČICA IZ KOLONE’

Autor

mp

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavio nove članove u Vladi, a portal Direktno se za komentar na izbor predsjednika Vlade obratio Nenadu Vlahoviću, predsjedniku Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj.

28.04.2022. u 22:20

Podijeli

 

 

 

 

 

Bivši kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović zamijenit će na mjestu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, dok na mjesto ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike umjesto Josipa Aladrovića dolazi Marin Piletić. Ponajviše reakcija ipak izaziva imenovanje SDSS-ove Anje Šimprage, koja će postati nova potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava umjesto Borisa Miloševića.

Šimpraga: ‘Oluja za Srbe i Hrvate nije ista’

U četvrtak su nove ministre zastupnici saslušali na saborskim Odborima, gdje je jedna izjava nove potpredsjednice Vlade već izazvala dosta polemika. Naime, saborski zastupnik Marijan Pavliček upitao je u četvrtak Šimpragu smatra li da je velik dio Srba ’90-ih izvršio agresiju na RH i smatra li da je vojnoredarstvena akcija legitimna akcija hrvatske vojske. Na to mu je nova članica Vlade odgovorila da “Oluja za Srbe i Hrvate nije ista”.

“Što se tiče Oluje, ja sam svoje rekla mnogo puta. Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto. Znam što sam ja osjećala taj dan i što su moji prijatelji i rođaci osjećali taj dan”, rekla je Šimpraga, a kasnije su je zbog te izjave na nož dočekali brojni političari, među kojima su, između ostalih, saborski zastupnik Miroslav Škoro, kao i Karolina Vidović Krišto.

S obzirom na to da je riječ o gorućoj političkoj temi, portal Direktno se za komentar obratio Nenadu Vlahoviću. Za predsjednika Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj nema dileme, Plenković je odabrao osobu koju mu je predložio Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća.

Vlahović: Plenković Pupovcu ne može reći ‘ne’

“Premijer Plenković je originalni i perfektni slušatelj i izvršitelj svega onoga što Pupovac njemu pripremi, pa je tako i sada prihvatio ono što mu je Pupovac odredio. Nema tu dodatnih pitanja ‘Zašto ovaj? Zašto onaj?, nego se samo prihvati ono što Pupovac odredi. Mislim da je to svima jasno, a pogotovo nama Srbima u Hrvatskoj”, počinje naš razgovor Vlahović.

“Pupovac je taj koji kroji sve što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj i sasvim sigurno je da bi Plenković prihvatio bilo koga drugoga koga mu je Pupovac predložio, pa bilo to za člana Vlade ili njezina potpredsjednika. Vrlo je jednostavno, Plenković Pupovcu ne može reći ‘ne'”, dodao je.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj smatra da Šimpraga nije dorasla poziciji na koju je postavljena, no drži da Pupovac nije imao drugog izbora.

‘Pupovcu očito nedostaje kadrova’

“Ona je prihvatila ogromni zadatak, po težini, koji je zahtjevan i za nekoga s puno većim iskustvom. Vrlo je to opipljivo područje, a ona ga je bez riječi prihvatila. Što to znači? Jasno je, bit će izvršitelj nekih zadataka koji uopće nisu bitni za srpsku zajednicu, baš kao što je bio Milošević. Što je on uopće učinio?” zapitao se Vlahović pa nastavio u istom tonu.

“Uz dužno poštovanje prema novoizabranoj potpredsjednici, ali ja nju nisam ni čuo dok se nije javila u Saboru i predstavila kao ‘djevojčica iz kolone’. Ne znam što je to ona učinila i kojim se to uspjesima istaknula u radu za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Pupovcu očito nedostaje kadrova.

Godine 2008., kada je napravio veliku čistku, riješio se 10-ak vrhunskih intelektualaca i obrazovanih ljudi, pa prema tome on u SNV-u sada ni nema boljih kadrova nego što je Šimpraga. Pored toga, ona je gospođa, žena, jedina žena koja je u srpskoj zajednici opstala, no to ne znači da će joj to uspjeti i u Vladi”, nastavio je Vlahović.

 

‘Zašto pokreće lavinu staru 20-ak godina?’

Zanimalo nas je i kako naš sugovornik gleda na izjave nove potpredsjednice Vlade da Oluja za Srbe i Hrvate ne može predstavljati isto.

“Već u prvom istupu je bila jako loša, vidi se da je osoba bez iskustva. Pitam se zašto iznova pokreće lavinu staru 25-30 godina o kojoj mi više ne želimo razgovarati. To je riješeno što je Oluja, kako je bilo, što je bilo i zašto je bilo tako. Čemu se sada vraćati na to?” zapitao se naš sugovornik.

Smatra da i iza toga stoji upravo Pupovac.

“Ona već sada odrađuje nečiju dužnost i nečiju zadaću. Nije ona to sama učinila. Srpskom vođi u Hrvatskoj ne treba kadar koji misli svojom glavom i smišlja pozitivne stvari. Takav čovjek Pupovcu ne treba. Njemu treba ovakva kao što je Šimpraga, a kakav je bio i Milošević.

I da se osvrnem i na to njezino spominjanje kolone. Pa bili smo i mi drugi u njoj, i Hrvati i Srbi, ne znam ni u kakvim sve kolonama smo bili. I što? Nikome ništa. Ne želim o tome razgovarati, ne želim to poticati, razumijete”, zaključio je Vlahović za portal Direktno.

‘Djevojčica iz kolone’

Podsjetimo, Šimpraga, inače rođena u Kninu 1987., u Sabor je ušla 2020. kao zamjena za Borisa Miloševića, a iste te godine u Saboru je održala govor o svojemu iskustvu iz Oluje, kao djevojčice iz kolone.

“Svake godine u ovo vrijeme dijete progovara u meni. Sjećanje jedne djevojčice iz kolone. Tog 4. kolovoza 1995. imala sam točno osam godina. Najednom i nebo je promijenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro. S ruksakom za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put, put koji nije imao ime, put koji je vodio tko zna gdje. Od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banje Luke, a otuda bez stajanja do Srbije. Kolona je bila duga, zvuk traktora i plač okruživali su nas. Posljednje komadiće kruha podijelila sam s rodbinom, a taj miris me je pratio. Najednom i nebo je promijenilo boju. Nije slutilo na dobro. S ruksakom bila sam spremna na put koji je vodio tko zna gdje”, ispričala je te 2020. godine.

U Knin su se vratili 1999. godine.

“Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati s druge strane prošli patnju, strah i morali ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam znala da će ta ista djece s jedne i druge strane jednom sjesti za isti stol.  Danas, 25 godina poslije ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju, gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost”, rekla je na kraju svojeg izlaganja u Saboru prije dvije godine.

https://direktno.hr/direkt/vlahovic-direktno-simpraga-pupovcev-izbor-plenkovic-njemu-ne-moze-reci-ne-komentirao-izjavu-da-oluja-270061/

 

Skip to content