Prkačin u Saboru govorio o srpsko-hrvatskoj koaliciji i Šimpragi: ‘Oprostite, meni to ispada kao podjela plijena’

‘PLENKOVIĆ UZEO SRBE DA SE TUČE PROTIV DRUGIH HRVATA’

Autor

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, u petak je tijekom iznošenja stajališta Kluba zastupnika DP-a govorio o novim ministrima u Vladi.

29.04.2022. u 12:10

“Mi danas trebamo izglasati povjerenje novim ministrima. Posebno zanimljiv detalj je činjenica da se iz jedne iste srpske stranke u Hrvatskoj jedan član mijenja drugim članom”, kaže Prkačin na početku i dodaje:

“Osobno, ali vjerujem da i kolege iz Mosta, DP-a i Hrvatskih suverenista, protiv Srba nemamo ništa. Srbi su za nas činjenica – i politička i društvena. Nek’ donose Hrvatskoj medalje u sportu, neka sudjeluju u kreiranju hrvatske politike, ali neka to ide kako Bog zapovijeda”.

Ovo što se događa u Hrvatskoj je bitno različito od zdrava razuma i od onoga što smo obećali i zakleli se, poručuje saborski zastupnik. Svoju tvrdnju dodatno pojašnjava: “Otišao sam na Odbor za Ustav i poslovnik, očekivao sam da ću tamo vidjeti (AndrejaPlenkovića i Milorada Pupovca. Bogu hvala, nađem ja njih, ali na kratko. Premijer je opravdano otišao na drugu stranu, Pupovac je otišao pa se vratio. Malo jesmo porazgovarali, ali niti iz daleka na način na koji smo trebali”.

Zatim nastavlja:

“Prozvao sam Pupovca jer se svojedobno sukobio s Hrvojem Zekanovićem, međutim, sada su se – izgleda – ‘sjaranili’. Prozvao je Zekanovića da će mu pojasniti srpsko-hrvatsku koaliciju. A ja, poželjevši se uključiti u tu raspravu,  nikada ne doživjeh… Dakle, budimo konkretni. Da je Pupovac na sebe preuzeo odogovornost, spremio se i postao članom Vlade – skinuo bih kapu. Međutim on bira djevojku ili djevojčicu koja ima četiri ili pet saborskih istupa…”.

Ne ide se, smatra, s njom naprijed.

“Kada su Supilo i Trumbić, 1905. godine, stvarali srpsko-hrvatsku koaliciju, tada bilo oko 24 posto. To je bila politička snaga. Tada su uzeli Srbe da se zajedno sa Srbima tuku protiv austrijskih Nijemaca, politički tuku. To je bilo opravdano. Andrej Plenković uzeo je Srbe da se tuče protiv drugih Hrvata. Nama Srbi u Hrvatskoj nisu politička težina. Ovo je komentar koji sam prošli put trebao reći – kod nas su tri srpske varijante: hrvatski Srbi koji nemaju nikakve političke težine, srbijanski Srbi koji su nama inferiorni, mi smo u Europi. Treće su bosanski Srbi, to nas nekoliko ovdje zna”, govori.

Pogledajmo, dodaje, način na koji je izabrana hrvatska potpredsjednica Vlade. “Oprostite, ali meni to ispada kao podjela plijena. Plijen je jedno potpredsjedničko mjesto i nije važno bio Stevan, Jovan ili Serafin – to nama pripada i sve sinekure koje uz to idu”, zaključio je.

https://direktno.hr/direkt/prkacin-u-saboru-govorio-o-srpsko-hrvatskoj-koaliciji-i-simpragi-oprostite-meni-to-ispada-kao-podjela-plijena-270200/

 

Skip to content