Lavrov: Vojna intervencija u Siriji će dovesti do katastrofe

Prema izjavi ruskog ministra vanjskih poslova RT-u, vojna akcija u Siriji će dovesti do katastrofe. Rusija se protivi američkim zahtjevima za uspostavu zone zabrane letenja, kazao je, dodajući da je pravi plan rješenja sukoba Ženevski sporazum.

 

Međunarodna zajednica je postigla dogovor u Ženevi u lipnju, te je pozvala za uspostavu prijelazne vlade u Siriji da bi se okončali krvavi sukobi u zemlji.

Međutim, nedugo nakon što je sporazum usvojen, dogodile su se različite interpretacije dokumenta sporazuma, te sada Washington inzistira da sirijski predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast. Moskva je osporila tu interpretaciju, rekavši da ovaj dokument nema takvu tvrdnju.

“Izjave, koje govore kako je dokument [ženevski dogovor] je mrtav dogovor, dobar dogovor,  implicira da netko traži izgovor za vojnu intervenciju. To je zabrinjavajuće jer, može samo dovesti do katastrofe u regiji “, rekao je Lavrov u intervjuu Sky News na arapskom.

Svaki prijedlog koji propisuje razoružavanje samo jednoj strani u sukobu je “nerealan”, rekao je on, dodajući da je “takvi prijedlozi su usmjereni na promjenu režima, a ne zaustavljanju sukoba i spašavanju sirijskih života.”

Washington i Ankara razmatraju sve moguće mjere kako bi pobunjenici svrgnuli Assadovu vladu, uključujući i provedbu zone zabrane leta, kako je izjavila američka državna tajnica Hillary Clinton, 12. kolovoza.

“Mi se ne osjećamo izolirano, jer je naš stav o Siriji, naprotiv, održavanje političog dijaloga sa svima”, rekao je Lavrov, tvrdeći da ne postoji niti jedna arapska zemlja koja Rusiju smatra izoliranom.

Kad su ga pitali o nadimkom – ‘Mr. Nyet ‘- kojeg je nedavno dobio od arapskih i zapadnih novinara, prihvatio ga je riječima: “Nisam čuo o tome”, rekao je Lavrov Sky News-u. “Ako međunarodni zakon ne bude prekršen, bit ću sretan da budem ‘gospodin Nyet. ‘”

Benedikt | RT | Sky News

Odgovori

Skip to content