SAD i Velika Britanija traže poštivanje odluke o raspisivanju izbora u BiH

04/05/2022

By

Marijan T

Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da se izbori u BiH moraju održati sukladno postojećim zakonskim odredbama, a svi koji ih pokušaju onemogućiti ili poduzeti postupke koji će destabilizirati državu zbog toga bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama.

Odvojenim izjavama s takvim porukama u srijedu su se oglasila veleposlanstava SAD i Velike Britanije u Sarajevu pošto je <Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) raspisalo opće izbore za 2. listopada, a predsjednik HDZ BiH pismom na adrese različitih dužnosnika međunarodne zajednice upozorio da je ta odluka “protivna vladavini prava i izravna je prijetnja miru i političkoj stabilnosti u BiH”.

Čović je tim pismom najavio da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

 

Bošnjački političari u srijedu nisu komentirali tu Čovićevu izjavu a podržao ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Čovićevu najavu Dodik je ocijenio početkom postupka uspostave trećeg entiteta dodajući kako nema ništa protiv toga no samo pod uvjetom da se ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost i status Republike Srpske.

Iz američkog su veleposlanstva reagirali izjavom u kojoj su upozorili kako svi dužnosnici u BiH imaju ustavnu odgovornost zajamčiti građanima njihovo demokratsko prava da glasaju na slobodnim, fer i pravodobnim izborima. Opstrukcije financiranja i provedbe izbora kao i “prijetnje daljnjom podjelom BiH” nazvali su a antidejtonskim i destabilizirajućim.

Britansko veleposlanstvo lokalnim je medijima poslalo izjavu u kojoj navodi da je London spreman donijetisankcije protiv onih koji odluče dovesti u pitanje stabilnost BiH.

“Svakog političkog aktera koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima protivno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji kao i da je takvo djelovanje protivno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo uporabom sankcija, ozbiljno shvaćamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH”, stoji u izjavi kako je citira portal Klix. (Hina)

https://kamenjar.com/sad-i-velika-britanija-traze-postivanje-odluke-o-raspisivanju-izbora-u-bih/

Skip to content