Suverenisti: Uklanjanje grba u Bleiburgu je poraz hrvatske diplomacije

05/05/2022

By

Ante B

Hrvatski suverenisti kritizirali su u četvrtak hrvatsku diplomaciju zbog izostanka reakcije na uklanjanje hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomeniku u Bleiburgu, te ustvrdili da taj grb nije ustaški nego povijesni hrvatski grb još od 15. stoljeća.

„Na nalog austrijskih pokrajinskih vlasti oskvrnjen je spomenik hrvatskim vojnicima i civilima na blajburškom polju, uklonjeni su dijelovi teksta i povijesni hrvatski grb. Ovo je poraz hrvatske diplomacije jer nije bilo nikakve reakcije ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana niti bilo kakve prosvjedne note”, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček

Ovo je još jedan dokaz da ministar Grlić Radman nije dorastao svom zadatku i u vanjskoj politici je zakazao u svakom pogledu, osim možda rečenice da je Putin ratni zločinac, istaknuo je.

„Unatoč njegovim naporima, izborni zakon u BiH nije izmijenjen, Hrvati kao nacionalna manjina u Srbiji, unatoč potpisanom sporazumu 2014, godine, još nemaju zajamčene mandate i sami su se morali izboriti za svog zastupnika u Narodnoj skupštini, a veleposlanik Hidajet Biščević napada hrvatsku zajednicu i njihove predstavnike u Srbiji”, nabrojao je Pavliček dokaze da Grlić Radman nije dorastao zadatku ministra vanjskih poslova.

Marko Milanović Litre prosvjedovao je protiv “uništavanja hrvatske povijesti” i pokazao niz grbova iz hrvatske povijesti, od prvog pronađenog 1495. godine u Innsbrucku, s prvim bijelim poljem, do grba Hrvatske unutar SFRJ s bijelim poljem ispred kojeg se, ističe, slikao i sam Tito.

Grb u Bleiburgu je hrvatski simbol, a ne ustaški ili endehazijski, ustvrdio je Milanović Litre dodavši kako je sramotno da u Hrvatskoj još ima prijepora oko stoljetnog hrvatskog grba, koji je od početka imao prvo bijelo polje.

Željko Sačić austrijski potez ocijenio je “duboko neprijateljskim prema svim nevinim žrtvama pogubljenim nakon predaje” i pozvao Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca da “uzmu bat i razbiju ruglo od spomenika Šoškočaninu u Borovu Selu”. (Hina)

https://kamenjar.com/suverenisti-uklanjanje-grba-u-bleiburgu-je-poraz-hrvatske-diplomacije/

Skip to content