Vlatka Vukelić: Hrvatske institucije trebaju podnijeti cijeli niz tužbi

07/05/2022

By

Ivan A

Facebook

Prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine, lokalne vlasti austrijske savezne pokrajine Koruške, uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu.

Ovaj čin bez presedana komentirala je doc. dr. sc. Vlatka Vukelić:

Već sam pisala o povijesnoj važnosti i simbolici Bleiburga, pa se ovdje neću osvrtati na taj segment. Reći ću nešto o konceptu sigurne i moderne Europe, realizirane na zajedničkim civilizacijskim vrijednostima.

Zar je ovo uopće legalno postupanje prema privatnom vlasništvu? Obrazloženje kojim se austrijske vlasti služe kao pokrićem za ovaj čin bez presedana ne samo da je neutemeljeno nego je višestruko štetno.

Prije svega jasno je kako svjesno rade na negaciji holokausta hrvatskoga naroda. Bi li se ovo itko usudio napraviti nekim drugim narodima koji su tako bolno prošli kroz razdoblje Drugog svjetskog rata.

Ovo je politički i svjetonazorski skandal za koji ne treba “kriviti” nekakve pretke – ovo je austrijska politika i mindset danas. A to znači i da se ovaj problem (a problem je iz niza razloga!) ne treba rješavati na razini lokalnih emisija.

Ovo je nešto u što se mora uključiti država. Argumenti su tako čvrsto i tako neosporno na našoj strani i ovdje sada Europa ima priliku pokazati da sve one rezolucije koje je donijela o zataškavanju komunističkih zločina može i želi primijeniti. Nije ovo test za Hrvatsku, ovo je test za Europu.

Hrvatske institucije trebaju podnijeti cijeli niz tužbi na europske institucije i definirati ovo pitanje na razini legaliteta komemoriranja komunističkih zločina, ma gdje se on dogodio.

doc. dr. sc. Vlatka Vukelić

https://kamenjar.com/vlatka-vukelic-hrvatske-institucije-trebaju-podnijeti-cijeli-niz-tuzbi/

 

Skip to content