Talibani odlučili da žene u Afganistanu moraju prekrivati lice u javnosti; prijete rigoroznim kaznama

Autor

mp/h

Talibani su u subotu odlučili da Afganistanke moraju prekrivati lice.

07.05.2022. u 12:23

Podijeli

 

Glasnogovornik talibanskog ministarstva za širenje vrline i prevenciju poroka pročitao je odluku talibanskog vrhovnog vođe Hibatulaha Akhundzada na konferenciji za novinare u Kabulu, precizirajući da će otac ili najbliži muški rođak žene koja ne bude prekrivala lice izvan kuće dobiti posjet upozorenja te u konačnici završiti u zatvoru ili ostati bez posla u državnoj službi.

Idealnim rješenjem smatraju plavu burku koja prekriva cijelo tijelo i koja je postala globalni simbol prethodnog talibanskog režima koji je bio na vlasti od 1996. do 2001. godine.

Većina žena u Afganistanu nosi na glavi šal iz vjerskih razloga, ali mnoge u urbanim područjima kao što je Kabul ne prekrivaju lica.

Talibani su u ožujku zatvorili srednje škole za djevojke na dan kada su trebale početi s radom, zbog čega je SAD otkazao planirane sastanke o ublažavanju financijske krize u zemlji.

Talibani su tvrdili da su se promijenili, no zadnjih mjeseci uvode sve strože restrikcije za žene pa one tako više ne smiju putovati bez muške pratnje i ne smiju posjećivati parkove u isto vrijeme kao i muškarci.

https://direktno.hr/eu-i-svijet/talibani-odlucili-da-zene-u-afganistanu-moraju-prekrivati-lice-u-javnosti-prijete-rigoroznim-kaznama-271254/

 

Skip to content