Tomašević prijeti liječnicima i sestrama: ‘Njihov priziv savjesti može se riješiti na razne načine’

Objavio

Vlatka Polšak Palatinuš

  1. svibnja 2022. u 23:35

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz ekstremno lijeve stranke Možemo nastavio je koristi slučaj Mirele Čavajde kako bi ponovno pokrenuo hajku na institut priziva savjesti, iako su ranije stručnjaci kazali kako izvršenje feticida koji Čavajda zahtjeva, nema veze s prizivom savjesti. Tomašević je u nedjelju, prigodno valjda na Majčin dan, rekao kako mu je ‘neprihvatljivo da svi liječnici i medicinske sestre na ginekologiji u gradskoj bolnici Sveti Duh imaju priziv savjesti, te da od nove uprave bolnice očekuje da se to riješi’.

Tomaševićev napad na priziv savjesti

> Priča Ivane Paradžiković otvorila novi lov na priziv savjesti: Grujić bliska stranci Možemo traži zabranu

> Priziv savjesti stečevina je EU i demokratskog društva – u totalitarizmu ga nema

“Meni je neprihvatljivo da apsolutno svi liječnici na ginekologiji i sve medicinske sestre imaju priziv savjesti i očekujem da se to riješi”, rekao je Tomašević, izvijestila je Hina.

Na pitanje slaže li se s tvrdnjom da se u situaciji kolektivnog priziva savjesti namjerni pobačaji, tj. usmrćivanje djece obavljaju u zamjenskim, privatnim ustanovama, Tomašević je ustvrdio da se taj problem može riješiti na različite načine.

“Ali želim i da se svi zakonski dozvoljeni prekidi trudnoće mogu obaviti u najvećoj gradskoj zdravstvenoj ustanovi u Zagrebu, a to je Sveti Duh”, rekao je Tomašević.

Poručio je da rješavanje tog problema očekuje od nove uprave te bolnice.

Tomašević nije precizirao kako će riješiti taj ‘problem’, no konci su u njegovim rukama s obzirom da je Grad Zagreb osnivač ove bolnice te vladajući u Zagrebu stoje iza nove Uprave bolnice.

‘Kulturološke promjene’ na Svetom Duhu

Kako je portal Narod.hr ranije izvještavao, Klinička bolnica Sveti Duh je 20. travnja objavila da je izabrala novog predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo. Za predstojnika je izabra prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med, a ravnateljica Ana-Maria Šimundić je najavila da će tijekom njenog mandata njezin tim ‘sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene’.

Dr. Matijević je u mandatu SDP-ovog ministra zdravstva Rajka Ostojića sudjelovao u izradi nacrta Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. i to u povjerenstvu za organizaciju sustava zdravstva. Uz to je član kontroverznog Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara Ujedinjenog Kraljevstva (Fellow of Royal College of Obstetricians and Gynecologists) koje je 2011. ustvrdilo da ‘žene koje razmišljaju o prekidu trudnoće treba informirati da je pobačaj generalno sigurniji nego nastavak trudnoće te da većina žena koja je abortirala ne pati od psiholoških posljedica’.

> Dr. Ćorušić o slučaju Čavajda: Šansa da dijete bude posve izliječeno je oko 25-30 posto. To nije mala brojka

> Nikolina Nakić: Nesretnoj trudnici nudi se lažna sućut i lažno brže rješenje koje to nije

>Obiteljsko-prijateljske veze u pozadini medijskog plasiranja slučaja Čavajda

>Dr. Markić o slučaju Čavajda: Liječnici imaju 2 pacijenta – bebu Grgu i mamu Mirelu. Treba štititi oboje

Zanimljivo je da Matijevića uz tu organizaciju vežu i kontroverze s njegovim specijalističkim studijem. Naime, 2006. godine Nova TV objavila kako Matijević nije upisan ni u hrvatski registar specijalista, ni britanski registar specijalista. Mediji su pisali i da je on u Britaniji radio samo tri godine kao specijalizant, a prema britanskom društvu za medicinsku edukaciju bilo je potrebno minimalno sedam godina specijalističkog rada za stjecanje zvanja specijalista ginekologije. Problem je nastao u tome što je Matijević po svojim riječima u Velikoj Britaniji boravio pet godina. Prema podacima HZJZ-a 2015. je 30 bolničkih ustanova obavilo 8.362 pobačaja, a od toga je bilo 1319 spontanih i 3200 induciranih. Pod oznakom “ostalih” vodio se 1021 pobačaj, od čega je 470 bilo prijavljeno u KB Merkur.

Matijević je medijske napise tada demantirao, a Ministarstvo zdravstva potvrdilo da je Matijević položio pred Kraljevskim zborom ginekologa i opstetričara ispit koji je priznat kao specijalistički, iako se nigdje izričito nije navodilo da je položio u Velikoj Britaniji.

Afera masoni

Podsjetimo, početkom 2020. godine ostavku je podnio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon što se otkrilo da je bio član u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske. Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i tome što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

U toj aferi se između ostaloga spominjalo upravo novog predstojnika klinike za ginekologiju i porodništvo na KB Sveti Duh.

Među članovima Velike lože Orijenta Hrvatske našli su se Ratko Matijević, dr. med., tada pročelnik Zavoda za ginekologiju u KB Merkur, Boris Sruk i njegovi otac i brat, on je za vrijeme Gorana Radmana bio šef poslovanja na HRT-u, ranije radio za Medikol, Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa i član Uprave Podravke, Damir Jandrašek, član Uprave Raiffeisen Investa, društva za upravljanje investicijskim fondovima, Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ive Sanadera, Damir Pokupec, odvjetnik i počasni konzul Rusije, Rajko Vučković, spominje se kao uvoznik velikih brendova traperica u Hrvatsku, Mirko Kostelac, vlasnik nekoliko manjih hotela i poduzetnik Saša Cvetojević.

Do saznanja o članovima lože došlo je nakon što je troje novinara tjednika 7Dnevno navodno ucjenjivalo liječnika Nikicu Gabrića. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Izvor: narod.hr/

https://narod.hr/hrvatska/tomasevic-prijeti-lijecnicima-i-sestrama-njihov-priziv-savjesti-moze-se-rijesiti-na-razne-nacine

 

Skip to content