Carigradska ekumenska patrijaršija priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu: Više nisu pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve

Objavio

ak

-10. svibnja 2022. u 13:54

Na fotografiji: Carigradski patrijarh Bartolomej I. (lijevo) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (desno), Foto: Hina, fotomontaža: Narod.hr

Carigradska ekumenska patrijaršija je 9. svibnja 2022. priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu, njezinu hijerarhiju i vjernike.

Sveti Sinod

Prema Wikipediji, u priopćenju Svetog Sinoda Carigradske patrijarhije stoji:

“Sveti Sinod, koji se sastao, u ponedjeljak, 9. svibnja 2022., pod predsjedanjem Njegove Božanske Svetosti, Ekumenskog Patrijarha gosp. g. Bartolomeja I, iscrpno je raspravljao o crkvenom problemu u Sjevernoj Makedoniji i, ocjenjujući u završnoj fazi žalbeni apel (“eklitus”) mjesne Crkve Majci Crkvi, kao i opetovane pozive države Sjeverne Makedonije, odlučio je sljedeće:

U euharistijskom zajedništvu prima hijerarhiju, svećenstvo i narod ove svete Crkve pod vodstvom Arhiepiskopa Stefana, zacijelivši ranu raskola i polivši ranu naše mjesne pravoslavne braće “svetim vinom i uljem”. U tu svrhu donosi se odgovarajući Patrijaršijski i sinodalni zakon:

Presvetoj Crkvi Srpskoj prepušteno je da uredi administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Sjevernoj Makedoniji, naravno u okviru kanonskog akta i crkvene tradicije.

— Njegova svesvetost arhiepiskop carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej I.”

> Kardinal Bozanić primio Arhiepiskopa Ohridskog i Makedonskog Stefana

> Položen temeljac za hram Makedonske pravoslavne crkve

Ohridska arhiepiskopija

Makedonska pravoslavna crkva će, kao što je bilo i u povijesti, imati naslova Ohriske arhiepiskopije.

Ovime je pitanje statusa Makedonske pravoslavne crkve u onom najvažnijem dijelu praktički rješeno, jer je crkva u punom jedinstvu sa “Majkom crkvom”, tj Carigradskom patrijarhijom s kojom je u kanonskom jedinstvu i euharistijskom zajedništvu, a sakramentalno preko nje i s većinom drugih pravoslavnih crkava dok je samo administrativno pitanje ostavljeno da se riješi sa Srpskom pravoslavnom crkvom putem dijaloga i dogovora.

Rješavanje ovog pitanja pokrenuto je krajem svibnja 2018. kad je Carigradska ekumenska patrijaršija objavila da je prihvatila zahtjev Skoplja da se ispita kanonski status Ohridske arhiepiskopije.

Ekumenski patrijarh Bartolomej I primio je 13. siječnja 2020. premijera Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog i njegovog prethodnika Zorana Zaeva. Prema izjavi Ekumenske patrijaršije, “Svrha posjeta bila je ispitati crkveni spor zemlje.” Tijekom sastanka razgovaralo se o prethodnim fazama razgovora na temu priznanja MPC. Tada je najavljeno da će patrijarh pozvati i Srpsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu na zajednički sastanak u pokušaju pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja za rješenje crkvenog spora izmedju dvije crkve.

https://narod.hr/svijet/carigradska-ekumenska-patrijarsija-priznala-makedonsku-pravoslavnu-crkvu-vise-nisu-pod-jurisdikcijom-srpske-pravoslavne-crkve

Skip to content