SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Bašćanska staza glagoljice

U Baškoj je 2006. godine osnovano društvo Sinjali (društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju) koje je započelo projekt Baščanska staza glagoljice, a završilo ga 2009. godine. Glagoljica je staroslavensko pismo začeto oko sredine 9. stoljeća. Postoji uglata i obla glagoljica. Glagoljica je bitna otoku Krku i Hrvatskoj jer predstavlja pismenost slavenskog naroda, a kao prvi pisani spis glagoljice Bašćanska ploča predstavlja temelj naše otočne kulture.

Put posvećen glagoljici pod imenom Bašćanska staza glagoljice čini niz skulptura glagoljaških slova kroz koje se može upoznati glagoljica i bašćanska kotlina sa njenim naseljima. Skulpture se razlikuju po veličini i značenju, a svaka skulptura i slovo ima posvetu i objašnjenje uz njega. Najveće i najteže slovo na stazi glagoljice je slovo A kod Treskavca te je ujedno i najveći kameni monolit u Hrvatskoj! Slovo je posvećeno gradu Zagrebu.

Razna slova nalaze se na raznim mjestima i pozivaju na istraživanje – tako da se neka mogu naći uz samu cestu, neka pješice, neka na zanimljivim lokacijama ili panoramama. Put ima čak 36 spomenika kulture posvećenih glagoljici što čine ovu stazu jedinstvenom za čitavu Hrvatsku! Otkrivanjem svih skulptura otključati ćete ne samo tajne glagoljice već i otkriti čitavu Bašku i bašćansku dolinu sa svim njenim ljepotama i više ili manje skrivenim lokacijama.

 

Skip to content