SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Galerija Meštrović u Splitu

Ostavštinom Ivana Meštrovića Republici Hrvatskoj iz 1952. godine stvoreni su preduvjeti za utemeljenje Galerije Ivana Meštrovića kao muzejske ustanove, koja je svečano otvorena javnosti 9. rujna 1952. godine.

Fundus Galerije Ivana Meštrovića utemeljen je darovnim ugovorom iz 1952. godine, sklopljenim između Ivana Meštrovića i Narodne Republike Hrvatske.
Od početnih 70 skulptura (koliko ih je umjetnik popisom I. i popisom II. tog dokumenta odabrao za smještaj u budući muzej svojih radova u Splitu i za objekt Kaštelet – Crikvine), galerijski se fundus s vremenom povećavao kupnjama, zamjenama, prijenosima gipsanih modela u broncu i kamen, te donacijama; kako samog umjetnika i njegovih nasljednika, tako i drugih donatora.

Čine ga ukupno 192 skulpture, 583 crteža, 4 slike, 291 arhitektonski nacrt iz razdoblja 1898. – 1961. godine, gotovo u cijelosti djela Ivana Meštrovića, kao i dvije garniture namještaja, od kojih je jedna, izrađena prema Meštrovićevim nacrtima, dio Novoga stalnog postava bivše blagovaonice.

Osim umjetnina u vlasništvu Galerije, u Galeriji Ivana Meštrovića nalazi se 168 umjetničkih djela koja su vlasništvo nasljednika Ivana Meštrovića.

Uz muzejsku građu, Galerija čuva i dokumentaciju koja se referira na život i opus Ivana Meštrovića.

 

 

Skip to content