SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Mljet

Nacionalni park Mljet jedan je od 8 nacionalnih parkova u Hrvatskoj i smješten je na otoku Mljetu, jednom od najvećih otoka u južnoj Dalmaciji. Park je osnovan 11. studenog 1960. Nacionalni park obuhvaća zapadni dio otoka, Veliko Jezero, Malo Jezero, uvalu Soline i morski pojas širok 500 metara od najisturenijeg rta na Mljetu, što pokriva područje od oko 54 četvorna kilometra. Površina Mljeta je 100,4 km2. Izduženog je oblika jer je dug 37 kilometara, a širok samo 3 kilometra.

Od poluotoka Pelješca ga dijeli Mljetski kanal. Smatra se najšumovitijim otokom na Jadranu, više od 70% površine je pokriveno šumama, a unutar nacionalnog parka pokrivenost prelazi i 90%, zbog toga i ima nadimak najzeleniji otok Hrvatske. Najviši vrh otoka je Veliki grad (514 m).

Najpoznatija atrakcija nacionalnog parka je Veliko jezero i otok Svete Marije. Tu se nalazi benediktinski samostan star 400 godina. U Polačama se nalazi Rimska palača koja datira iz 5. stoljeća.

 

 

Odisejeva špilja – Ovaj prirodni fenomen najatraktivnija je špilja na Mljetu, a razlog tome je legenda o Odisejevom zarobljeništvu ovdje nakon preživljavanja brodoloma.

Najbolje plaže na Mljetu: Saplunara, Blaće (Limuni), Sutmiholjska, Okuklje, kod Malog Mosta i Polača

Uzduž otoka postoje mnoge krške udoline (polja) te stotinjak manjih dolova. Oko Mljeta ima više otočića i grebeni.

 

 

Skip to content