„S margine političkoga spektra“ – Ako ste bolesni ne idite u bolnicu, javite se HND-u!

Nakon smrti novinara Vladimira Matijanića digla se silna halabuka takozvanih lijevo orjentiranih kritičara i pljuvača. Matijanić je jedan od umrlih (jedan od  nekoliko tisuća umrlih od ili s covidom) koji je pored infekcije covidom 19 imao i druge bolesti. Smrt novinara iskorištena je za napad na hrvatsku državu i njeno postojanje. Prozvani su mnogi koji obnašaju vlast i koji pripadaju vladajućoj garnituri bez dokaza. Lupetalo se, lupeta se i danas,  bez iznošenja dokaza, neupitnih činjenica. Neke činjenice (nedostatak liječnika, nedovoljna edukacija) koje se iznose nisu od jučer one su konstanta hrvatskog zdravstva još od 1945. godine. Optuživati ministra, ravnatelja KBC-a i šefa hitne za eventualni propust (da pacijent nije upućen u bolnicu 5. kolovoza 2022. godine) liječnika na terenu je neprofesionalno i neetično.  Gdje su dokazi da je liječnik/ca pogriješio/la? Iz medijskih objava se ne može zaključiti da se radi o pogrješci. Pacijent je imao uputnicu za infektološki prijam i pitanje je zašto nije otišao dan prije (4. 8. 2022.) na pregled. Novinari nisu kazali kako bi oni organizirali zdravstvenu službu u postojećim uvjetima. Novinari prijete da će istina izići na vidjelo! Koja istina, koji novi dokazi?. Tko je sakrio dokaze  u Ministarstvu zdravstva? Je li Stručno povjerenstvo sakrilo dokaze? Tko je od liječnika sakrio dokaze? Na ova pitanja Hrvatsko (antihrvatsko) novinarsko društvo  nije dalo odgovore, nisu iznijeli ništa novo što nije poznato. HND koristi smrt novinara za napad na hrvatsku državu te blaćenje zdravstvenog sustav i liječnika pojedinačno! Možemo se složiti da je RH nesređena država (pravosuđe, katastarske knjige, birokratizirani sustav na državnoj i lokalnoj razini itd.), da imamo korupciju, nepotizam, da su nam nužne reforme ali moramo se zapitati koliko smo svi mi odgovorni za postojeće stanje (neizlazak na izbore, glasanje za nestručne aktiviste, poticanje nepotizma i korupcije). Novinari bi se trebali zapitati koliko su oni odgovorni za postojeće stanje zbog: neprofesionalnog rada, cenzure ili autocenzure, dvostrukih mjerila, širenja laži i govora mržnje. Napadati liječnike i zdravstveni sustav je omiljena tema novinara. Blatiti liječnike je dopušteno, poželjno, za razliku od blaćenja sudaca, policajaca, nekih političara. Ako pljuješ po liječnicima, ako lažeš i iznosiš bolesne konstrukcije na njihov račun ništa ti se ne može dogoditi. Zdravstveni sustav jest loš ali ga pljuvanje novinara ne može popraviti na nijedan način. Takvim radom novinari stvaraju višestruku štetu: rade se nepotrebne pretrage i pregledi, liječnici odlaze ili traže radno mjesto gdje će biti u zavjetrini. Raditi u službi hitne medicinske pomoći, na nekom od bolničkih prijama je jako teško, stresno i iscrpljujuće. Zašto novinari ne završe studij medicine i ne dođu raditi na ta radilišta i tako spase narod od „loših“ liječnika? Umjesto priznanja liječnike se optužuje, proziva, blati, pljuje itd. To je praksa članova HND-a i drugih.

Izvršen je zdravstveno-inspekcijski nadzor, a o rezultatima nadzora javnost je obavještena na javnoj konferenciji 24. kolovoza 2022. godine. Ministarstvo zdravstva je temeljem inspekcijskog nalaza dalo priopćenje. Glavni navodi stručnog povjerenstva su:  

  • “Vladimir Matijanićpreminuo je zbog preklapanja komplikacija virusne bolesti COVID-19, postojanja ranijih kroničnih sistemskih, autoimunih bolesti i nekontinuirane terapije za ranije bolesti, što je potvrđeno obdukcijskim nalazom.
  • smrtni ishod posljedica je brzo napredujućeg i nepredvidljivog tijeka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjenakao komplikacije osnovne bolesti COVID-19 u slučaju bolesnika koji usprkos preporuci liječnice obiteljske medicine nije bio cijepljen.
  • Zdravstveno-inspekcijski nadzor pokazao je određene nepravilnosti u postupanju zdravstvenih djelatnikakoji su bili izravno uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu. (Nepravilnosti nisu direktno povezane s ishodom liječenja.)
  • utvrđeno je da je javnozdravstveni sustav bio dostupan pacijentu na svim razinama zdravstvene zaštite,
  • preminulom je 2020. godine dijagnosticirana kronična sistemska, autoimuna bolest za koju on, prema njegovim vlastitim izjavama i navodima njegove liječnice obiteljske medicine, nije uzimao propisanu terapiju, što je utjecalo na njegovo cjelokupno zdravstveno stanje.
  • Utvrđeno je i da, unatoč jasnoj uputi liječnice obiteljske medicine te osiguranom terminu za cijepljenje protiv SARS-CoV-2, pacijent nije bio cijepljen.
  • Iz niza telefonskih razgovora i prepiske putem elektroničke pošte s liječnicom obiteljske medicine dana 3. i 4. kolovoza 2022. godine, vidljivo je da mu je liječnica napisala da u svakom trenutkumože otići u hitnu infektološku ambulantu ako ima izražene simptome. Osim preporuka koje se primjenjuju u slučajevima oboljenja od koronavirusa, dana 3. kolovoza 2022. godine izdana je i uputnica za hitni infektološki prijem. (Dakle imao je uputnicu, 2 dana prije smrti, za hitni infektološki prijam! Zašto nije otišao 3. ili 4. kolovoza 2022. godine, već je razgovarao telefonski?)
  • Intervencije Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije obavljene su u domu pacijenta u dva navrata 5. kolovoza 2022. godine, u 13.06 i 14.30 sati. Prilikom prve intervencije, prema evidentiranim podacima o stanju pacijenta, procjena ordinirajuće liječnice je bila da nema potrebe za transportom na hitni bolnički prijem, što stručno povjerenstvo temeljem medicinskih podataka smatra primjerenim. Prilikom druge intervencije, zbog rapidno pogoršanog zdravstvenog stanja, prilikom priprema za transport u bolnicu došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta te iznenadnog smrtnog ishoda.
  • Uvidom u nalaz obdukcije, smrtni ishod bio je posljedica brzonapredujućeg i nepredvidljivog tijeka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19. Brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u iznimno kratkom vremenskom periodu.
  • Cjelokupni predmet bit će upućen Hrvatskoj liječničkoj komori. Isto tako, rezultati i nalazi Zdravstvene inspekcije ustupaju se i Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splituna njihovo prethodno traženje”, navodi se u priopćenju.

Nakon objave (24. kolovoza. 2022. @ 15:55) nalaza Stručnog povjerenstva  Dnevnik.hr piše: Pogledajte kako su objasnili zašto misle da nije bilo propusta“.

Koga Dnevnik.hr poziva da pogleda nalaz Stručnog povjerenstva? Hoće li „ulica“ (kao što je to običaj u Hrvatskoj) davati ocjenu nalaza Stručnog povjerenstva? Hoće li novinari davati ocjenu stručnog nalaza? Jedino je ispravno tražiti mišljenje drugog stručnog povjerenstva ako su neki nezadovoljni nalazom povjerenstva Ministarstva zdravstva.  

Životna partnerica Vladimira Matijanića, Andrea Topić, putem društvenih mreža poručila je da je nalaz inspekcije jedna velika laž. Tvrdi da su pravi krivci u Ministarstvu, KBC-u Split i Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, ali na rukovodećim funkcijama!?

 ‘Slušanje tih gnjusnih izmišljotina bilo je toliko degutantno da je dodatno istraumatiziralo mene, njegovu obitelj i prijatelje‘.

Partnerica neuvjerljivo objašnjava zašto se nije cijepio iako je njegova doktorica preporučila da se cijepi. Prema navodima partnerice preminuli nije slušao savjete i nije bio u dobroj komunikaciji s liječnicima (Citat izjave: Prije nego je našao ovu privatnu imunologinju, u KBC-u Split bio je dodijeljen njenoj kolegici s kojom nikako nije bio zadovoljan jer se s njom nije mogao naći u četiri oka, iako je imao dogovoren termin i trebala ga je voditi dok je bio u bolnici. Unatoč tome, na neviđeno mu je propisala jaki lijek, Metotreksat. To mu se činilo neprofesionalno. Zato je odlučio potražiti drugo mišljenje, izvan KBC-a Split.“

Dobio je drugo mišljenje imunologinje ali mu doktorica nije savjetovala da se ne cijepi već da odgodi cijepljenje za mjesec dana (to je bilo u siječnju 2021. godine). U intervju Telegrama spominju se novinari od povjerenja. U Hrvatskoj treba razgovarati samo s novinarima od povjerenja koji će napisati ono što kažeš, a ne ono što netko drugi želi ili što novinar i njegova redakcija misle. Previše je novinarskog smeća u Hrvatskoj. Kada pročitaš naslov imaš dojam da nešto ima u članku, a kad pročitaš članak vidiš da naslov i članak nemaju nikakve veze, vidiš bolesne i zločeste konstrukcije novinara, vidiš neznanje, neprofesionalnost i neetičnost.

Partnerica je još kazala: „O imunologinjama i cjepivu nema potrebe raspravljati, iako bi to pravi krivci najviše željeli.“ Partnerica je isključiva! Zašto nema potrebe raspravljati kada je to jako važno za njegovo zdravstveno stanje i ishod liječenja?

Partnerica navodi poznate slabosti zdravstvenoga sustava: „Specijalizantice friško s fakulteta koje rade na hitnom prijemu i u kolima hitne bez ozbiljne prakse i donose odluke o rizičnim pacijentima dovoljno o tome svjedoče. Zašto tamo rade? Gdje su im mentori?!

Krivi su oni koji postavljaju mlade liječnike direktno s faksa da se uče u najgorim situacijama na kompliciranim pacijentima u kolima hitne pomoći, dok doktori s praksom sjede za telefonima i rijetko kad izlaze na teren. Ovo je samo jedan od primjera zašto to nije normalno….

Bilo bi dobro da partnerica kaže, napiše, tko će raditi umjesto specijalizanata  i gdje su (tko su) ti mentori koji bi trebali biti na usluzi mlađim liječnicima.  Partnerica zaboravlja da u zdravstvenom sustavu RH nedostaje 3 – 4.000 liječnika i da nema ministra niti vlade koja taj problem može rješiti preko noći.  Kada se govori o reformi zdravstva mediji u Hrvatskoj (mediji koji traže vrhunske usluge) protive se bilo kakvom povećanju partipacije i opterećenju korisnika zdravstvenih usluga. Narod lijepo kaže: „Koliko para toliko muzike“

Ne trebaju odgovarati samo nedovoljno ispraksirane liječnice koje su fatalno pogriješile, nego oni koji su ih tu bacili da rade, a to su ministar Vili Beroš, šef hitne službe Leo Luetić i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, pa i svi ostali koji su godinama gradili ovaj nakaradi sustav”, napisala je na Facebooku Andrea Topić.

Slika 2. Majmunska posla

Partnerica je liječnice proglasila odgovornima za smrt te prozvala ministra, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split i šefa Hitne medicinske pomoći. Njeno je pravo da kaže svoje mišljenje ali treba podsjetiti na važne činjenice:

  • Preminuli Matijanić nije bio cijepljen iako mu je to preporučeno više puta
  • Nije surađivao s infektologinjom jer nije ispunjavala njegove želje pa je tražio drugo mišljenje ali opet nije postupio po savjetu imunologinje. Nije se cjepio niti je uzimao preporučenu terapiju-
  • Nije otišao 4-tog kolovoza 2022. godine na hitni infektološki prijam iako je imao uputnicu (razgovarao je preko telefona).
  • Klinička slika pacijenta može se u sličnim situacijama drastično promijeniti trenutno, unutar dva sata i dovesti do neželjenog ishoda unatoč poduzete terapije pa je teško dati decidirano mišljenje što bi bilo da je bilo.

Činjenica je da zdravstveni sustav Republike Hrvatske nije dobar, da su nužne reforme ali glavni problem je nizak BDP. Republika Hrvatska izdvaja za zdravstvo (postotak BDP-a) kao i razvijene zemlje EU-a. Hrvatski BDP je nizak pa je izdvajanje za zdravstvo 6 do 10 puta manje nego u razvijenim zemljama EU (s kojima se volimo uspoređivati)! Treba podsjetiti da u svim europskim zemljama nedostaje liječnika kao i u Hrvatskoj i da nigdje situacija nije idealna. Usput treba spomenuti da trošimo veći postotak BDP-a za zdravstvo nego neke razvijenije države s kojima se uspoređujemo. Svatko može doći do službenih podataka koliko koja država EU izdvaja za zdravstvo i vidjeti gdje je Republika Hrvatska. Eventualni novac za zdravstvo u RH moguće je naći ukoliko se prestanu financirati kojekakve udruge i ukoliko se smanji glomazna administracija ali to nijedna vlada (tijekom 30 godina) nije ni pokušala napraviti. Niti jedna vlada (bilo desna, bilo lijeva) do sada nije pokušala započeti reformu zdravstvenoga sustava jer stvarna reforma bi smanjila prava korisnika, a zdravstvene usluge bi znatno poskupjele. Dodvoravanje narodu dodatno urušava sustav zdravstva (odlazak liječnika i medicinskih sestara) o čemu novinari ne pišu objektivno već senzacionalistički. Stvarnu reformu zdravstvenog sustava nije moguće napraviti tijekom 4 godine već je to proces koji će trajati 15 do 20 godina s obzirom na postojeće stanje društva i zdravstvenog sustava.

Neargumentiranim optuživanjem, nestručnim tumačenjima uzroka i posljedica, blaćenjem zdravstvenog sustava i liječnika pojedinačno ništa se ne će promijeniti pa je nepotrebno komentirati sve navode partnerice kao i drugih zločestih pojedinaca i/ili skupina (HND-a). Ne može se sve rizične pacijente primiti u bolnice, da ne bi došlo do eventualnog neželjenog razvoja bolesti ili do smrti, jer sustav nema toliki kapacitet. Kada bi samo manji dio rizičnih pacijenata s kroničnim bolestima primili u bolnice iz preventivnih razloga ne bi bilo mjesta za akutne bolesnike kojima je liječenje nužno/neodgodivo pa se mora praviti selekcija bolesnika. Nije isto kada se na hitnom infektološkom prijamu pojavi 40 pacijenata ili 140 pacijenata, u jednom danu, koje treba pregledati i donijeti odluku jesu li za bolničko liječenje ili ne. Pri procjeni stanja mogući su „krivi“ zaključci, a to je sastavni dio posla u svakoj struci pa i u zdravstvu bez obzira koliko se liječnici trudili da procjena zdravstvenoga stanja bude ispravna.

Slika 3. Je li ovo profesionalno novinarstvo?

O slučaju Matijanić bit će još mnogo zločestog lupetanja u mainstream medijima, najavljeno je da će nalazi Stručnog povjerenstva bitu upućeni Hrvatskoj liječničkoj komori koja bi u ime struke trebala dati svoje mišljenje, ali je također najavljeno da će se slučajem baviti i DORH. Postavlja se pitanje: je li DORH kvalificiran davati stručno medicinsko mišljenje ili tumačiti nalaz Stručnog povjerenstva? Jasno je da DORH nije kvalificiran za ocjenu nalaza Stručnog povjerenstva niti je kvalificiran davati procjene stručnog rada liječnika. DORH može (ako smatra da je to potrebno) jedino zatražiti da drugo stručno povjerenstvo razmotri slučaj i napiše svoje mišljenje. Iz svega što se zna vidljivo je da nema kriminalnog ponašanja!

Poruka mladim liječnicima (slučaj Matijanić): ako ne želite da vas blate preko mainstream medija, ako ne želite inspektoru DORH-a objašnjavate vašu stručnu odluku, ako ne želite da vam sudi „ulica“ otiđite iz Hrvatske u neku sređeniju zemlju!

Novinari su svojim neodgovornim pisanjem i komentarima potaknuli silan govor mržnje (prema sustavu zdravstva i liječnicima) na društvenim mrežama. Govor mržnje ne će poboljšati hrvatsko zdravstvo već će dovesti do daljnjeg urušavanja. Činjenica je da su neki pacijenti imali loša iskustva sa sustavom zdravstva ili nekim liječnikom ali to nije opravdanje za govor mržnje. Hoće li netko analizirati taj  govor i hoće li konačno onemogućiti da ljudi s lažnim profilima šire govor mržnje?

Svi koji misle (prvenstveno novinari) da bi oni mogli bolje organizirati zdravstvo, koji bi mogli bolje liječiti preporučam studij medicine na jednom od fakulteta u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Split ili Osijek). Mogu završiti studij medicine i na nekom od poznatih fakulteta u svijetu. Nakon završetka studija neka se vrate u Hrvatsku liječiti narod! Ako ne žele studirati medicinu neka se suzdrže od laičkog tumačenja medicine, neka se suzdrže od neprofesionalnog blaćenja struke i pojedinaca. Nužno je da novinari budu barem malo profesionalni i etični.   

Čekam/o HND-ov program cjelokupne reforme zdravstvenoga sustava u RH.

Dr. Marko Jukić

Skip to content