Domovinski rat: Srpski zločini u općini Daruvar

Srbi su u Daruvaru činili samo trećinu stanovništva (33,47%), ali su željeli nametnuti svoju vlast i Daruvar priključiti takozvanoj SAO Krajini.

Srpski teroristi su 19. i 20. srpnja 1991. godine, na dvije lokacije, ubili 5 policajaca. Kod Sirača su ubili dvojicu policijskih službenika (pripadnika Specijalne jedinice policije „Omega“) i ranili 7  policajaca. Dana 20. srpnja 1991. su pištoljem s leđa ubili tri policajca koji su bili u ophodnji.

Srpski pobunjenici su 19. kolovoza 1991. godine pokušali zauzeti policijsku postaju i grad, ali nisu uspjeli. Daruvar su branili Hrvati i Česi. Tri policajca zarobljena su i odvedena. Od tada im se gubi svaki trag. Ubijeni su, a da se ne zna gdje su posmrtni ostatci ubijenih policajaca. Srbi nisu uspjeli zauzeti policijsku postaju pa su 20. kolovoza 1991. godine izveli jak minobacački napad na Daruvar.

Mjesni Česi su još 29. kolovoza 1991. zbog učestalih prijetnji od strane velikosrba pisali češkom predsjedniku Vaclavu Havelu jer se ta prijetnja već počela ostvarivati (u napadu na selo 20. kolovoza 1991. poginula je jedna mještanka).

U nedjelju („Krvava daruvarska nedjelja“) 1. rujna 1991. godine izvršen je silan napad na Daruvar od strane četnika uz potporu JNA. Teroristi su ubili 6 branitelja, a ranili njih 11.

15. rujna 1991., na križanju cesta za Ivanovo Selo i Munije, velikosrbi su zarobili i prisilno zatočili skupinu hrvatskih civila. Iste su fizički zlostavljali i opljačkali. Jednoga su odveli u zatvor u Veliku Peratovicu gdje su ga i ubili.

Dr. Marko Jukić

Skip to content