Domovinski rat: Srpski zločin u Četekovcu, Balincu i Čojlugu

Srbi su 4. rujna 1991. godine izvršili zločin u Četekovcu, Balincu i Čojlugu kod Podravske Slatine. Ubili su 22 civilne osobe (17 muškaraca i 5 žena) te 2 pripadnika MUP-a. Zločin se dogodio 4. rujna 1991. kada su srpski pobunjenici iz okolnih sela Rijenci, Ćeralije i Karasovići topovima i minobacačima napali tri hrvatska mjesta i nakon toga ušli u selo.

Tijela poginulih nađena su na pragovima njihovih kuća i po dvorištima. Ubijeni su hitcima iz vatrenoga oružja, a neki su ubijeni hladnim oružjem. Neki su bili zapaljeni. Žrtve su bili muškarci i žene od 18 do 80 godina, najčešće iz istih obitelji. Kada su sljedećega dana hrvatske postrojbe ušle u spaljena sela, naišle su na jezive prizore masakriranih ljudi na pragovima svojih domova. Veliki dio kuća i gospodarskih objekata spaljen je ili miniran, a gotovo su sve kuće opljačkane. Teško je ranjeno petoro žitelja. Za ovaj ratni zločin nikada nitko nije kazneno odgovarao.

Napad na Balince, Četekovac i Čojlug izvršen je zbog pljačke i etničkoga čišćenja (plašenja civila s ciljem progona). O krvavome orgijanju i pljački svjedočio je prognanik iz Četekovaca.

Napad je vodio Srbin Borivoj Lukić zvani Munja – komandant štaba. Podignuta je optužnica protiv 22 osumnjičena koja je teretila osam zapovjednika i 14 pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Nitko nije kažnjen jer nitko od 22 optužena nije dostupan hrvatskome pravosuđu. Za njima su na snazi tjeralice.

O pokolju Hrvata u Četekovcu, Čojlugu i Balincima Dino Mataz snimio je dokumentarni film „Krvavi četvrti“.

Izvori:         Prvi hrvatski redarstvenik Koprivničko-križevačke županije, Kronologija; srpnja 1991. 1. siječnja 1992., Četekovac na fallingrain.com, (engl.) PubMed: Civilian massacre near Podravska Slatina, 3 Sep 1991 Lijec. Vjesn_ 1991 Jul-Aug – PubMed Result, Balinci na fallingrain.com, Ana Raić Knežević

Dr. Marko Jukić

 

Skip to content