SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Gornji Humac (Brač)

 

 

Gornji Humac na otoku Braču, nastao na 500 m nadmorske visine, najviše je mjesto na otoku Braču. Jedno od najstarijih naselja na otoku, prvi se put spominje 1250. god pod hrvatskim imenom Hlmčane (ljudi koji žive na Humu). Danas odiše mirom i spokojem, dok njegove skladne kamene kuće, uske uličice i netaknuta priroda koja ga okružuje pričaju priču iz davnina o bračkim stočarima i težacima. Mjestom dominira župna crkva Sv. Nikole s baroknim obilježjima koja čuva nekoliko vrijednih djela: triptih Jurja Dalmatinca, te kameni reljefni triptih iz škole Nikole Firentinca.

Gornji Humac je vjekovno stočarsko-težačko naselje, gdje se stanovništvo bavilo i bavi sječom i prodajom drva, uzgojem pčela, te stočarstvom.


Brojni su spomenici spomena vrijedni. Posebno Gospina crkvica na groblju, koja je u svom starijem dijelu predromaničke gradnje. U crkvici se nalazi kameni triptih, koji predstavlja Bogorodicu s Djetetom u sredini, a sa strane su sv. Petar i sv. Ivan, najvjerojatnije potekao iz majstorske radionice Nikole Firentinca (XV. st.). Također je u ovoj crkvi zanimljiva ograda od kovana željeza raritetno djelo umjetničkog obrta u Dalmaciji.


Najistaknutija građevina u Gornjem Humcu jest župna crkva sv. Nikole na humačkoj pjaci, koja svoja barokna obilježja dobiva u XVII.-XVIII. stoljeću.


Vrijedno je u njoj spomenuti triptih Bogorodice s Djetetom, sv. Mihovila s vagom koji ubija zmaja i sv. Nikole velikoga Jurja Dalmatinca koji se nalazi na južnom zidu crkve.

 

Skip to content