Britanci prijete Ekvadoru: Upadamo u veleposlanstvo ako ne predate Assangea

Ekvador je objavio da mu britanska vlada prijeti upadom u njegovo veleposlanstvo u Londonu, ako se osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne preda, te da će vlada u Quitu danas donijeti odluku o njegovu zahtjevu za azilom.

“Danas smo dobili prijetnju od Velike Britanije, jasnu i pisanu prijetnja da bi oni mogli upasti u naše veleposlanstvo u Londonu, ako Ekvador odbije predati Juliana Assangea”, rekao je novinarima ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino.

“Mi nismo britanska kolonija”, dodao je u ljutitoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Rafaelom Correom.

Ekvador će objaviti svoju odluku o Assangeovu zahtjevu za azilom u četvrtak, dodao je on, usred medijskih nagađanja da je vlada već odlučila dati azil Assangeu.

Izručenje bivšeg hakera, koji je 2010. razbjesnio Washington kada je njegova web stranica WikiLeaks objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih poruka, traži Švedska u kojoj je optužen za silovanje.

Assange je 19. lipnja našao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nastojeći izbjeći da ga Velika Britanija izruči Švedskoj. Taj 41-godišnji Australac, koji vodi globalnu kampanju protiv tajnosti, izrazio je bojazan da bi mogao biti poslan u SAD, gdje bi mu život bio u opasnosti.

Čak i ako mu Ekvador odobri azil, teško je pretpostaviti kako bi čelnik WikiLeaksa fizički mogao napustiti pomno nadzirano veleposlanstvo i stići do zračne luke, a da ga ne uhiti britanska policija.

Britanska policija “ureduje” oko veleposlanstva

Britanska policija uhitila je nekoliko pristaša Juliana Assangea koji su se okupili ispred ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kako bi dali podršku osnivaču WikiLeaksa koji je tamo “zatočen”, javlja AP.

Policijski glasnogovornik novinarima je kazao kako je uhićeno troje ljudi, ne navodeći razloge uhićenja. Međutim, novinar AP-a s lica mjesta javlja kako je policija doslovno odvukla veći broj ljudi, nakon što su se ovi jutros odbili udaljiti se od veleposlanstva.

Oni su se ispred veleposlanstva okupili još sinoć, nakon što su britanske vlasti zaprijetile “napadom” na ekvadorsku ambasadu ukoliko im Assange ne bude izručen. Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino kazao je kako će bilo kakvu britansku intervenciju na području njihovog veleposlanstva smatrati “neprijateljskom i nedopustivom”, naglasivši kako će bilo kakav napad na ekvadorski suverenitet izazvati oštar diplomatski odgovor.

M.M./hrsvijet

Odgovori

Skip to content