„Hrvatska dekomunizacija i protukomunistički otpor“ u Zagrebu i Splitu

Znanstveni skup „Hrvatska dekomunizacija i protukomunistički otpor“ održat će se 2. i 3. listopada 2024. u zajedničkoj organizaciji udruga Hrvatska družba povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” iz Zagreba, Središte HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH iz Mostara, Kanadsko-hrvatsko akademsko društvo iz Toronta i Ogranak Matice hrvatske u Splitu.

Prvi dan Znanstvenog skupa najavljen je za srijedu 2. listopada 2024. u Zagrebu u dvorani HKD „Napredak” (Bogovićeva 1) s početkom u 17,30 sati. Najavljeni sudionici toga dana su Tomislav Sunić, Blanka Matković, Stipo Pilić, Vedran Petrović, Anita Martinac, Damir Borovčak, Pero Šola i Wollfy Krašić, koji će se predstaviti s aktualnim i važnim temama govoreći o hrvatskoj baštini u kontekstu dekomunizacije, otvaranju arhiva, najnovijim istraživanja suvremene povijesti, kulturi sjećanja s osvrtom na Groblje mira u Mostaru, te stratištima Macelj i Jazovka.

Sljedećega dana,  3. listopada u Splitu u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Splitu (Marmontova I/II) s početkom u 18,30 nastavit će se znanstveni skup na kojem će govoriti Snježana Šetka, Blanka Matković, Zlatko Begonja, Damir Borovčak, Dragica Zeljko Selak, Zlatko Ževrnja i Ivan Turudić. Drugoga dana teme će se proširiti i na jugokomunizam u Hrvatskoj, komemoriranje žrtava Drugoga svjetskog rata na primjeru općine Dugopolje, Dakse i drugih lokacija, pa do kulture sjećanja s naglaskom na Domovinski rat.

(izvor: HKV/organizatori)

Odgovori

Skip to content