Knin: Obilježen Dan Pobjede i obljetnica Oluje

Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska se prisjeća vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je prije 17 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je za izravnu posljedicu imalo deblokadu Bihaća, završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Na Kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava, nakon čega je uslijedio mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih udruga. Središnja svečanost održana je na Trgu Ante Starčevića kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Obraćajući se okupljenima predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović te potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko izrazili su zahvalnost svim braniteljima koji su u obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku.

-U pravednom i obrambenom ratu odnijeli ste pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Ustav mi je dao poziciju da budem vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga i stoga osjećam poniznost, poštovanje i ponos što sam zapovjednik te ponosne pobjedničke vojske, poručio je Josipović. Hrvatska nakon pobjede u ratu mora još pobijediti i u miru – svladati gospodarske teškoće, osigurati ljudska prava, vjerske i nacionalne slobode i prosperitet svih građana, dodao je. Pobjediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se, naglasio je Ivo Josipović.

>>Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je kazao kako ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji i da bismo se naslađivali tuđim jadima kojih je također bilo i to je ljudski i to treba priznati, nego kako bismo izvukli iz sebe ono najbolje.

-Naš je rat bio pravedan, obrambeni, čovječan i human. Hrvatske granice ćemo uvijek braniti znajući gdje su, kao što je to radila svaka hrvatska vlast od 1990., poručio je Milanović.

Josip Leko je rekao je kako se Hrvatska ponosi svojim braniteljima. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac naglasila je kako trebamo biti ponosni na svoje heroje i pokazati dostojanstvo. Ako smo mogli oprostiti, a kao kršćani jesmo, tko nam to može braniti veličati naše pobjede, poručila je Rimac.

Stigao i Veljko Džakula

Kako je bilo i najavljeno, na obilježavanje Oluje u Knin je nešto prije 11 sati stigao i predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. Džakula je novinaru Nove TV Andriji Jarku rekao kako se trebaju svi ispričati za sve zločine. Spomenuo je i da po dolasku u Knin nije imao nikakvih neugodnosti i da mu nitko nije prijetio. Dodao je da je u Knin trebao doći i Milorad Pupovac, javlja NovaTV.

>>Josipović, Jović i Nikolić žele novog vođu Srba u Hrvatskoj: Veljko Džakula dolazi u Knin

Džakula se na svečanosti pridružio državnom vrhu. Inače, tema Džakulinog dolaska bila je glavna među braniteljima u Kninu, a komentirao ju je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

-‘Isprika da, ali osoba kojoj je hrvatska policija stavljala lisice zbog ratnih zločina ne može uputiti ispriku’, rekao je Karamarko.

Svečanost u Kninu nastavljena je u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta svečanom misom za Domovinu, a sve završava večerašnjim svečanim koncertom orkestra HRT-a i koncertom klape Intrade.

R.H./hrsvijet

Odgovori

Skip to content