Mira Ivanišević pučkom pravobranitelju: Kad ćete u mirovinu?

Otvoreno pismo pučkom pravobranitelju – mislite li i Vi da su svi jednako krivi za rat?

Poštovani gospodine Jurica Malčić, obraćam vam se u ime svojih prijatelja i moje povodom vašeg nastupa na HTV-om Dnevniku dana 27.srpnja 2012. Razne nepotpune novinarske vijesti, koje uglavnom služe iritiranju i ljutnji dijela gledatelja, nas ne čude, njih samo pogledamo uz razne nepristojne komentare. Mnogi novinari nemaju znanja niti volje da razne reportaže ispitaju do kraja, pogotovo razloge Pučki pravobranitelj tablaili zakonske okvire za prikazane događaje, a možda im nije niti dozvoljeno. Jer mogli bi završiti kao mnoge njihove kolege u zadnjoj SDP čistki. Hoćete li se kao pučki pravobranitelj možda založiti za eventualno kršenje i njihovih ljudskih prava?

“Strah od ustaša”

U Dnevniku nam je, samo s leđa, prikazan diskriminirani povratnik „srpski izbjeglica“, stanujući u luksuznom stanu u Zagrebu, a koji je ranih devedesetih morao napustiti Zagreb, jer su mu zapalili stan. Naveo je da ne može otkupiti stan po cijeni od cca 500,00 eura/m2. Nije nam jasno je li taj luksuzni stan u kojem stanuje njegov popravljeni spaljeni stan, je li to samo unajmljeni stan, ili se radi o nekom drugom novom njemu dodijeljenom stanu. On traži otkup prema Zakonu o prodaji društvenih stanova i smatra da je s cijenom od 500,00 €/m2 diskriminiran. Vi ste to njegovo mišljenje potvrdili, ukoliko smo svi mi vašu izjavu točno razumjeli. Zbog čega ga uopće mora otkupiti? Zar nije dovoljno da ima stan i plati najamninu, koja mora biti viša od 2,35 kn/m2. Po njegovom mišljenju je sasvim u redu da razliku između 500,00 €/m2 do tržne cijene stana plaćaju svi građani RH, pogotovo oni stambeno nezbrinuti i svi prezaduženi stambenim kreditima.

A “obični” ljudi?

Brinu li vas, kao pučkog pravobranitelja, svi građani koji su svoje stambeno pitanje pokušali rješavati samostalno uz stambene kredite, a na to ih je poticala izvršna vlast bez da je uvjetovala bankama davanje kredita u kunama, a sada nakon rasta tečajnih razlika mnogi više ne mogu otplaćivati kredite, a razne odgode ne pridonose rješenju? Jeste li stali u njihovu zaštitu na način da predložite da izvršna vlada preuzme, kao sukrivac takovom stanju, dio tereta, jer i oni nisu imali mogućnost kupnje stana po prodajnoj cijeni društvenih stanova?

Jeste li prije nastupa na HTV proučili problem tog povratnika ili uopće proučili stambeno zbrinjavanje navodnih izbjeglica, a koje se sada službeno naziva povratnicima – bivšim nositeljima stanarskog prava? Znači li to da se više ne radi o povratku srpskih izbjeglica, već samo o povratnicima bivšim korisnicima stanarskih prava?

Mogu shvatiti ako niste proučili zakone i propise jer ste u svojim sedamdesetim već umorni od dugogodišnje borbe za ljudska otisliprava svih građana RH bez obzira na njihovu nacionalnost. To bi ipak mogao biti razlog za odlazak u zasluženu mirovinu. Ili ste potrebni ovoj mladoj RH kao iskusni upravljački kadar iz prošlosti, da ju čuvate od zapadanja u crni fašizam, pa je tako vaš neodlazak u mirovinu opravdan?

Kao pučkom pravobranitelju mora biti poznato da je stan osnova za normalan život pojedinca a još više za obitelj. Jeste li upoznati možda sa statističkim podacima koliko se brakova raziđe zbog stambene nezbrinutosti i koliko se zbog toga rađa manje djece? Jeste li umjesto samo zbrajanja raznih peticija i zamolbi predložili svim dosadašnjim vladama da pod hitno izrade program stambene izgradnje za najam i da te stanove mogu koristiti građani, bez obzira na nacionalnost, na neodređeno vrijeme, uz normalan zakonom regulirani najam?

Brinu li vas, kao pučkog pravobranitelja, svi građani koji su svoje stambeno pitanje pokušali rješavati samostalno uz stambene kredite, a na to ih je poticala izvršna vlast bez da je uvjetovala bankama davanje kredita u kunama, a sada nakon rasta tečajnih razlika mnogi više ne mogu otplaćivati kredite, a razne odgode ne pridonose rješenju? Jeste li stali u njihovu zaštitu na način da predložite da izvršna vlada preuzme, kao sukrivac takovom stanju, dio tereta, jer i oni nisu imali mogućnost kupnje stana po prodajnoj cijeni društvenih stanova? Jeste li pronašli bar minimalno rješenje za sve one koji su uplaćivali u stambene fondove a nisu dobili ništa od prodaje društvenih stanova? Jesu li i oni diskriminirani?stan

Brine li vas to što se je povratnik u luksuznom stanu gledateljima vijesti obratio svojim stražnjim dijelom tijela? Pitate li se je li to zbog toga što se povratnik i u 2012. boji ustaša ili omalovažava gledatelje ili nema čistu savjest? To je ipak važniji politički problem od same cijene stana, koja će se ionako odrediti prema uputama EU komisije i Platforme 112.

Što je sa Zakonima?

Zakon o stambenim odnosima SFRJ je bio na snazi do 1996. i u njemu su navedeni razlozi za gubljenje stanarskog prava, a koje je i prema Zakonu o najmu 1996. i ukinuto, pa je pozivanje na stanarska prava protuzakonito. Isto tako je poznato na koji način se je financirala gradnja društvenih stanova i to uglavnom na pokradenim terenima građana. Danas u tržišnoj ekonomiji se sve plaća, pa se tereni uglavnom kupuju po tržišnim cijenama, a gradnja stanova se financira privatnim kupcima ili iz proračuna i državnim zaduživanjem, pa je tako osiguravanje stanova pod tim uvjetima, uz najamninu od 2,35 kn/m2 ili i prodajom prema Zakonu o prodaji društvenih stanova, a sve uz vašu potporu, dok nije plaćena ratna šteta RH, pokazatelj omalovažavanja svih ostalih građana i prezira prema svim ratnim i civilnim žrtvama u srpskoj agresiji. Možda se i vi kao pučki pravobranitelj pridružujete „uglednim“ hrvatskim političarima koji zastupaju mišljenje da smo svi za sve jednako krivi, da se trebamo ispričati, a ratni teret i štete trebamo šutke sami snositi jer Hrvate treba kazniti.

Hvala na vašem zalaganju za ispravak svih povreda ljudskih prava, pa i vlasničkih prava, prema svim građanima RH.

Mira Ivanišević

Odgovori

Skip to content