Amerikancima je pravo na oružje zadnja crta obrane od tiranije vlastite države

DRUGI AMANDMAN JAMAC GRAĐANSKIH SLOBODA   Dobri poznavatelji američkih zakona podsjećaju da su očevi utemeljitelji SAD-a pravo na nošenje oružja, sadržanom u Drugom amandmanu Ustava, uveli kao mjeru zaštite građana od državne tiranije, a ne samo kao pravo na lov ili odlazak u streljanu iz zabave.

Photo: flickr/ japetonida
Bitka između zagovornika i protivnika posjedovanja osobnog naoružanja koja se upravo zahuktava u SAD-u kao posljedica masakra u Coloradu, dobiva zanimljiv kontekst i konotacije koje su ranije bile manje poznate. Naime, nasuprot uvriježenom mišljenju utemeljenom na masovnoj eksploataciji holywoodske produkcije i krimi-serija, da strast Amerikanaca prema oružju ima temelje u tradiciji odlaska u lov ili obrane od kriminalaca, ili usamljenih revolveraša poput onih u westernima, stručnjaci i poznavatelji američkih zakona podsjećaju da su očevi utemeljitelji SAD-a pravo na nošenje oružja, sadržanom u Drugom amandmanu Ustava, uveli kao mjeru zaštite građana od državne tiranije.

Rasprava o posjedovanju oružja seže u bit američke ideje o osobnim slobodama. Međutim, zagovaratelji prava na posjedovanje oružja i pristaše kontrole oružja ne slažu se o tome što je sloboda kad se radi o vatrenom oružju. Američki predsjednik Barack Obama u utorak je rekao kako priznaje tradiciju posjedovanja oružja koja se prenosi iz generacije u generaciju da je lov i pucanje dio njegovanog nacionalnog naslijeđa. Ova izjava uznemirila je pristaše zakona o pravu posjedovanja oružja koji su je protumačili kao signal da predsjednik Obama namjerava prekinuti ovu tradiciju zbog sve većeg broja masovnih ubojstava, posebice na sveučilištima i američkim školama. Prašinu je podigao i veliki zagovornik kontrole naoružanja, newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg, rekavši kako bi policija trebala krenuti u štrajk dok se ne izglasa zabrana posjedovanja osobnog naoružanja. Po njemu, policija ne treba štiti građane koji se mogu sami štiti od kriminalaca.
>>>   
Nakon krvavog masakra u Denveru, Ameri pohrlili u dućane s oružjem

Naoružani građani mogu se udruživati protiv zloporabe ovlasti države

Međutim, tvrde pristaše prava na posjedovanje oružja, očevi utemeljitelji napisali su Drugi amandman u Povelji o pravima ne zato da bi Amerikanci mogli uživati u lovu i preciznom gađanju, nego kao zaštitu od vladine tiranije. Pravo na nošenje oružja, prema istim izvorima, proizlazi iz engleskog prava s ciljem da se naoružani građani mogu udruživati u otporu protiv zloporabe ovlasti države.

Kongresnik i republikanski predsjednički kandidat Ron Paul naglasio je kako je zabrana nošenja dugih cijevi samo posljednji krug stezanja obruča oko drugog amandmana.

– Drugi amandman nije samo pitanje lova i držanja pištolja u noćnom ormariću. Ne radi se samo o zaštiti od kriminalaca. Radi se o sprječavanju tiranije. Utemeljitelji su znali da nenaoružani građanin neće biti u stanju svrgnuti tiransku vladu kao što su mogli oni. Oni su vladu gledali kao slugu, a ne gospodara američkog naroda. Muškete koje su koristili protiv britanske vojske bile su puške onoga vremena – rekao je Paul.

Jedan od očeva utemeljitelja SAD-a, Thomas Jefferson, također je pisao kako kontrola naoružanja razoružava narod a ohrabruje kriminalce.

– Zakoni koji zabranjuju nošenje oružja, razoružavaju samo one koji nisu namjeravali učiniti nikakav zločin. Takvi zakoni samo dovode u lošiju poziciju napadnutoga i koriste napadaču – riječi su Thomasa Jeffersona.

Rasprava o kontroli osobnog naoružanja u Americi traje duže vrijeme. Prije dvije godine Vrhovni sud SAD-a poništio je zabranu nošenja oružja u Chicagu uz objašnjenje da je to ustavno pravo građana u cijeloj zemlji. Tada je ukinuta uredba iz 1982. koja je zabranjivala stanovnicima Chicaga da imaju puške za vlastite potrebe, pa čak i kod kuće.

‘Redukcija nasilja’ kao eufemizam za sužavanje drugog amandmana

Nakon što je nekoliko poznatih imena, poput redatelja Michaela Moorea i magazina Time, kritiziralo Obamu zbog toga što slučaj ubojstva na projekciji novog filma o Batmanu u Coloradu nije iskoristio za hitno uvođenje kontrole naoružanja, Obama je počeo davati signale koje su protivnici kontrole naoružanja protumačili kao nastojanje da ponovo uvede zabranu posjedovanja jurišnih pušaka. Ubojica James Holmes, prije svog smrtonosnog pohoda masovno je kupovao naoružanje, uključujući i automatsko oružje.

– Vjerujem da bi se većina vlasnika oružja složila s time da puška AK-47 treba biti u rukama vojnika, a ne u rukama kriminalaca. Da te puške trebaju služiti u ratnim bitkama, a ne na ulicama naših gradova – rekao je Obama dodajući kako će nastaviti suradnju s članovima obiju stranaka kao i s vjerskim skupinama i nevladinim organizacijama kako bi se postigao konsenzus oko ‘redukcije nasilja’.

‘Čuvari drugog amandmana’ međutim. Strahuju da je ‘redukcija nasilja’ samo eufemizam za sužavanje drugog amandmana. Što o svemu tome misle Amerikanci, govori podatak da se prodaja naoružanja gotovo udvostručila nakon pucnjave u Coloradu, strahujući da će Obama ako pobijedi na predsjedničkim izborima, iskoristiti interval do službenog stupanja na dužnost, kada može odluke donositi bez saziva Kongresa, za smanjenje prava posjedovanja oružja.

 

Marinko Bobanović | dnevno.hr

Odgovori

Skip to content