Hillary Clinton u Egiptu, dočekali je prosvjednici: “Egipat nikada neće postati Pakistan”

Egipćani gađali Clinton rajčicama, pjevajući ‘Monica, Monica’ Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u Egipat na razgovore s novoizabranim egipatskim predsjednikom Mohammed Morsijem. Za vrijeme njenog sastanaka s predsjednikom, ispred predsjedničke palače počeli su se okupljati prosvjednici ističući kako “nije dobrodošla”.

Američki diplomati navode kako je cilj posjete urgirati za “dovršenje post-revolucionarne promjene u zemlji i ekonomsku obnovu”, prenosi RT.

“Došla sam u Kairo kako bi potvrdila snažnu potporu SAD-a za egipatski narod i demokratske promjene. Želimo biti dobar partner i potpora demokraciji koja je stvorena žrtvom i hrabrošću egipatskog naroda”, rekla je Clinton za vrijeme konferencije za novinare s ministrom vanjskih poslova.
Clinton se za vrijeme posjete sastala i s predstavnicima egipatskog vojnog vijeća (SCAF). Pozvala je vojsku da prepuste potpunu kontrolu novoizabranom predsjedniku.

{jathumbnail off}

"Znala sam da i oni mrze Monicu"

"Znala sam da i oni mrze Monicu"


Svo vrijeme na ulicama su se okupljali prosvjednici koji nisu nimalo zadovoljni činjenicom da se američka državna tajnica nalazi u Kairu.
“Želim poručiti Amerikancima koji podupiru demokraciju kako nema veze s demokracijom u Egiptu. Egipćani svih sekta – muslimani, kršćani, manjine – nemaju nikakva prava u ovoj zemlji”, rekao je jedan od prosvjednika za AP.
Prosvjednici su nosili brojne transparente, na nekima je pisalo “Hillary Clinton – nisi dobrodošla u Egiptu”, na drugima “Egipat nikada neće postati Pakistan”.

Godinama Kairo je primao od Washingtona godišnju pomoć od 1,5 milijardi USD, većina tog novca išla je vojsci.

Odgovori

Skip to content