‘Međunarodna zajednica’ bi ponovo mijenjala granice ex Jugoslavije

Da bi shvatio Balkan, Gordom Albionu će očito trebati novo, ali stvarno Gibsonovo ‘Hrabro srce’

U zadnjih tko zna koliko tisuća godina, još od Velikog praska,  Britanci su sebi uzimali za pravo krojiti kartu svijeta, mijenjati granice, krojiti politiku i sudbine drugih, suvrenih naroda, ne postoji zemlja koju su “civilizirali”, a da ju nisu opljačkali, kako u vremenima onog  razbojnika Jamesa Cooka, klasičnog lopova i pljačkaša, koji je varao neuke domoroce tako što im je “prodavao” staklo pod zlato, do današnjih dana i oslobođenja u Iraku i Libiji, zločinački režimi su zamijenjeni parazitskim režimima koji omogućavaju osloboditeljima da crpe sve što se izvući da, i  nakon oslobođenja zemlje koje su Britanci oslobodii po defaultu su siromašnie. Ništa što se u Europi loše dogodilo nije prošlo mimo Britanaca, malo toga dobroga smo vidjeli u čemu su oni sudjelovali. Bogatstvo kraljevske obitelji, znamenitosti Londona ne bi nas trebalo previše hipnotizirati, gotovo sve to izgrađeno je višestoljetnom pljačkom.

Kako su devedesetih bili impotentni prema politici Slobodana Miloševića, štoviše, podržavali su fašističku politiku velikosrpskog diktatora i ratnog zločinca tako su naravno suodgovorni za sve ono loše što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, nažalost, niti jedan od napirlitanih britanskih lordova, političara i ostalih svetinja s početka devedesetih još uvijek nije u zatvoru i ne služi tridesetgodišnju robiju zbog izravne kolaboracije s Miloševićevim režimom.- Činjenica da su suodgovorni za ratne zločine ne sprečava njihove pojedine spodobe da danas, 17 godina nakon pobjede nad fašizmom, razmišljaju o promjeni granica. Britanski diplomat Ivor Roberts, nekadašnji veleposlanik u Beogradu a danas profesor na Oxfordu, najprije bi podijelio Kosovo, a onda i Bosnu i Hercegovinu.

Zaista fašistički ispad takozvanog uglednog profesora koji zaslužuje svaku osudu. Kako je to Britanac mislio podijeliti suverenu državu Kosovo, a da se Vladu te države uopće ništa ne pita? Sjećate li se one dvije beštije iz 1993. godine, lorda Davida Owena i Cyrusa Vancea, koji su dijelili Bosnu i Hercegovinu, i time samo produbili rat u toj zemlji i uzrokovali tragediju u Srebrenici? Beštije su kasnije zbrisale iz Bosne i Hercegovine a narod ostavile na milost i nemilost velikosrpskim fašistima, usput su kreirali hrvatsko-bošnjački rat i optužili Hrvatsku da je izvršila agresiju na Bosnu i Hercregovinu, to nije samo monstruozna podvala, to je krajnje bešćutno.

Očita je nakana britanske politike da Srbiji, po svaku cijenu, omogući veći utjecaj ju regiji, odnosno da svoje stare saveznke progura kao lidera regije iako su u Srbiji na vlasti fašistoidne snage. Kako Srbiju ojačati, ako već nije moguće gospodarski, ukoliko im ne pripišete teritorije koji ionako nisu njihove? Kako smo već rekli, jadu se dosjetio britanski diplomat Roberts.

– Kosovski Albanci su nezadovoljni jer ni na vidiku nije njihov ulazak u Ujedinjene narode, Srbija se ne može odreći 18 posto svog teritorija, BiH ne funkcionira, i nikome nije jasno zašto bi se nekim narodima na teritoriju bivše Jugoslavije dozvolio i uvažavao referendum za samoopredjeljenje, dok je drugima to pravo uskraćeno rekao je Roberts za Politiku. Drugim riječima, ovo nje klasičan nastavak fašistoidne politike Velike Britanije prema prostoru i dijelu svijeta koji ne razumije, nije ovo Libija pa da treba oslobađati plemena od prevelike količine nafte. Zašto ne bi iz Hrvatske, recimo od Picule, krenula inicijativa kojom bi s predložilo da se Irska, Škotska i ostale zemlje pod čizmom britanske krune  izdvoje iz Britanije i postanu u pravom smislu riječi suverene i od Engleske neovisne države? Puno bolje bi im se to isplatilo nego da se kroz neko razdoblje pojavi novi Mel Gibson koji će snimiti još jedan istinit film o parazitskim vlastodršcima koji su stoljećima pljačkali diljem svijeta. Gibsonovo “Hrabro srce” pogodilo ih je više nego svi talibanski projektili zajedno.

Ivana/tinolovka-news

Odgovori

Skip to content