Rusija razmatra novi zakon prema kojem bi se strane nevladine organizacije tretirale kao “strani agenti”

Ruski Parlament upravo razmatra novi zakon prema kojem bi nevladine organizacije (eng. NGO), koje se bave političkim aktivnostima

i primaju financije izvana, morale i službeno registrirati se kao “strani agenti”.
Ukoliko prijedlog prođe, ta fraza bi morala biti i zakonski istaknuta na svim relevantnim online i tiskanim materijalima nevladinih organizacija u Rusiji.

 

Iz Kremlja poručuju kako je ovakav zakon neophodan u obrani Rusije od vanjskog utjecaja koji nastoji utjecati na unutarnju politiku, prenosi BBC.

Moja organizacija mora raditi sa stranim fondovima jer nam ruska vlada ne bi nikad dala novac

Lyudmila Alekseyeva,

šef ruske helsinške skupine

Nadalje, prema prijedlogu novog zakona sve nevladine organizacije koje se na bilo koji način bave politikom, morale bi prolaziti financijske revizije i izdavati detaljan izvještaj o svojim aktivnostima dva puta godišnje.

Vladajuća stranka “Ujedinjena Rusija” tvrdi kako strane države putem nevladinih organizacija žele izvršiti politički preokret u zemlji. Vjačeslav Nikonov, zastupnik Parlamenta i jedan od autora novog zakona, rekao je: “Postoji jako puno dokaza o rušenju vlasti u Jugoslaviji, sada u Libiji, Egiptu, Tunisu i Kosovu – to se događa u svijetu, neke vlade rade na promjeni režima u drugim državama. Ruska demokracija mora biti zaštićena od vanjskih utjecaja.”

BBC

Odgovori

Skip to content