M. Ivanišević: Izruguju nam se, varaju nas, pretvaraju se

Jesmo li nakon 1918. i u razdoblju nakon 1945. postali infantilan zaostao narod? Naviknuti u diktaturama samo slušati ili smo pak morali napuštati svoju Domovinu. Mirno i zadovoljno su živjeli vjerni kraljevini i partiji. Da smo ipak još živi, puni snage, energije i domoljublja i ideala dokazali smo devedesetih. Sve to je znao i dobro usmjerio pokojni predsjedniktudjman Tuđman. Priznali su nas jer nisu mogli dozvoliti da njihov štićenik bude poražen do nogu, a ne kao što smo mi naivci mislili zbog priznavanja naše stoljetne borbe za samostalnošću i poštivanja želje jednog malog naroda.

Zbog čega ova pesimistična razmišljanja, ne samo moja već i mojih prijatelja? Imamo demokratskim putem biranu stručnu vladu. Prvi zadatak im je bio mijenjanje raznih naziva državnih institucija, smjena upravljačkog kadra i to bez obzira na njihove radne rezultate, donošenje nekih odluka pa onda povlačenje istih, ne posjedovanje već gotovih razvojnih programa, a za njihovu izradu imali su osam godina vremena. I dalje rade razdor između fašista i antifašista. Traženje odgovornosti, rada bez plaće, stezanje remena i strpljenja samo od drugih. Vjerujte nam, jer mi smo naj..,naj…itd.

Ministar gospodarstva, kriv za prometnu nesreću s dva preminula putnika, a ako i nije kriv morao je pričekati presudu pa onda odlučiti što će sa svojom političkom karijerom. On i dalje nastupa veoma suvereno, izvlači se na sudske vještake i njihove izvještaje o brzini njegove vožnje, a on je čak rekao da je bila magla. Ako je bila magla vožnja se mora prilagoditi uvjetima pa se teško može voziti 135 ili 140 km/h. Ima li naš ministar savjest i zbog čega ga je u ovakvoj situaciji premijer izabrao? Mi cacic2možemo samo vjerovati da je mađarski sud korektan, da nije pod političkim utjecajem i da će oštećena obitelj kao i naš ministar dobiti pravedno sudsko rješenje.

Za Vesnu Pusić problem su Nikolićeve izjave, a ne on sam

Prema članku Slobodne Dalmacije od 25. lipnja ministrica Vesna Pusić je u beogradskom dnevniku Politika izjavila: „Problem su Nikolićeve izjave, a ne on sam!“ Njegov izbor nije upitan, već izjave o Vukovaru i Srebrenici. Može li netko razuman shvatiti ovu diplomatsku izjavu? Što tek govori iza zatvorenih vrata?

Kako možemo objasniti ukidanje vojne svečanosti za Dan državnosti u Vukovaru? Je li problem u nedostatku novčanih sredstava? Je li potrebno izbjegavanje uznemiravanja Srba u Vukovaru? Je li bolje bez dolaska crnih limuzina u Vukovar, prema riječima gradonačelnika Vukovara? Bili bile poželjnije volovske zaprege ili možda tenkovi?

Ministar zdravlja i poljoprivrede su veoma zabrinuti za naše zdravlje. Pa su ukinuli obvezu stavljanja na prehrambene proizvode oznaku da se radi o genetski modificiranoj hrani. Gladni narode kupuj otpad iz drugih država, samo da je malopusicka jeftinije, a mi vladajući dobro znamo što je za nas zdravo. U zadnje vrijeme su svima puna usta Domovine i branitelja. Ta vrsta retorike nas mora upozoriti na ono što se krije iza toga i čime će nas negativno iznenaditi.

Predsjednik Josipović nagrađuje osnivačicu REKOM-a, čije je osnivanje porpisom poduprlo jedva koja tisuća građana

Mislim da nas bez obzira na sve nitko ne može poniziti. Ipak je upitno ponašanje predsjednika države? Premda je poznat po svojoj glazbenoj kulturi, a manje po pravničkim djelima, Muzej za umjetnost i obrt je ne tako davno pretvorio u uličnu zabavu. Na Dan državnosti predsjednik je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu između mnogih odličnika odlikovao Poveljom Republike Hrvatske i gospođu Vesnu Teršelić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Impresivan naziv udruge. Dodijeljena joj je velika čast.

Ima li još koja država u Europi tako uglednu voditeljicu jedne udruge i borca za ljudska prava? Je li nagrađena zbog toga jer nema povjerenja u hrvatske institucije, pa radi neke paralelne djelatnosti? Zar Hrvatski memorijalno – dokumentacijskirekomZa ne vjerovatiPrema članku Slobodne Dalmacije od 25. lipnja ministrica Vesna Pusić je u beogradskom dnevniku Politika izjavila: „Problem su Nikolićeve izjave, a ne on sam!“ Njegov izbor nije upitan, već izjave o Vukovaru i Srebrenici. Može li netko razuman shvatiti ovu diplomatsku izjavu? Što tek govori iza zatvorenih vrata? centar Domovinskog rata i Hrvatsko žrtvoslovno društvo i druge državne institucije nisu vjerodostojni? Zar baš ona mora biti kontrolor na suđenjima hrvatskim braniteljima zbog mogućeg počinjenja ratnog zločina, samo što ne prijeti prstom sucima „pazite što radite“. Generalu Gotovini daje nadu s riječima „nikad nije kasno da se Gotovina pokaje“. Našem nadbiskupu Marinu Barišiću zamjera jer je za osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca rekao da se nalazi u našim srcima, u našim mislima i našim molitvama. Osnovala je REKOM s ciljem točnog, službenog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprečavanje ponavljanje zločina na prostorima bivše SFRJ. Stvarno je svemoguća, samo se nadam da će uskoro dobiti podatke o našim još uvijek nestalima kao i izboriti se za pravdu za silovane žene. S osnivanjem Platforme 112 kontrolira i daje mišljenje o radu Vlade RH-e i Hrvatskom saboru, u kojem bi trebala dobiti radnu prostoriju.

Moram se zahvaliti predsjedniku države na njegovom odabiru stvarno zaslužne gospođe Teršelič za ljudska prava u Republici Hrvatskoj, samo se nadam da ju je odlikovao bez sugestije predstavnika EU u Hrvatskoj. Morao bi je preporučiti međunarodnim organizacijama za ambasadoricu mira, možda joj uspije izmiriti šite i sunite ili nači naknadu za civilne žrtve rata Afrike.

Mira Ivanišević

Odgovori

Skip to content