Poruka Bajiću s Jazovke: ‘Doći će vrijeme kada će se i tebi suditi za djela nečinjena’

Pokraj jame Jazovke misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i ondje bacili.

Misu zadušnicu pokraj Jazovke predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, ističući kako se ovdje spominjemo događaja ispunjenih nečovječnim i bezosjećajnim postupcima komunističkih vlasti, trpljenjem i nepravdama koje su obilježile našu hrvatsku domovinu neposredno nakon Drugoga svjetskog rata.

“Jazovka je simbol duboke rane u dušama Hrvata i nikada ne smijemo zaboraviti što je režim napravio žrtvama”, zaključio je mons. Šaško.

Dokle god mi dolazimo na Jazovku koja je postala simbolom svih hrvatskih stradanja, ne dopuštamo da se zlodjela nad našim narodom zaborave, rekao je na komemoraciji predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga – Jazovka Boris Prebeg.

Prebeg se posebno obrušio na vlast rekavši da su mogli prije dva tjedna biti na Gay Prideu u Splitu, a da su danas s komunistima umjesto da su se došli u Jazovku pokloniti žrtvama.

Iz Hrvatskog obrednog zdruga – Jazovka su naglasili da im posebno smeta što DORH nije nikada osudio te zločine. Na obljetnicu su naime  došli s transparentom kojim su izravno poslali poruku državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. ‘Doći će vrijeme kada će se i tebi suditi za djela nečinjena’, poručili su transparentom.

Inače, žrtve Jazovke su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica u svibnju i lipnju 1945. godine, kao i tijela pripadnika oružanih snaga NDH koje su Titovi partizani pobili nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943.

U jami Jazovka do sada je pronađeno 476 ljudskih kostura.

Protiv počinitelja nikada nije proveden sudski postupak.

R.H./hrsvijet

Brezovica: Hrvatski državni vrh svečano obilježio prekid savezništva između Staljina i Hitlera

Odgovori

Skip to content