Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni na slobodu

Ante Gotovina i Mladen Markal puštaju se na slobodu, poništava se nalaz o postojanju udruženog zločinačkog pothvata i prvostupanjska presuda, rekao je sudac Theodor Meron. {jathumbnail off}
Poništava se nepravomoćna presuda o sudjelovanju u udruženom zločinačkom pothvatu. Ostavlja se otvorena mogućnost izricanja osuđujuće presude po vidu alternativne odgovornosti. Na primjer, odgovornost nadređenog, rekao je sudac Meron.

‘Gotovina je poduzeo sve razumne mjere kako bi uveo red. U slučaju Gotovine nije postojao nikakav veliki postupak koji bi predstavljao osnovu za kaznenu odgovornost. Žalbeno vijeće ne vidi zaključak raspravnog vijeća koje bi išao u prilog osuđujućoj presudi u vidu alternativnog oblika odgovornosti’, rekao je sudac Meron.

Ni Mladen Markač nije suđen po alternativnim oblicima odgovornosti, zaključak je Haškog suda, kazao je Meron.

‘Izričem oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Antu Gotovinu i oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Mladena Markača’, rekao je sudac Theodor Meron na kraju izricanja pravomoćne presude te zatražio da se odmah puste na slobodu.

Generali Gotovina i Markač tako su oslobođeni optužbi za progon kao zločin protiv čovječnosti, deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja, ratovanja, razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti te okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Dakle, Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su oslobođeni a Republika Hrvatska je oslobođena stigme udruženog zločinačkog pothvata.

U ovim trenucima prema Haagu kreće zrakoplov hrvatske Vlade, te Dunja Gotovina i ministar obrane Ante Kotromanović. Veselje širom Hrvatske. Veselje među prijateljima i članovi obitelji hrvatskih generala u Haagu.

Kako neslužbeno doznajemo, generali Ante Gotovina i Mladen Markač tijekom današnjeg dana stižu u Hrvatsku.

Hrvatska danas slavi!

R.H.

Odgovori

Skip to content