GOVORNICA u Makarskoj: Rodom na spol

GOVORNICA
HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE i Ivo Dužević

Vas pozivaju na tribinu koja će se održati u Vatrogasnom domu u ponedjeljak, 11. lipnja 2012. s početkom u 19,00 sati. Predmet našeg razgovora ovaj put biti će

Rodom na spol
– umišljajem na osebnost (identitet)

Uvodničar i voditelj: Ivo Dužević

Zadnjih godina sve više razgovaramo o istospolnosti. Donedavno nismo ni sanjali da bi nas ta tema mogla toliko zaokupiti, toliko prijepora izazvati, toliko nas posvađati. Pa zar mi uistinu nemamo važnijih stvari i većih briga? Je li nam to netko, po tko zna koji put, nametnuo o čemu ćemo razmišljati i čime ćemo se baviti? Ako je to učinio, koji bi mogli biti razlozi i krajnji ciljevi? Rasprave su žestoke a u prigodi održavanja tzv. “mimohoda ponosa” dovedu do usijanja. Istospolni aktivisti kažu da su diskriminirana manjina i da se bore za svoja prava. O kakvoj se to “manjini” radi i o kakvoj “diskriminaciji” i o kakvim “pravima”? Svjedoci smo kako nas sve češće uče novom značenju i uporabi riječi a time i novom razmišljanju, novoj osjećanosti i novom ponašanju. Nekakav orwellovski novogovor kojemu se moramo prilagoditi i u skladu s njim mijenjati. Kao u poznatom hrvatskom crtanom slikopisu “Škola hodanja”, kao odrasle, ponovo nas uče hodati. Do 1973. godine istospolnost je u  psihijatijskoj struci službeno bila poremećaj ali to danas spominjati znači na sebe navući bijes “manjinaca” i biti proglašen “homofobom”. Potonji je još jedan u nizu izraza kojem je promijenjeno izvorno značenje i sada postaje batina za one koji se odbijaju mijenjati u skladu sa suvremenim “trendovima”. Uz riječ “peder” u Rječniku hrvatskog jezika (ur. J. Šonje) stoji oznaka “raz” (razgovorno) ali ne i “vul” (prostački). Pa ipak ta je riječ prognana iz našeg jezika. Izraz “rod” također nema svoje nekadašnje značenje. Iz gramatike, ni kriv ni dužan, “rod” je prebačen u psihologiju da bi tamo počeo svoj neki novi život, postao temelj za neke nove teorije s kojima bi mi onda morali usklađivati naše živote. I izrazu “snošljivost” (tolerancija) je također promijenjeno značenje i u ovom slučaju znači bezuvjetno prihvaćanje istospolnosti u svim njenim vidovima. Ni pojmovi “roditelj”, “obitelj” ili “brak” također više nisu ono što su doskora još bili. Dakle, samo na jezičnoj razini vidimo kako se stvara stanje sveopće pomutnje, meteža, sa svim onim pojmovima koji su određivali čovjekov život. Stvaraju se novi pojmovi, nova značenja za novo društvo i novog čovjeka. Iskustvo je pokazalo, cilj je to svakog totalitarizma. Pitanje je samo koliko smo to u stanju prepoznati a potom i oduprijeti se umjesto da mu, svjesno ili nesvjesno služimo.

Pozivamo sve ljude dobre volje bez obzira na stranačku pripadnost, odnos prema nacionalnom ili svjetonazor, na otvoreni razgovor.

Također, molimo one koji bi bili voljni biti uvodničarem na nekoj od budućih govornicâ, da se jave voditelju tribinâ, dr. Ivi Duževiću E-poštom na ivo.duzevic[pri]net.hr ili na tel. 611-827. One koji bi htjeli primati pozive, molimo da pošalju vlastite E-adrese.

Govornica | hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content