Moskva zabranila gay povorku za slijedećih 100 godina.

Moskovski gradski sud je potvrdio odluku o ukidanju dozvole za održavanje gay povorke, za slijedećih sto godina – prenosimo pisanje portala Russia Today.

Foto: RIS Novosti

Ranije je Tverskoy okružni sud presudio da je donesena zakonita odluka moskovskih gradskih vlasti o zabrani događanja, kao što je gay pride, od ožujka 2012. do svibnja 2112. godine.

Nikoly Alekseyev, jedan od vođa ruske LGBT zajednice i organizator ovakvih događanja, rekao je da se namjerava žaliti na odluku moskovskog predsjedništva suda, te da ako najviša ruska instanca presudi protiv njih, obratit će se Europskom sudu za ljudska prava.

Alekseyev je objasnio da su aktivisti, u 2011. godini pronašli rupu u ruskom zakonodavstvu i podnijeli 102 zahtjev za gay okupljanja uredu gradonačelnika. Prema aktivistima, svi su oni dobili pismo s citatima  iz propisa iako je sud dužan ili dopustiti ili zabraniti ovakvo okupljanje unutar 15 dana.

Istovremeno, prema priznanju Alekseyeva, nisu se ni nadali dozvoli za paradu, ali su trebali i formalni Izgovor za uključenje Europskog suda za ljudska prava.

Ipak su jednom prilikom, moskovski gay aktivisti, nakon smicalice s vlastima, dobili pristup, gdje je  70-ak ljudi marširalo, a prijavili su okupljanje protiv svih vrsta diskriminacije.

Ove godine ruska vlada je pokrenula aktivnu kampanju protiv tzv. gay propagande – posebni zakon je odobren i stupio na snagu u St. Petersburgu, što je navelo skupinu parlamentaraca a predlože sličan zakon na državnoj razini. Dvije osobe su već privedene pravdi zbog izlaganja postera pred dječjim vrtićem s natpisom “Normalno je biti gay”.

Ruska LGBT je očekivano kritizirala ovaj nacrt zakona, kao i engleski Amnesty International i američko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema njihovom mišljenju, zakon je nejasan i teško je razlučiti gdje je privatni život, a gdje počinje propaganda.

Čak se i američka pjevačka zvijezda Madonna sama uključila u kritiku “kontroverznog” zakona, zaključuje RT.com kritiku kontroverznog zakona

Pročitajte izvorni članak na RussiaToday

Pripremio M. Skitić | RT | Benedikt

Odgovori

Skip to content