Osvrt patra Lombardija na milanski skup obitelji

Tek je završio VII. svjetski susret obitelji, koji je očitovao svijetu ljepotu obitelji iz koje se rađa živa i mlada Crkva. Osvrnuvši se na milanski obiteljski skup u razgovoru za našu radijsku postaju, pater je Lombardi istaknuo zadovoljstvo Svetoga Oca, koji se, unatoč brojnim obvezama, dušom i srcem uživio u slavljeničko raspoloženje okupljenih obitelji.

Rekao bih da se Sveti Otac osjećao izvanredno unatoč bogatom programu i zahtjevnim obvezama. Osjetio je da je jako dobro prihvaćen u Milanu, bio je u središtu pozornosti, velike ljubavi i poštovanja, a i zbog toga jer su svi rado slušali ono što bih nazvao Evanđeljem obitelji, kršćansko viđenje obitelji kao radosne vijesti, nečega vrlo lijepog, što nije polemično niti kivno na društvo koje stvara velike probleme postojanosti i obiteljskim vrijednostima. Papa je istaknuo ljepotu ljubavi, uzajamnog praštanja, razumijevanja i solidarnosti – kazao je pater Lombardi.

Na primjedbu da je Papa govorio i o propalim brakovima, rekao je da je to veliki problem, sve rašireniji u današnjem društvu. Papa je očitovao svoje duboko dijeljenje i razumijevanje ozbiljnosti patnje i svekolike problematike. Osvrnuo se na duhovnost, na blizinu i pastoralnu skrb za rastavljene, ističući da shvaća patnje rastavljenih vjernika, a to je ohrabrujuća primjedba – kazao je pater Lombardi.

Podsjećajući na Papin govor predstavnicima gradskih vlasti, rekao je da je Papa podsjetio na svetoga Ambrozija, zaštitnika Milana koji je, prije no što je postao biskup, bio javni upravitelj, stoga je nenadmašivo njegovo naučavanje o odgovornosti, obvezama i pravednosti. Sveti je Ambroz govorio iz vlastitoga iskustva kada je isticao da javni upravitelji moraju uživati naklonost onih koje vode.

Svi bi se morali zamisliti nad Papinim govorom – zaključio je pater Lombardi.

Papa Benedikt XVI. na Svjetskom susretu obitelji u Milanu: Čovjek je slika Božja kao onaj koji ljubi i suradnik Božji koji iz ljubavi djeluje


Tko god je iz bližega pratio događaje od 30. svibnja do danas na sedmom svjetskom susretu obitelji u Milanu mogao se obogatiti ne samo bogatstvom susreta obitelji međusobno, ili pak susreta mladih, susreta djece, no napose susreta svih s Papom. Čak je i susret Pape sa svećenicima, redovnicima te sjemeništarcima i redovnicama, a za taj je susret iz klauzure došlo preko 200 redovnica, spretno ugrađen u temu o obitelji, radu i svetkovanju. Tako se obitelji i Bogu posvećene osobe međusobno potpomažu ugrađujući se u isto otajstvo Božje ljubavi kojoj svatko u svojem pozivu odgovara ljubavlju.

Danas je svečano euharistijsko slavlje bilo i vrhunac i zaključak toga petodnevnoga skupa kad je papa progovorio o otajstvu Presvetoga Trojstva kojega smo svi mi odraz i slika i koje bismo u svojim međusobnim odnosima i u obitelji i društvu i u Crkvi imali i proživljavati i u njemu rasti i međusobno si pomagati. Stoga se Benedikt XVI. u svojoj homiliji zadržao na nekim bitnim označnicama ljudskoga bića stvorena za međusobne odnose u višestrukoj odgovornosti u parku di Bresso na sjeveru Milana s mnoštvom koje je vrlo nadilazilo brojku od milijun osoba.
Ova nas današnja svetkovina upućuje na promatranje otajstva Presvetoga Trojstva, ali nas potiče i na zauzeto življenje u zajedništvu s Bogom i međusobno upravo po njezinu uzoru, istaknuo je Papa odmah na početku te dodao: To imaju naviještati pastiri sa zadaćom da izgrađuju crkvene zajednice tako da budu sve više obitelji, ne samo u promatranju ljepote Presvetoga Trojstva, nego i navješćujući riječi evanđelja, dapače ižaravajući ga snagom življene ljubavi.

Nije samo Crkva, nastavio je Sveti Otac, slika triju Osoba, nego je to i obitelj utemeljena na braku između muškarca i žene koji od početka blagoslovljeni u jednakom dostojanstvu s nadopunjujućim vlastitostima kako bi bili dar jedno drugom i kako bi se međusobno poštivali te ostvarili zajednicu ljubavi i života. Upravo je ljubav to što ljudsku osobu čini pravom slikom Božjom, posebno je istaknuo Papa da bi izričito progovorio bračnim drugovima:

Vaša je ljubav plodna ponajprije za vas, jer želite ostvarivati dobro jedno drugom uživajući u davanju i primanju. Potom je ta ljubav plodna u odgovornom roditeljstvu te mudrom i obzirnom odgoju. Napokon je plodna a društvo, jer se u obitelji uče temeljne socijalne kreposti poput povjerenja, odgovornosti, solidarnosti, suradnje. I djecu i roditelje potaknuo je potom Papa na međusobno poštovanje i pomoć.

Posebno je potom Benedikt XVI. progovorio o sakramentu braka po kojemu u Isusu Kristu ljudski par nalazi svoju puninu. Darom Duha Svetoga, naime, postajete sudionici njegove zaručničke ljubavi i tako istodobno postajete znak njegove ljubavi za Crkvu. Ako taj dar prihvaćate i svakodnevno obnavljate svoj da snagom koja dolazi od sakramenta, i vaša će obitelj živjeti od Božje ljubavi po uzoru na svetu Obitelj iz Nazareta. Obraćajte se često pouzdanom i usrdnom molitvom Isusu, Mariji i Josipu da prihvatite Božju ljubav kao što su je oni prihvatili. Tako i uzvišeno življenje ljubavi zadivljujuće postaje snaga koja preobražava svijet, istaknuo je Papa te se pozvao na mnoge primjere onih koji su u svojoj međusobnoj ljubavi od obitelji stvorili doista kućnu Crkvu.

No Sveti se Otac obratio i onima koji nisu uspjeli pa sada žive u novoj vezi. Kao što je to već sinoć kazao, to je i danas ponovio: vi niste izvan ljubavi Crkve i ta vas ljubav nosi da i ovu svoju teškoću nosite svjesni te ljubavi zajednice.

Potom je Sveti Otac progovorio o radu i svetkovanju, pa je odmah istaknuo, kako stoji na početku Biblije, da je Bog i muškarcu i ženi povjerio da mu budu suradnici u preobrazbi svijeta svojim radom, znanošću i tehnikom. Muškarac i žena i po toj su zadaći također slika Božja pa je imaju ispuniti istom ljubavlju kao i Stvoritelj. Kao što se u obitelji uči pravom vrjednovanju i davanju prednosti osobi pred imanjem, tako to vrijedi i za gospodarski rast koji se ne bi smio pretvoriti u puko profiterstvo nego u pomoć skladnom razvitku društva i obitelji u pravednosti. Vidik puke korisnosti ruši međusobne odnose pa i unutar obitelji te sebičnost počne prevladavati ondje gdje bi imala vladati ljubav i solidarnost, što onda ima odraza i na svekoliko društvo.

Čovjek je, kazao je Sveti Otac završavajući homiliju, napokon kao slika Božja pozvan na odmor i svetkovanje, kako stoji na početku Biblije. Za nas kršćane to je nedjelja, tjedni Uskrs, dan Crkve, dan zajednice koja se skuplja za stolom Riječi Božje i euharistijske žrtve. Hranimo se njegovom ljubavlju da možemo živjeti u toj ljubavi. I onda se oko obiteljskoga okupljanja utvrđujemo u potrebnim životnim radostima, ali i da podijelimo brige. Tako obitelj, rad i svetkovanje doista i jesu tri Božja dara, tri dimenzije našega postojanja koji bi se imali spretno usklađivati, ne samo za dobro svakoga pojedinca, obitelji, nego i za društvo i za Crkvu, zaključio je Benedikt XVI.

RV /benedikt

Odgovori

Skip to content