TwitterFacebookPinterestGoogle+

Čuveni broadwayski mjuzikl “Jadnici’’ danas na splitskim Prokurativama

  • Written by:

 Splitska publika s nestrpljenjem večeras s početkom u 21,00 sat, kao poseban dodatak programu 54. Splitskog festivala, izvedbu čuvenog broadwayskog mjuzikla “Jadnici” (Les Misérables).

Procjenjuje se da je mjuzikl koji je nastao inspiriran romanom Viktora Hugoa do sada vidjelo oko 65 milijuna ljudi diljem svijeta.

U središtu romana “Jadnici” Victora Hugoa je Jean Valjean, čovjek koji je čak 19 godina proveo u zatvoru zbog krađe kruha kako bi nahranio gladnu sestrinu djecu. On predstavlja oličenje romantičarskog pobunjenika koji se bori za pravdu, humanost i društvenu promjenu. Obrat u njegovom životu počinje kad upozna biskupa i samohranu majku Fantine koja umire od turbekuloze.

“Bog nam uvijek daje drugu šansu. Dok inspektor Javert predstavlja oličenje zakona, Jean Valjean svjedoči o milosti koja ga je dotaknula. Svaki lik u predstavi ima svoju priču i to je ono najinspirativnije”, pojasnio nam je Vladimir Hoblaj, producent i predsjednik CornerstoneArts Hrvatska, kojeg smo uspjeli nakratko uloviti u festivalskom šušuru. Na naše pitanje kako je došlo do suradnje između njega i Richarda Monteza, redatelja i utemeljitelja međunarodnog kazališta CornestoneArtsa, rekao je da sve krenulo 2005. godine kada su se on i Richard Montez sreli u Južnoj Koreji.

Vladimir Hoblaj, producent i predsjednik CornerstoneArts Hrvatska

– “Kad sam vidio što Richard radi, poželio sam da to imamo i u Hrvatskoj. Vrlo brzo smo uspostavili kontakt i organizirali prvu audiciju u Čakovcu. Tako je sve krenulo. Od tada do danas uspjeli smo realizirati pet projekata” – kazao je Vladimir Hoblaj kojeg s Richardom Montezom povezuje zajednička kazališna koncepcija.

– CornerstoneArts kazalište se opire vulgarizaciji i “terapiji šoka’’ – rekao je. Ono se bavi pitanjima smisla života i neprolaznih vrijednosti u svijetu u kojem se sve brzo mijenja, zaboravlja i nestaje.

Režiju ovog impresivnog glazbeno-scenskog djela u izvedbi međunarodnog kazališta CornerstoneArts potpisuje Richard M. Montez (SAD), a među pedesetak izvođača nastupaju Max Hozić (Jean Valjean), Henrik Šimunković (inspektor Javert), Pamela Ramljak (Fantine), Bojan Jambrošić (Marius), Kim Verson (Éponine), Irena Matas (Madame Thénardier), Igor Baksa (Monsieur Thérardier), Filip Hozjak (mornar Enjolras), Marina Šubarić (Cosette), Luna Marija Novak (mala Cosette), Nuša Lipovec (Gavroche) i dr.

Mjuzikl Les Misérables (“Le Mis’’) francuskih skladatelja Caludea-Michaela Schonberga i Alaina Boubila prvi put se prikazao 1985. godine u Londonu, a do sada se izveo u čak 42 zemlje svijeta, te nakon 29 godina ne pestaje nizati nagrade i obarati rekorde gledanosti.

 

Silvana Dragun/HUB

Komentari