‘Pobjeda Nikolića: Srbija glasovala za novi rat na Balkanu?’

KOMENTATOR WASHINGTON TIMESA    Je li Srbija glasovala za rat? – pita se komentator The Washington Timesa, Jeffrey Kuhner, podsjećajući na prošlost ‘tvrdolinijaškog srbijanskog nacionalista’, koji je bio, kao potpredsjednik Radikalne stranke, desna ruka Vojislavu Šešelju, kad je ovaj pozivao na protjerivanje nesrpskog stanovništva s Kosova i velikih dijelova BiH i Hrvatske. 

Na Balkanu se ‘kuha’ još jedan rat i pobjeda ultranacionalista Tomislava Nikolića nad liberalnim, proeuropskim Borisom Tadićem na srbijanskim predsjedničkim izborima mogla bi uvući Balkan u nove etničke sukobe, piše u petak kolumnist konzervativnog američkog dnevnika The Washington Times, Jeffrey Kuhner.

-Nikolić utjelovljuje najgori oblik srbijanskog nacionalizma čiji su ideološki korijeni u četništvu- navodi list i podsjeća da je novoizabrani predsjednik Srbije otvoreno podupirao okrutne ratove protiv Hrvatske, BiH i Kosova.

U Hrvatskoj je bio pripadnik dobrovoljačkih srbijanskih odreda koji su nosili četničke uniforme, zalagale se za ultranacionalističku ideologiju i provodile sustavna ubojstva i uništavanje, poput onih u Vukovaru i na Ovčari.

-To što se Nikolić hvali sudjelovanjem u takvim strahotama sramota je za srpski narod. On je bio pripadnik vojnih jedinica koje su počinile nezamislive ratne zločine- ističe Kuhner.

Portretirajući Nikolića kao ‘populista’ i ‘tvrdolinijaškog srbijanskog nacionalista’, komentator The Washington Timesa podsjeća da je podupirao genocidni projekt Beograda, da je bio potpredsjednik Radikalne stranke u vrijeme dok ju je vodio ‘omraženi’ Vojislav Šešelj i da je pozivao na protjerivanje nesrpskog stanovništva s Kosova i velikih dijelova BiH i Hrvatske.

Godine 1999., nastavlja Kuhner, Nikolić je bio zamjenik premijera u vladi srbijanskog vlastodršca Slobodana Miloševića i dok je NATO bombardirao Srbiju, zajedno s radikalima pokrenuo je ‘konačno rješenje: uništenje etničkih Albanaca na Kosovu’.

Opisujući Nikolićev odnos prema Zapadu, list piše da Nikolić optužuje SAD za sve teškoće Srbije i da se radi o pravoslavnom slavofilu koji želi bliskije odnose s Moskvom. -Obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolić želi oponašati vlast u Kremlju i proširiti utjecaj Moskve na Balkanu- piše list i dodaje da je u prošlosti predlagao da Srbija postane ruska gubernija.

Kuhner zaključuje da Nikolić nije srbijanski patriot, nego radikalni nacionalist koji prijeti regionalnoj sigurnosti, jer nije napustio san o Velikoj Srbiji, nego samo tvrdi da ga želi ostvariti na miran način.

-Stoga njegova politika vodi u samo jednom pravcu, ratu. On dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost susjeda. Nikolić je politički davitelj s velikim zabludama. Srbija podsjeća na Weimarsku Njemačku. Poražena, ponižena i toneći u gospodarski ponor, srbijanski birači glasali su za neonacista. On nije njihov spasitelj, nego umjesto toga ponovno vodi Srbe u zlu kob i katastrofu- zaključuje Kuhner u The Washington Timesu.

benedikt.hr

Odgovori

Skip to content