Mladen Bajić na potezu: ‘Tomislav Nikolić u Baranji 1991. pobio desetak civila?’

Izbor četničkog vojvode Tomislava Nikolića, nekadašnjeg bliskog suradnika Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića, za novog srbijanskog predsjednika izazvao je mnoge kontroverze u međunarodnoj javnosti. Dio hrvatskih medija, tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, počeo se baviti tvrdnjama o navodnom sudjelovanju novoizabranog srbijanskog predsjednika u masovnim zločinima u selu Antin. Možda ove tvrdnje bude i putokaz DORH-u i Mladenu Bajiću!?

Ono o čemu se, međutim, ovih dana malo pisalo, ali je svojedobno bilo vrlo aktualno, i to u upravo u Srbiji, je nikad do kraja istražena povijest Nikolićevog sudjelovanja u srbijanskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Uz Nikolićevo ime se vežu čak i ratni zločini u Republici Hrvatskoj koje je, sudeći prema određenim informacijama, navodno osobno počinio

Tako, nekadašnji šef Ureda za informiranje u Đinđićevoj Vladi Vladimir Popović tvrdi u izjavi za beogradsku Televiziju B91, u svibnju 2007., kako mu je nekadašnji šef srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić ispričao da je tadašnji Šešeljev zamjenik zamjenik Tomislav Nikolić, u selu Antin, u jesen 1991., osobno pobio jednu skupinu civila.

“On je ’91., on lično, u selu Antin, zapadna Baranja, prilikom posete nekom dobrovoljačkom odredu SRS, došao kao funkcioner, i kad se tamo pekao vo, jagnjetina na ražnju i kad se malo napio, uveče je, kako bi im pokazao da je i on pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, i njih jedno deset, petnaest pobio i bacio ih u bazen”, rekao je nekadašnji suradnik Zorana Đinđića, prenoseći navodne tvrdnje SDB-ovca Jovice Stanišića.

Cijeli slučaj je 20. ožujka ove godine,u svom haškom iskazu, aktualizirao Vojislav Šešelj, pred kojim je 1993., na Romaniji, Tomislav Nikolić položio prisegu za četničkog vojvodu.

– Nekoliko puta su razni pokušali da ruše moju stranku. Tako je, recimo, 2005. Nataša Kandić u javnosti iznela neke optužbe na račun Tomislava Nikolića i optužila ga da je 1991. pobio babe u nekom selu. Tomislav se uspaničio! To, naravno, nije bilo točno, ja bih to znao. A i da nisam znao, sam bi mi rekao, toliko smo bili dobri prijatelji. Ipak, on se uplašio odjeka u javnosti i počeo je da daje neke nesuvisle izjave, ali ja sam dreknuo na njega i tako sam ga doveo u red!, tvrdi Šešelj.

Međutim, tvrdnje o sudjelovanju Tomislava Nikolića u masovnim zločinima tijekom srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku nikada nitko nije pokušao rasvijetliti. Možda to sad pokuša DORH i Mladen Bajić!?

Mila Marušić

Odgovori

Skip to content