Uskoro iz tiska izlazi roman “Jean ili miris smrti” o francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari

Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik nakladnik je još jednoga djela vezanog uz tematiku Domovinskoga rata.

Nakon romana Burik (2009.) hrvatska književnica Nevenka Nekić objavljuje novi roman Jean ili miris smrti (2012.) i posvećuje ga francuskom dragovoljcu u Domovinskom ratu koji je izgubio život braneći Vukovar. Ubijen je na Ovčari, ali mu se za grob ne zna.

 

Roman se bazira na povijesnim činjenicama, no on je intimna pripovijest o sudbini jednoga čovjeka u ratnom vrtlogu njemu daleke i nepoznate zemlje.
Autorica ulazi u dubinu ne samo povijesnih zbivanja na istoku Hrvatske, nego dotiče i odnos političkih elita u Europi i svijetu u tom, po Hrvatsku kobnom vremenu. Taj realistički dio romana bazira na dokumentima sa suđenja u Beogradu i Vukovaru, o kojima javnost gotovo ništa ne zna, kao i na materijalu iz francuskog lokalnog lista grada Vesoula, odakle potječe glavni junak Jean-Michel, filmskim zapisima stranih novinara, kao i majčinim pismima. Time se daje snažno i neporecivo uporište za povijesnu potku koja je ipak samo temelj za poetsku priču o mladiću koji se našao pred neslućenim zlom koje nema potpunoga objašnjenja. Taj sukob završava tragedijom jer, kaže u proslovu autorica:”…Postoji zlo čiji su korijeni u paklu; njime u većoj ili manjoj mjeri upravlja sam Nečastivi”. (Ferdinand Takač, SJ)

Roman je tako književno oblikovan u nekoliko različitih pisama i razina, a jedno je i imaginarni dnevnik Jeana-Michela, kojega je on stvarno vodio tijekom rata, ali je uništen na Ovčari. Tu se, kao i u oblikovanju glavnoga lika, mašta autorice uzdiže čas do onoga “sveznajućega” pisca, a čas iznosi intimne doživljaje i dramu vlastite obitelji koja je stradala u Vukovaru. Tako roman ima i značajke autobiografskoga rukopisa. Roman obiluje i mnogim metafizičkim punktacijama oblikovanim artističkim i lirskim cezurama, simboličnim sukobom harmonije i sna nasuprot kaosa i zla, on ima i dimenzije apokrifnoga ikoničkog krika u pustinji svijeta, i ne posve na kraju, on sadrži duboku sakralnu kršćansku misao.

Nakladnik Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević-Tovarnik, izložio se brojnim naporima kod realizacije romana, događaja vezanih uz dolazak obitelji Jeana-Michela u Vukovar 2011. godine, te vraćanje francuskoga dragovoljca u Registar branitelja, kao i dodjeli priznanja majci Lyliane. Ovo je jedan od rijetkih literarnih tekstova na temu Ovčare, a jedini roman do sada objavljen.

U tri vrlo karakteristične fotografije samoga Jeana-Michela koje su u knjizi, sažima se sva mladenačka ljepota i hrabrost, kao i slutnja skore smrti. Stoga autorica posvećuje roman njegovoj duši, duši Jeana-Michela Nicoliera.

Za Udrugu dr. Ante Starčevića – Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik
Nevenka Nekić, književnica

hkv.hr

Odgovori

Skip to content