Prof. Zlatko Miliša o knjizi ‘260 dana’

Pismo profesora Zlatka Miliše, autoru knjige 260 dana, Marijanu Gubini.

 

Zadar, 22. travnja 2012.

Poštovani gosp. Gubina,

Vašu knjigu sam u dahu pročitao. Dao mi je danas gosp Karavida. Ja to tumačim svojom definicijom slučajnosti „kao izmišljene riječi da bi se njom prikrila značajnost poveznivca između činjenica, ljudi i događaja”. I vi to otkrivate u knjizi, kao desetogodišnji dječak, koji se našao „na krivom mjestu, u krivo vrijeme„. Iz te „slučajnosti, (životne drame) napisali ste iznimno poučno štivo, koje bih preporučio svakome, jer ima višestruke implikacije: sociopedagoške, politološke, psihološke i predstvaljaju sjajan zapis ratnog vremena, (da se nikada ne zaboravi). U paklu života kao dječak ste (danas) postigli uspjeh, pronašavši SMISAO ŽIVOTA ZA SEBE I DRUGE! Drago mi je da ste u svojoj ispovijedi potvrdili moju tezu da šutnja nije zlato. Suprotno… Djeca, mudraci i ljudi, koji su prošli užase života, (kao Vi) znaju otkrivati smisao života. Vi ste ga pronašli, listajući stranice (patnje) svog života iz djetinjstva. Vi ste oprostili, ali niste zaboravili da su vaše riječi iz knjige dostupne svima, a puučne za sve smtnike koji i danas kukaju o navodnim problemima. Zato trebaju (napisane) rijeći koje ne „idu u vjetar”. Ovdje ću citirati svog unuka Baldu, koji je sa tri godine upitao moju kćerku: “Mama di idu riči koje se zaborave”?!

Šutimo kada nemamo ili ne znamo što bismo rekli, kada se bojimo iznijeti mišljenje ili ne želimo otkriti sebe. Takva šutnja je razarajuća. Dugotrajna šutnja vodi frustracijama, a onda i mržnji. Ako je ljubav «mogućnost razgovora» (F. Nietzsche), onda je njen izostanak poguban za pojedinca, obitelj i društvo. Šutnja i mržnja su bolesti današnjice. Igroriranje je “govor” šutnje iz koje se rađa mržnja. Otkrivanje sebe u razgovoru i ispisanm životnom pričom je formirao Vaš život, a drugima pomoglo da nađu smisao i uvide što je se sa stvarnim problemima prognanika života. Prešutjeti nepravdu je uvod u sluganstvo, poltronstvo i strah. Strah je “majka” svih zala. Vi ste ga odavno „sahranili”.

L. N. Tolstoj je zapisao: «Najvažniji događaj u životu jednog čovjeka je trenutak u kojemu postane svjestan svoga ja». Vi ste ga pronašli i otkrili drugima: SMISAO ŽIVOTA U VJERI! Vi ste sa svojom knjigom 260 dana pokazali da su jedine prave vrijednosti u suosjećanju, altruizmu i oprostu. Zato možete biti sretni.

Sve dobro,

Dr. sc. Zlatko Miliša, red. prof.

Sveučilište u Zadru

Odgovori

Skip to content