Posebna čast iskazana hrvatskim braniteljima na ANZAC Dayu u Australiji

ANZAC dan u Canberri 2012.     Poziv zaprimljen od strane RSL (Udruga boraca obrambenih snaga) Australije upućen Udruzi UDVDR RH – Australia da kao predstavnici branitelja sudjeluju u ovogodišnjim proslavama Anzac Daya u Canberri 25. travnja 2012. plod je druge godine promicanja i diplomatske kampanje članova Udruge Domovinskog rata dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske (UDVDR RH).

Nakon prvoga sudjelovanja 2011. godine, posebna čast ove godine iskazana je hrvatskim braniteljima tijekom australskog nacionalnog Anzac Daya (jedan od najvažnijih australskih nacionalnih praznika), kao jedinim stranim veteranima pozvanima položiti vijence u službenoj vojnoj odori. Stoga je za članove UDVDR RH australske podružnice sudjelovanje u svečanosti Anzac Day ove godine bila posebna potvrda aktivne i uspješne socijalne diplomacije između branitelja iz Domovinskog rata u Hrvatskoj i RSL (Udruga boraca obrambenih snaga) Australije.
Tijek ovogodišnje obljetnice

Proslava Anzac Daya počela je 25. travnja u 8.00 sati komemoracijom na Cenotaph in Eddison Park. Predsjednik RSL Woden Branch Peter Collas, prigodnim govorom dobrodošlice obratio se nazočnima posebno pozdravljajući političke predstavnike Vlade i oporbe, kao i članove naše australske podružnice hrvatskih branitelja Association UDVDR-RH.

Nakon kratke molitve velečasni Roger O’Donnell – počasni kapelan Woden Valley RSL, kratkih govora i recitacija i pjesme Last post (‘posljednja Objava’), vijenci su položeni pred spomenik, i to prvo predsjednik RSL Peter Collas, a u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske i predsjednika UDVDR-RH, umirovljeni bojnik Ivan Kovač, zatim Patricia McLean – za Novi Zeland, umirovljeni general, te pukovnik Krunoslav Bonić kao predstavnik hrvatskih branitelja, te onda Hendryk Kustra – predstavnik poljskih branitelja.

Formalni program je završio s australskom himnom i minutom šutnje u čast poginulih veterana.

Nakon komemoracije

Na kraju komemoracije, Peter Collas (predsjednik RSL) predstavio je predsjednika UDVDR-RH podružnice u Australiji, Ivana Kovača i udjelio mu “Medalju Gallipoli”, umjetnički rad međunarodno priznatoga vojnog umjetnika Davida Rowlandsa. Na toj medalji s prednje strane je slika “Gallipoli Landing”, a na poleđini umanjenica preslike “Rising Sun Orden Hat”.

Kroz neformalni razgovor s članovima RSL nastavljeno je građenje obostrano koristnog odnosa, čiji su korijenjeni uspostavljen u prethodnim godinama.

Nakon komemoracije u Eddison Parku, članovi UDVDR-RH su bili pozvani pridružiti se u VIP druženju, uz predstavnike federalne i državne vlasti, političare, vojne dužnosnike, diplomatske i konzularne dužnosnike, uključujući i hrvatskoga veleposlanika u Australiji, njegovu ekscelenciju Vicencije Biuka. Druženje je bilo priređeno u sklopu nacionalnoga Anzac Daya na vježbalištu u australskom središtu War Memorial.

Vrijedi spomenuti kako su se prije službene ceremonije naši veterani sastali s Davidom Dalijom, veleposlanikom delegacije Europske unije u Australiji i Novom Zelandu, pri čemu im je tom prilikom izražena topla dobrodošlica, s tim da su posebne iskrene čestitke udijeljene članovima UDVDR-RH za sudjelovanje Nacionalnoj komemoraciji Anzac Day.

Veleposlanik delegacije Europske unije u Australiji i Novom Zelandu gospodin Daly tom prilikom je izjavio:

“Vrlo je značajna poruka vaša nazočnost ovoga dana i ostalih dana te sudjelovanje u događaju koji je posvećen svim Australcima, to je pozitivan korak naprijed za branitelje iz Domovinskog rata u Hrvatskoj da su pozvani položiti vijenac. Pravi je užitak vidjeti hrvatsku odoru na tako značajnoj prigodi”

S dolaskom Njegove Ekscelencije general bojnika Martyn Dunne CNZM, Novi Zeland Visokog povjerenika, senatora Kate Lundy, u ime premijera Julia Gillard započela je parada. Paradu je tradicionalno predvodio kroz Anzac Avenue konj bez jahača, nakon čega su uslijedili u mimohodu velik broj bivših i sadašnjih časnika i osoblja raznih postrojbi, kao i predstavnika veteranskih udruga.

Zapovjednik Zrakoplovstva Mark Binskin AO, v.d. načelnik obrambenih snaga održao je kraći prigodni govor naglašavajući kako australski pripadnici kontigenta ANZAC koji se iskrcao na Galipolju prije 97 godina nisu mogli slutiti veličinu naslijeđa koje su ostavili za svoju novonastalu nezavisnu državu. Kroz teškoće i strašne žrtve u Galipolju izrastao je australski identitet. Zajednica je prepoznala važnost održavanja spomena.

„Vjerujem da će Anzac Day i dalje privlačiti veliku pažnju, jer time zajednica pokazuje svoj odnos za vrijednosti vojne žrtve u prošlosti i sadašnjosti, i jer je time svjesna žrtva svih koji su bili uključeni u ratu u podupiranju stabilne, uspješne i moderne nacije kakva je Australija danas”.

Ova poruka je posebno bolna za naše branitelje u Hrvatskoj čije se žrtve obezvrjeđuju proteklo desetljeće.

U sklopu službenog programa, pred oko 15.000 ljudi, neposredno nakon “fly-by ‘od tri FA-18 borbenih zrakoplova iz australskog ratnog zrakoplovstva, naš hrvatski branitelj iz Canberre, ponosno je nosio odoru Hrvatske vojske, i također položio vijenac na kameni spomen pred australskom War Memorial u ime UDVDR-RH i cijele hrvatske zajednice u Australiji.

Nakon svečanosti našim hrvatskim braniteljima pristupili su mnogi od različitih konzularnih i vojni atašei diplomatskog zbora i čestitali na njihovom sudjelovanju u polaganju vijenaca i zatražili grupnu fotografiju kao i Pedro Pablo Diaz, veleposlanik Čilea.

Neformalne rasprave o doprinosu Hrvatske UN-ovim mirovnim misijama, posebice Golanskoj visoravni dominirali su razgovorom.

Nakon primitka zahvale za hrvatski nastavak podrške za očuvanje mira u svijetu, članovi UDVDR-RH – Australija odali su počast unutar spomenika osobito Leslie Thomas “Tom” Starcevich, dobitniku australskog Viktorijinog križa za hrabrost u kampanji Borneo 1945. godine. Victorijin križ je najviše vojno priznanje za djela hrabrosti u ratu koje je do sada dodjeljeno samo 98-orici vojnika od njegovog osnivanja 1856. godine.

Važnost sudjelovanja UDVDR-RH u ovogodišnjim proslavama Anzac Daya ne može se podcijeniti. To sudjelovanje ne samo da pomaže izgradnju i povezivanje sa australskim veteranskim organizacijama, započeto 2010. već i učvršćuje priznanje RSL Australije Međunarodne uloge hrvatske Oružanih snaga u različitim mirovnim misijama očuvanja mira diljem svijeta danas.Također projicira pozitivan učinak u smislu poboljšanja percepcije hrvatske zajednice, naročito hrvatskih branitelja, kao i doprinosu daljnjem promicanju istine o Domovinskom ratu.

Ivan Kovač
UDVDR RH – Australia, (hkv)

Odgovori

Skip to content