Članica CFR-a Angelina Jolie promaknuta za posebnu izaslanicu UN-a

Američka glumica Angelina Jolie, veleposlanica dobre volje Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice, promaknuta je za posebnu izaslanicu njegova šefa Antonia Guterresa, kojeg će ubuduće zastupati na diplomatskoj razini, objavio je u utorak UNHCR.


“Izniman položaj” dodijeljen je Angelini Jolie, izjavio je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards pred novinarima.

>>Angelina Jolie ipak dobila dopuštenje za snimanje u BiH
>>Hrvatski centar za istraživanje žrtava komunizma osudio grube manipulacije Željka Komšića
>>Nezapamćen skandal u Sarajevu: Angelina Jolie promovira komunizam

UNHCR je odlučio dati Angelini Jolie naslov “posebne izaslanice” zbog njezina iznimnog angažmana oko raseljenih i izbjeglih osoba, posebice u Afganistanu i Somaliji.

“U novoj ulozi morat će se usredotočiti na velike krize koje uzrokuju masovno raseljavanje stanovništva te zastupati UNHCR i Guterresa na diplomatskoj razini”, objasnio je Edwards.

Council on Foreign Relations

Angelina Jolie je 2007. god. primljena u prestižno Vijeće za vanjske poslove (Council on Foreign Relations) i kao član te udruge uzela je sebi zadatak da širi utjecaj i ideologiju CFR-a po Balkanu.

Koncept zapadnog Balkana dugoročno u Balkanskoj uniji vidi države bivše Jugoslavije minus Slovenija plus Albanija

Glavno operativno tijelo u provođenju regionalne odnosno balkanske integracije na institucionalnoj razini jest Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council – RCC) proizišlo iz Pakta o stabilnosti (Stability Pact – SP) za jugoistočnu Europu iz 1999. godine. Pakt o stabilnosti za Jugoistočnu Europu prihvaćen je na posebnom zasjedanju ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodnih organizacija, institucija i regionalnih inicijativa u Kölnu 10. lipnja 1999. Političku potvrdu dobio je prilikom sastanka na vrhu u Sarajevu 30. srpnja 1999., a operativno je zaživio održavanjem Regionalnog stola SP-a 16. rujna 1999. godine.

Pakt je, dakle, usvojen za života dr. Franje Tuđmana, koji je nakon sastanka u Sarajevu izjavio da “Republika Hrvatska pruža djelatnu potporu Paktu o stabilnosti, čijoj izradi je i sama pridonijela” te je izrazio uvjerenost da “svi sudionici žele skupa da Pakt o stabilnosti postane događaj od dugotrajne povijesne važnosti”. Dodao je, međutim, i to da su “za Hrvatsku neprihvatljive bilo kakve koncepcije o integraciji u neke neojugoslavenske i slične okvire, jer su one već dokazale svoju pogubnost”. Međutim, vrijeme će pokazati kako je prihvaćanje Pakta o stabilnosti bilo jedan od Tuđmanovih lošijih poteza, jer – iako se Tuđman oštro protivio bilo kakvim ponovnim balkanskim integracijama – iz Pakta o stabilnosti kasnije će se izroditi glavno tijelo zaduženo za balkanske integracije – Vijeće za regionalnu suradnju.

Vijeće za regionalnu suradnju osnovano je po uzoru na američko Vijeće za vanjske poslove (Council of Foreign Relations – CFR). Vijeće za vanjske poslove organizacija je koja u SAD-u djeluje u korist britanskih interesa te je organizacijski i ideološki podružnica britanskoga Kraljevskog instituta za međunarodne odnose (Royal Institute for International Affairs – RIIA) osnovanog 30. svibnja 1919., u vrijeme versailleske Mirovne konferencije, sa svrhom koordinacije angloameričkih strateških poslova. Britanske ekspoziture kao što su Vijeće za vanjske poslove ili Vijeće za regionalnu suradnju postojale su tijekom povijesti u svim dominionima i kolonijama britanskog imperija, a nastale su iz tzv. “kruga upućenih” (poznatijeg pod nazivom Društvo okruglog stola) čiji su osnivači bili britanski plemići Cecil Rhodes, Alfred Milner i Clark Kerr.

(Hina / HRsvijet/ Davor Dijanović)

Odgovori

Skip to content