Ivan Raos: Izložba “Merika” na otoku Ellis Island iznimna je prigoda pokazivanja hrvatske kulture u Americi

»Merika – Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880.-1914.« je izložba koju Muzej grada Rijeke organizira u newyorškom Muzeju imigracije Ellis Island

Izložba predočava Iseljavanje iz srednjeeuropskih država u Ameriku 1880.-1914. Muzeja grada Rijeke, nagrađena je poveljom Hrvatskog muzejskog društva za 2009. godinu, a predstaviti će u Muzeju imigracije Ellis Island u New Yorku od 28. lipnja do 4. rujna, tijekom ljetnih mjeseci kad bi je prema procjenama organizatora, moglo vidjeti oko 350.000 posjetitelja.

Rječki muzej pornašao je organizacijske sposobnosti kako bi ta dojmljiva izložba bila pokazana kao hrvatski međunarodni proizvod kulture, zapravo treba istaknuti skupinu stručnjaka predvođenu ravnateljem Ervinom Dubrovićem – koja se je i na javnom predstavljanju projekta u utorak u Muzeju Mimara pokazala uspješnom i zanimljivom, na skupu organiziranom s ministarstvom kulture, pohvalivši ih iz ministarstva organizatore zaželivši im “dobro more preko Atlantika”.

O iznimnoj prigodi koju donosi izložba u Americi – kao  prilici kojom se pokazuje i hrvatska kultura, ali i drugi sadržaji i mogućosti društva, govorio je pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke Ivan Šarar, kazavši kako je otok Ellis jedan od najznačajnijih američkih parkova, koji čini jedinstvenu cjelinu s Muzejem imigracije i Kipom slobode. Šarar je istaknuo podatak “da je Kip slobode najsnažniji simbol spone Europe i Amerike, koji je stigao kao francuski dar američkom narodu za stogodišnju nezavisnost”. Ipak taj kip kao simbol ponosa i Amerike, korišten u mnoštvu filmova, a vidjele su ga mnoštva iseljenika iz čitave srednje Europe – jer su Ameriku doplovljavali iz Rijeke.

»Rijeka je kao luka i grad odigrala najveću ulogu u srednjoeuropskoj i austrougarskoj emigraciji. U razdoblju između 1880. i 1914. godine iz Rijeke je otišlo više od 300.000 ljudi, što je iziskivalo velike organizacijske, transportne i druge sposobnosti. Preko otoka Ellis, na kojem će gostovati naša izložba, u Ameriku je ušlo 90 posto useljenika«, kazao je riječki pročelnik za kulturu, istaknuo je da skup u Mimari organiziran s namjerom upoznavanja svih hrvatskih ministarstva o potencijalu projekta – vrijednoga milijun kuna.

U svrhu predočavanja američanima hrvatske nacijie , dodao je Šarar, može se iskoristiti povezanost riječke kulture s New Yorkom preko Fiorella la Guardije, glasovitoga newyorškoga gradonačelnika, koji je karijeru započeo u Rijeci, kao jedan od najuspješnijih organizatora prjevoza iseljenika.

»U ovoj godini obilježavamo 130. godišnjicu Guardijina rođenja i 100 godina od potonuća Titanica, a jedan od brodova koje je Guardija otpremao prema New Yorku je Carpathia, brod koji je pristao do Titanica i spasio većinu preživjelih, a plovio je na relaciji Rijeka – New York. Sve se te priče stapaju u jednu veliku promotivnu priliku«, napomenuo je Šarar jer zanimljive povjesne činjenice su i informacija da su iz Rijeke isplovljavale mnoge obitelji u Ameriku – pronašli su obitelji glumaca Johnnyja Weissmüllera i Ericha von Stroheima, ali i umjetnika Andyja Warhola.

Ambicioznost ove izložbe je ostvariva, njoj su prethodila zahtjevna i opsežna istraživanja stručnjaka iz europskih zemalja i SAD-a, govorio je ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, rekavši da će izložba »Merika« (što je primorski naziv za Ameriku) biti okosnica iznimne europske manifestacije »Tjedan srednje Europe« koja će se održati u New Yorku krajem lipnja.

hrvati.com

Odgovori

Skip to content