Preminuo prof. Tomislav Lerotić

Istaknuti ekološki aktivist i profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu Tomislav Lerotić preminuo je u četvrtak u Splitu u 62. godini života. Diplomirao je slobodnu grafiku na Fachhochschule fur Gestaltung u Kielu.

Od 1984. do 1987, bio je gost predavač na toj ustanovi, a od 1997. je bio nastavnik na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Uz dizajn, ilustraciju, solarne i kinetičke objekte, radio je na osmišljavanju projekata održivog razvoja. Bio je dugogodišnji aktivist za zaštitu okoliša i dobitnik je

Nagrade za najbolji koncept u profesionalnoj kategoriji za rad “Operi me” koji komentira onečišćenje prašinom iz dimnjaka peći cementne industrije. Objavio je veliki broj stručnih i znanstvenih radova iz područja ekologije kao i dizajnerskih, filmskih i drugih umjetničkih radova. Bio je član više ekoloških udruga, a bio je uključen i u rad Hrvatskog dizajnerskog društva.

Iznenadni odlazak ovog hrabrog i ustrajnog čovjeka, istinskog zaljubljenika u prirodu i zdrav okoliš, ražalostila je sve njegove prijatelje i suradnike, među kojima su i kaštelanske udruge za zaštitu okoliša s kojima je prof. Lerotić godinama surađivao na brojnim projektima.

Neki od komentara: 

Jučer smo izgubili jednog od najistaknutih, najcijenjenih i najsavjestnih kolega na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nedostajati će nam njegova mudrost, njegova građanska savjest i humanost. Nadam se, da će njegov primjer služiti mlađim kolegam, nadam se da mladi ljudi nastave rad Tomislava Lerotića i realiziraju barem jedan dio njegovih projekata i vizija. Iskrena sučut obitelji i svima, koji su poznavali profesora Lerotića i radili s niim. Wladimir Kossjanenko

kastelanska-panorama.com

Odgovori

Skip to content