Mrak, demokracija, Kosor, poslušnici, interesi, karijeristi… u otvorenom pismu Karamarka

JEDAN GLAS JEDAN ČLAN NA SVIM RAZINAMA     Ne dopustimo da zbog pojedinačnih karijerističkih namjera budućnost stranke bude ugrožena. Zato još jednom pozivam sve kandidate na poštenu i korektnu utakmicu, jer to od nas očekuju i zaslužuju članovi HDZ-a i to je jedini način da naša stranka vrati ugled koji joj pripada, piše između ostalog u otvorenom pismu Predsjedništvu HDZ-a, kojeg potpisuje kandidat za stranačkog predsjednika Karamarko.

 U otvorenom pismu Predsjedništvu HDZ-a, kandidat za stranačkog predsjednik Tomislav Karamarko poziva na ukidanje ‘faraonskog’ načina vladanja strankom čije članstvo ‘tapka u mraku’, podržava izmjene Statuta stranke koje je predložila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i traži poštene izbore bez fige u džepu.

Pročitajte otvoreno pismo u cijelosti:

Dragi članovi predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, cijenjene stranačke kolege i prijatelji, prije više od mjesec dana uputio sam vam dobronamjerno i kolegijalno pismo u kojem sam se založio za odgovornu i poštenu provedbu unutarstranačkih izbora te upozorio na kršenja stranačkih propisa i izbornih pravila na terenu, nelogičnost i štetnost odluke korištenja stranačkih prostorija te aktiviranje glavnog tajnika stranke u kampanji jednog od kandidata.

Međutim, do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovor. Dok je HDZ bio na vlasti, izgovor je glasio: „Nemamo se vremena baviti unutarstranačkim pitanjima, jer vodimo državu“. Pitam se kako glasi današnji izgovor kada je stranka prepuštena sama sebi, u oporbi, a članstvo tapka u mraku i s nevjericom promatra stanje u HDZ‐u?!

Unatoč mnogobrojnim apelima koji su sa svih strana stizali u vodstvo stranke, nažalost ništa nije poduzeto da se zaustavi problem srozavanja ugleda Hrvatske demokratske zajednice, te je očito kako su partikularni interesi, a ne interes stranke i hrvatskog naroda prioritet predsjednice i njezinih poslušnika u vrhu stranke. Ta me činjenica žalosti jer pokazuje da još ništa nismo naučili iz gubitka izbora i krize koju stranka proživljava.

Ovim putem bih se htio osvrnuti i na prijedlog gospođe Kosor o izboru predsjednika po načelu „jedan član, jedan glas“. Iako je to očito mijenjanje pravila usred izborne utakmice i ne ulazeći u iskrenost namjera, načelno se slažem s tom eventualnom promjenom, jer se za uključivanje svakog našeg člana u unutarstranačke izbore zalažem od početka kampanje.

Međutim, licemjerno je mjesec dana uoči najavljenog Sabora izlaziti s tim prijedlogom, jer je on tehnički zapravo neprovediv. Također, nameće se pitanje ‐ zašto razdvajati izbore za predsjednika i ostale vodeće dužnosti u stranci, odnosno zašto se po istom načelu ne bi pristupilo izboru zamjenika, potpredsjednika te članova predsjedništva stranke?

Slažem se da je dužnost predsjednika važna, ali budući da svi očekujemo nakon unutarstranačkih izbora ukidanje „faraonskog“ načina vladanja, zar nije vrijeme da naše cjelokupno članstvo odabere najbolje ljude u predsjedništvo, te da i ono dobije dodatni legitimitet? Tim više što želimo razvijati regionalnu zastupljenost u vrhu stranke, a ovakav pristup nam može osigurati najkvalitetniju zastupljenost.

Ako Hrvatska demokratska zajednica želi biti predvodnik dobrih demokratskih praksi, neka to bude istinska demokratizacija bez parcijalnih rješenja, mogućnosti manipulacije i bez „fige“ u džepu.

Zato vas molim da razmotrite ovaj prijedlog i očitujete se pisanim putem, jer nam u ovoj prigodi i okolnostima najmanje trebaju polovična i nedorečena rješenja.

U konačnici, moram s gorčinom ustvrditi da se, neočitovanjem na moje prethodno pismo, šalje znakovita i zabrinjavajuća poruka o ozbiljnosti pristupa Predsjedništva stranke prema predstojećim izborima. Predsjedništvo, kao važno tijelo stranke, koje donosi najvažnije odluke za stranački život, ima dužnost i obvezu utvrditi narušava li se postupcima pojedinih dužnosnika regularnost i poštenje izbornog procesa. Jednako tako, ima dužnost onemogućiti da se ponašanjem pojedinih kandidata, ruši ugled stranke te ponuditi model koji će osigurati ravnopravne uvjete svim kandidatima i poštene unutarstranačke izbore.

Ne dopustimo da zbog pojedinačnih karijerističkih namjera budućnost stranke bude ugrožena. Zato još jednom pozivam sve kandidate na poštenu i korektnu utakmicu, jer to od nas očekuju i zaslužuju članovi Hrvatske demokratske zajednice i to je jedini način da naša stranka vrati ugled koji joj pripada.

Autor: T.T.|dnevno | benedikt

Odgovori

Skip to content